Otestovali jsme Android Jelly Bean pro Sony Xperia T: Co přináší?

31

Android Jelly Bean pro Xperii T přináší pořádný ranec změn. Vedle razantního zvýšení výkonu a podstatně lepší baterie, má údajně přinést i zlepšení kvality snímků. Mnoho změn se událo i v hudebním přehrávači Walkman, inovovaný je launcher i uzamykací obrazovka. Vypadá to, že aktualizace stojí za vyzkoušení. Je tomu skutečně tak?

Nakouknutí, pod pokličku

Android Jelly Bean s číselným označením 4.1 dělá tlustou čáru za systémem, který kdysi byl označen jako pomalý, nevyladěný a tato široce rozšířená charakteristika platí do dnes. Samotnému systému bývá často vytýkána pomalost, nevyladěnost a vysoká náročnost na hardware zařízení.

TIP: Nový Android 4.1 Jelly Bean představen: shrnutí novinek

Nový systém přináší Project Butter, díky němuž by mělo odzvonit pomalým reakcím, zdlouhavým úkonům, a výraz odezva by měla dostat nový význam. Google oznámil, že dojde k výraznému zrychlení a optimalizaci celého systému, vzroste výkon přístroje. Pomalá odezva se stane minulostí.

Sony Xperia T - oficiální fotografie

Recenze Sony Xperia T – Tajný agent mezi smartphony

Vedle této asi nejvítanější změny, je zde pak vylepšené vyhledávání a poskytování informací aplikací Google Now. Ta může na základě polohy vyhledat a zjistit aktuální počasí, události konané v okolí, zjistit nejbližší spojení ve veřejné dopravě, vypočítat vzdálenost do různých destinací a mnoho dalších možností.

Technické parametry Sony Xperia T

Kompletní specifikace
Konstrukce129,4 × 67,3 × 9,4 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,55" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8260A, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 850 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostlistopad 2012,
Sony Xperia T - promo fotografie

TIP: odkaz na katalog Sony Xperia T

Další odstavec si zaslouží vylepšená notifikační lišta. Ta obsahuje více informací. Rozkliknutím položky se ukáží detaily samotné aplikace. Z notifikační lišty nově bude možné aktivovat hlasový hovor či napsat sms zprávu. Postoupím dále a zmíním nový kernel, jenž se podílí na lepší pohotovostní výdrži. Použitá verze systému je Android 4.1.2, 91.A.0.489 s jádrem 3.4.0.

Přehled změn stručně

  • Nový launcher
  • Nové rozhraní fotoaparátu (chytrý režim Super Auto)
  • Nová uzamykací obrazovka (lépe vypadá, lépe optimalizovaná)
  • Nové funkce hudebního přehrávače (Clear Audio+, Clear Phase, 3 upravitelné ekvalizéry)
  • Bílé pozadí v kontaktech a zprávách
  • Vylepšená softwarová klávesnice pro zadávání textu
  • Podstatné navýšení výkonu napříč prostředím celého telefonu
  • Znatelně lepší pohotovostní výdrž
  • Vyšší kapacita volné paměti RAM po zapnutí zařízení

Uživatelské prostředí

Jelly Bean propustil ze služeb léty neměnný launcher výrobce, který oproti ostatním nadstavbám již působil zastarale a v leckterých věcech za konkurencí zaostával. Nový launcher přináší vedle stávajících schémat i další nová, graficky povedená schémata. Jednoduchá uzamykací obrazovka byla nahrazena z mého pohledu novou jinak uspořádanou obrazovkou, o které si v tuto chvíli dovolím říct, že byla dotažena k dokonalosti. V horní části jsou dva napevno daní zástupci hudby a fotoaparátu. Odemčení telefonu je bleskurychlé a doprovází jej efekt rolety.

Prostředí telefonu, pohotovostní obrazovky a hlavní menu

Mnozí uživatelé volali po možnosti nastavit si počet obrazovek, či s nimi jinak pracovat. Počet obrazovek je možné nově upravovat, přidávat nové – limitem je maximální počet sedm. Ovšem lze je ubírat, klidně jich může být pět. Dojem z nových možností obrazovek si výrobce narušil jen tím, že přechod mezi obrazovkami není příliš plynulý, občas dokonce sekaný. Racionálním vysvětlením může být skutečnost, že použitý launcher nedokáže plně využívat technologii zvanou Tripple Buffering, ta zvyšuje překreslování obrazovky a výkon při animacích, zvláště pak u zařízení, která mají více jádrové procesory. Zpomalení je ovšem patrné pouze při pohotovostních obrazovkách a při jejích přecházení.

Efekt uzamykací obrazovky, při jejím odemykání. Vestavěná schémata

V systému přibyla funkce zrcadlení obrazovky. Přes výstup Wi-Fi a patřičné zázemí v televizi, je možné sdílet obsah telefonu na plochu televize. Bezdrátově. Nová je i graficky zdařila instalační příručka, která podá pomocnou ruku začínajícímu uživateli. Vysvětlí mu základní úkony a principy fungování telefonu, a optá se ho na nastavení služeb potřebných k chodu telefonu. V hlavním menu se i nadále listuje mezi obrazovkami v horizontálním stylu. Řazení aplikací může být podle „chuti“ každého uživatele. Kdo si neláme hlavu s tím, jak bude jeho menu vypadat, může použít řazení aplikací podle abecedy, nejpoužívanějších nebo podle nedávno nainstalovaných.

Prostředí telefonu, pohotovostní obrazovky a hlavní menu

Značně byla rozšířena již okoukaná a ne příliš zajímavá nabídka přednastavených schémat. S možností změnit barevné prostředí telefonu, jsme se prvně setkali u Xperií roku 2011. Do této doby byla nabídka schémat stejná, bez jakéhokoliv zásahu nebo obměny výrobcem. S novým launcherem přibylo několik nových schémat. Ta obsahují jak nové barevné palety, tak i zajímavé tapety. „Jídelní“ lístek nyní zahrnuje tato schémata Quartz, Amber, Skyfall (verze T-Mobile), Emerald, Sapphire, Silk, Xperia, Amethyst, Ruby.

Výkon a výdrž

Jestli výrobce umí něco perfektně, tak je to softwarová stránka svých zařízení. Málokterému výrobci, se podaří při prodeji svého zařízení, vyladit u první, respektive druhé verze prostředí k dokonalosti, které se neseká, je rychlé a pracuje bez jakýchkoliv chyb a bugů. Věřil jsem, a neměl jsem větších pochybností o tom, že Android Jelly Bean bude kráčet ve stejných šlépějích. Má vysoká očekávání byla naplněna beze zbytku. Procentuálně je nový systém o 30% rychlejší (můj odhad berte s rezervou) oproti původnímu Androidu 4.0.4 ICS. Vše reaguje naprosto rychle, svižně a bleskově.

Takto rychlý systém jsem neviděl ani u konkurence, která je vybavena čtyřjádrovými procesory. I po intenzivním týdenním testování mohu říct, že se nic neseká, spouštění aplikací je okamžité, rolování v multitaskingu i mezi 15 běžícími aplikacemi a hrami je plynulé. Zkrátka jsem nenarazil na žádnou prodlevu, nebo lagování. V tuhle chvíli jsem v bodě, kdy si říkám, nač mít zařízení se čtyřjádrovým procesorem, když i dvoujádrový procesor navíc s nejnovější generací procesoru Snapdragon S4 perfektně odvede svoji práci. Samozřejmě s dobře vyladěným softwarem, který je „kyslíkem“ celého systému.

Benchmark testy zleva - CF Bench, SmartBench 2012, AnTuTu a Quadrant

Po zapnutí přístroje se zvýšila i kapacita paměti RAM. Celková paměť RAM činí zhruba 803 MB. Po zapnutí se volná paměť pohybuje v rozmezí 450 – 460 MB, což je výborná hodnota. Je zde vidět, že nový launcher, potažmo nadstavba nejsou příliš „žravé“.

Benchmark program CF-Bench SmartBench 2012 P/G AnTuTu Quadrant
Android 4.0 ICS 9 347 3 237 / 2 850 8 234 5 623
Android 4.1 Jelly Bean 9 307 3 491 / 2 956 11 381 6 404

Na závěr tak bez jakéhokoliv váhání potvrzuji, že vzrostl výkon, opravdu znatelně, při jakémkoliv úkonu s telefonem. Nyní k pohotovostní výdrži. Před instalací nového systému, jsem zevrubně procházel vše diskuzní fóra, týkající se diskuze k novému systému. Přečetl jsem si na několik desítek příspěvků a vybral jsem si několik táborů uživatelů s největším zastoupením příspěvků. Asi nejvíce příspěvků hovořilo o mnohonásobném zlepšení výdrže. Kdy s předešlou verzí systému zařízení vydrželo sotva necelý den, nová verze dokázala přinést při stejném používání až 1,5 – 2 denní výdrž. Během tohoto používání se telefon řádně zapotil.

Další skupina uživatelů hovoří o tom, že se jim přes noc telefon vybíjí i o několik desítek procent a výdrž není taková, jako u prvního táboru. Zařízení vydrží pouze o chlup déle, než s Androidem ICS. Mezi oběma tábory jsou pak jednotlivci, kteří hovoří i o zhoršení výdrže. Já se budu nacházet někde uprostřed, mezi oběma tábory. Zařízení mi nevydrží dva dny, ale výdrž se zlepšila možná o 10 – 15 procent. Při mých potřebách mi Xperia s původním systémem vydržela zhruba 6 – 7 hodin a to jsem měl skoro po většinu doby deaktivována mobilní data.

Ta jsem zapínal pouze k občasnému zjištění e-mailů a ostatních událostí. S novým systém jsem si řekl, zvolím zcela opačnou cestu. Mobilní data budu mít zapnuta nonstop a telefon budu využívat ještě mnohem více, než doposud. K jakému jsem se dobral výsledku? Výdrž se prodloužila až na 10 – 12 hodin. Pokud jsem data občas vypínal, zařízení skutečně vydrželo do druhého dne s hodnotou baterie 30%.

Multimédia

Kompletní regenerační masku si zasloužil hudební přehrávač. Jeho vzhled zůstal na svém místě. Přibylo ale množství nových funkcí. První funkcí je ClearAudio+, které se zaměřuje na co nejvyšší čistotu reprodukovaného zvuku. Jeho funkce se mi ale nelíbila, zvuk je sice „jasnější“ ale zcela se vytratily především basy a středy, možná budu přehánět, ale zvuk mi připomínal výstup z mono reproduktoru. Byl monotónní. A to jsem použil asi pět různých sluchátek se zaměřením jak na basy, tak i hlas.

Prostředí hudebního přehrávače, přibylo několik nových funkcí a profily ekvalizéru

Další funkcí, která se mi již líbila je ClearPhase. V popisku je uvedeno, že zlepšuje výstup vnitřního reproduktoru. Po její aktivaci se skutečně zlepšila jak hlasitost, tak i kvalita zvukového reproduktoru. Reproduktor už není tak nevýrazný a málo hlasitý. Další volbou je dynamický syntetizátor. Jeho využití v praxi jsem neměl jakkoliv ověřit. Tato funkce by měla srovnat úroveň hlasitosti mezi zvukovými skladbami a přehrávanými videi.

Prostředí hudebního přehrávače, přibylo několik nových funkcí a profily ekvalizéru

V nabídce ekvalizéru se „narodily“ dva nové upravitelné profily. Celkem jejich počet vzrostl na tři. Jeden profil se jmenuje vlastní, zbylé dva „definovatelné uživatelem“. Při přehrávání hudebního obsahu si myslím, že mírně vzrostla i kvalita reprodukovaného zvuku, zvuk byl již dříve kvalitní, ale nyní patří mezi špičku. Co je ovšem nepříjemným a závažným bugem jsou pauzy mezi skladbami. Kdy skončí přehrávání jedné skladby, nastane zhruba 2 – 10 sekundové ticho. Navíc, pokud při přehrávané skladbě přijde zpráva nebo hlasový hovor, hudba se samozřejmě ztiší, ale po skončení hovoru či oznámení tónu zprávy již přehrávání nepokračuje. A to ani tehdy, spustím-li přehrávání. Musím se tak vrátit o skladbu zpět a dát znova přehrávání.

Fotoaparát

Novou podobu obdržel i fotoaparát. Výrobce přinesl novou funkce SuperAuto, ta automaticky a inteligentně rozpoznává scénu dle podmínek, foceného objektu. Úspěšnost detekování skutečné scény a zobrazované scény byla takřka 100%. Pokud tento režim zvolíme, zmenší se maximální rozlišení snímků na 12 megapixelů. Přepracována byla i nabídka efektů. Po jejím zvolení na celé ploše displeje ukáže devět efektů v rozlišení obdélníků s živými náhledy u každého efektu. Hned tak můžeme vidět, jak s použitým efektem bude výsledná scéna vypadat.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Další novinkou je režim HDR. Ten zejména zvyšuje jas snímků a hodí se při focení v situacích s protisvětlem. V nastavení fotoaparátu pak jsou dříve známé volby jako upravení expozice, nastavení ISO citlivosti (100 – 1600). Panoramatický režim či režim scén. Při nahrávání videoklipů přibyla funkce pořizování snímků v rozlišení 1 megapixel. Ostatně nahrávat videa můžeme i z režimu fotoaparátu. Stačí nově kliknout na kulatou klávesu s červeným středem, a ihned dojde ke startu nahrávání videa.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Někdo v diskuzích zmínil, že fotografie a především jejich komprese se nijak nezměnila. Já si myslím, že snímky jsou datově o něco větší a komprese již není tak nešetrná, přibylo více detailů. Přesto, pořád jsou detaily potlačeny agresivní kompresí a nešetrným postprocessingem. Prodleva při pořízení snímku se nezměnila, od namáčknutí spouště po vyhotovení snímků uběhne zhruba jedna sekunda. Stále se tak řadí mezi rychlíky.

Třetí snímek zleva je pořízen v režimu HDR, za slunečných podmínek jsou snímky špičkové.

Sony Xperia T (testovací video) – 1080p, Android 4.1

Ostatní

Mezi doplňkové funkce v nové verzi systému patří nahrazení černé barvy v prostředí zpráv a seznamu bílým pozadím. Někdo tuto změnu kritizuje. Já ji naopak vítám, systém tak působí elegantněji, a čitelnost displeje i textu se dle mého pohledu zlepšila. Ostatně sám jsem zastáncem bílé barvy, takže nemohu jinak, než ji kvitovat s povděkem. Další změnou je lepší klávesnice. Možná se mýlím, ale rozestupy klávesnice jsou o něco větší.

Prostředí telefonního seznamu a zpráv

I při psaní na výšku píšu nyní rychlým tempem na QWERTZ klávesnici s minimem překlepů. Klávesnice svým rozložením patří mezi nejlepší s výbornou ergonomií. K méně viditelným změnám se řadí instalační příručka, která uživatele provedení nastavením zařízení. Jsou to i aplikace pro nastavení zrcadlení obrazu.

Zhodnocení

Vydaná aktualizace ukazuje kus dobře odvedené práce. Samozřejmě u prvních verzí s novým systémem je třeba brát vždy potaz, že se mohou objevit mouchy či chyby. U objevených chyb sice nejde říct, mávnu nad tím rukou, dokonce jsou až obtěžující, ale lze je prominout už jen proto, že systém jako takový je špičkově odladěný.

Sony Xperia T - živé snímky

Výrobce do nového systému vměstnal velké množství novinek, ať už vylepšený walkman přehrávač, vylepšený fotoaparát, nový launcher, tak dokázal optimalizovat výdrž a zvýšit a to podstatně výkon celého systému. Výkonnostně i rychlostně může obstát s hardwarově lépe vybavenou konkurencí.

Sony Xperia T - živé snímky

Vývojáři odvedli dobrou práci, a z Xperie T dokázali udělat zcela nový telefon. S lepší výdrží, s novým výkonem i funkcemi. Vždy se najde prostor pro zlepšení, ale i náročný uživatel v mém případě i já, bude s výsledkem spokojen. Pokud v následujících verzích výrobce odstraní lagování při procházení obrazovek, bugy při přehrávání skladeb a zlepší obrazovou kvalitu fotek, bude systém bezchybný.

Sony Xperia T - živé snímky

Jak jste spokojeni s aktualizací vy? Zjistili jste i jiné nedostatky a vady, než jsme popsali v našem článku? Naopak, s čím jste spokojeni? Jak hodnotíte výdrž a výkon přístroje po nainstalování aktualizace? Podělte se s námi i ostatními čtenáři v diskuzi pod článkem nebo na našich sociálních sítích.

Diskuze ke článku
securid
Dobrá kočka :)
stepo
Jo jo. Android 4.1.2 bude luxus, a já fakt doufám že se co nevidět dočkáme i my majitelé loňské vlajkové lidí pro první polovinu roku 2012 Sony Xperia S. A taky doufám že se i u mého kusů dostaví to navýšení výkonu a skvěle optimalizace. Protože ně že by má Xperia S byla líná, ale má určitě daleko větší potenciál, a výkon než podává právě s ICS.
Michal
Po aktualizaci na Jelly Bean mi při zapnutém "Rozšířeném pohotovostním režimu" ve správě napájení dochází k samovolným restartům a ve dvou případech k úplnému zamrznutí systému.
Patrik
Zdravim, mohli by jste mi nekdo rict/poradit prosim, jestli se da sehnat Xperia T s LTE??? Rad bych si tento telefon koupil, ale zde na mobilnet.cz pisou, ze je bez LTE, ale ja nasel na netu, ze Experia T je i s LTE ... mohl by mi nekdo rict, jestli je to pravda, nebo spatne koukam/hledam atd ... Popripade jestli je LTE v CR zatim potreba?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze