Otestovali jsme Android 4.0 pro Optimus 2X: co všechno přináší?

16

LG mělo aktualizaci Ice Cream Sandwich pro svoji vlajkovou loď Optimus 2x uvolnit původně ve druhém kvartálu loňského roku, nakonec se tak stalo s půlročním zpožděním. Výrobce tak měl ztíženou pozici a od jeho aktualizace se očekávala perfektní vyladěnost a funkčnost. Stalo se tak? Jaké jsou světlé a stinné stránky nové aktualizace? Čtěte dále.

Aktualizace na Android 4.0.4 byla oficiálně uvolněna v prosinci minulého roku, jedná se sice o potěšující zprávu, druhým dechem je třeba však dodat, že i úsměvnou. Úsměvnou proto, že ostatní výrobci aktualizují svá zařízení na Android 4.1. Jelly Bean. Výrobce si tak mohl alespoň částečně zachránit svoji pověst, kdyby verzi 4.0 přeskočil a rovnou nabídl svým zákazníkům Android 4.1. Jelly Bean. Navíc není jisté, že tato verze bude oficiálně uvolněna. Přeci jen, budou to za chvíli dva roky, kdy se Optimus 2X začal prodávat.

LG Optimus 2X - oficiální fotografie

TIP: Recenze LG Optimus 2X – Dvoujádrový velikán

Přehled změn v kostce

  • nová nadstavba Optimus UI 3.0.
  • chytré poznámky Memo
  • vylepšená pohotovostní doba, vyšší výkon
  • lepší obrazová kvalita snímků z fotoaparátu
  • nový multitasking
  • zcela nový hudební přehrávač
  • nová galerie obrázků
  • nové funkce fotoaparátu
  • hudební obsah od skladatele Enniho Moriccona
  • nové prvky zabezpečení
  • nová notifikační lišta

Již prostřednictvím tohoto seznamu jsme vás dopředu informovali a navnadili na novinky, které chystaná aktualizace přináší. Je vidět, že výrobce "nešil" aktualizaci horkou jehlou a kromě standardních vlastností do ní implementoval i řadu bonusových vylepšení a vlastních úprav.

Přečtěte si také

Výkon a výdrž baterie

Podle dřívějšího článku o změnách a novinkách, která aktualizace přinese, jsme napověděli, že Android ICS přinese zvýšení výkonu, zlepšení pohotovostní výdrže a lepší správu paměti RAM. Ve všech třech bodech se jedná o posun k lepšímu. Největší změnu, kterou jsem pocítil, je viditelné zrychlení systému. Reakce jsou podstatně plynulejší, odezva je rychlejší. V porovnání s Androidem Gingerbread se jedná o velký krok vpřed. Na druhou stranu po nainstalování několika aplikací se systém začal zpomalovat. Občas trvalo delší dobu, než došlo k minimalizování aplikace, zpomalení jsem zaznamenal i v oblasti sms zpráv nebo při vstupu do hlavního menu.

Benchmark testy zleva - AnTuTu, SmartBench a Quadrant
Benchmark program AnTuTu SmartBench P/G Quadrant
Android 2.3 Gingerbread 3 611 1 493 / 2 872 2 463
Android 4.0. ICS 6 864 2 044 / 2 147 2 568

Volná paměť RAM se standardně drží hodnoty 130 MB, přesto když došlo ke spuštění více aplikací, nebylo nijak těžké dostat se k hodnotám 70-80 MB, což už je poměrně nízká hodnota. S tímhle faktem ale nic neuděláme vzhledem k nižší celkově kapacitě RAM paměti. Mezi mínusy telefonu patří i slabá pohotovostní výdrž. Telefon zpravidla nevydržel nabitý do konce jednoho dne. Nová aktualizace přinesla viditelné zlepšení. S telefonem nyní dosáhnu 1,5 denní výdrže, což je skoro dvojnásobné zlepšení pohotovostní doby.

Uživatelské prostředí a multimédia

Uživatelské prostředí prošlo zásadní změnou. Z původního vzhledu zůstalo jen minimum, ne-li nic. Nová je uživatelská nadstavba Optimus UI 3.0. Uživatel má na výběr ze čtyř předdefinovaných témat, další by měly jít stáhnout, ovšem nám se v marketu výrobce LG nic nezobrazilo. Bohatá je i nabídka vkusných fontů, k dispozici jich je 12. Možnosti personalizace jdou dále a pokračují přes animované přechody.

Prostředí pohotovostních obrazovek

V Gingerbreadu se mi příliš nelíbila notifikační lišta. Ta je nyní zcela nová, má hezčí kabátek a tamní čtyři zástupci mohou být nahrazeni jinými zástupci, jejichž počet jde navíc navýšit třeba na sedm. Rozšířila se i nabídka widgetů a v telefonu přibyla řada nových tapet se zaměřením na přírodu. Zobrazení ikon v hlavním menu může být podle dvou šablon. Standardní zobrazení je 4 x 4 ikony. Druhou možností je podstatně menší zobrazení ikon v řazení 5 x 7 ikon. Tato volba ovšem vyžaduje ostříží zrak.

Hlavní menu velké ikonky a malé ikonky, prostředí telefonu může být změněno jedním ze čtyř předefinovaných témat

Uzamykací obrazovka působila v předchozím systému nezajímavě a designově zastarale. Naopak v novém systému patří její nový styl vůbec mezi nejlépe řešené koncepty napříč nadstavbami ostatních výrobců. Podržením prstu na displeji, dojde k zprůhlednění okna, kde vidíme zástupce aplikací na domovské obrazovce. Ve spodní části jsou čtyři zástupci aplikací, jejichž pozici můžeme nahradit libovolnými aplikacemi. Uzamykací obrazovka může zobrazovat několik stylů hodin. Pokud máme spuštěný hudební přehrávač, nemusíme odemykat telefon, ale stačí táhnutím prstu z horní části displeje aktivovat notifikační lištu, kde se nachází widget přehrávače.

Možnosti úprav uzamykací obrazovky jsou rozsáhlé, lze volit typ hodin, formu odemykání - gestem, obličejem, i zástupce aplikací

Hudební přehrávač může směle měřit síly s nejvybavenějšími aplikacemi pro přehrávání hudby. Nabízí třídění hudby podle ID3 tagů i možnost přehrávání hudebního obsahu podle složek. Nově je také přítomen hudební ekvalizér s mnoha napevno danými profily, navíc je možné si upravit i vlastní profil. Pokud je přiřazen obrázek alba, tak je zobrazen přes 2/3 plochy přehrávače.

Nová galerie obrázků a fotografií razí heslo "v jednoduchosti je krása". Nahraný obsah je zobrazován buď podle alba, data nebo lokality. Načítání i většího počtu fotek je okamžité a rychlé. Často mám ten problém, že při větším počtu fotek, například 600, trvá déle, než dojde k načtení všech náhledů. Tady jsem ocenil okamžité načtení všech souborů. Po rozkliknutí obrázků je ve spodní části zobrazen seznam miniatur předchozích i nadcházejících obrázků. Mezi nimi pak lze listovat tahem prstu do stran.

Videopřehrávač nově využívá systému gest. Spíše jednoho gesta, abychom byli konkrétní. Pokud přehráváme videosoubor, obrácením telefonu na displej dojde k jeho pozastavení. U přehrávaného videa jde nastavit zobrazovací poměr - původní velikost, nejlepší velikost a celá obrazovka. Výrobce v nové aktualizaci přinesl tři nová videa, dvě se skladatelem Enniem Morriconem a pak HD Timelapse 1080p video, které je opravdu pěkné a stojí za zhlédnutí.

Inteligentní Memo poznámky aktivujeme buď z notifikační lišty nebo podržením obou kláves hlasitosti. Jde o vylepšené poznámky, kdy během stand-by režimu telefonu může uživatel kdykoliv a cokoliv nakreslit na konkrétní obrazovku. Může vytvořit i zcela novou poznámku. Do poznámky pak může vkládat různé texty, volit si může libovolnou tloušťku hrotu pera či jednu z 18 výchozích barev. Výsledný výtvor pak může být uložen nebo odeslán na sociální sítě či skrze Bluetooth a e-mail.

Fotoaparát a datové funkce

Nevyhnutelné změny musely zasáhnout fotoaparát. Ten bojoval s nemocí jménem pomalá spoušť. Od pořízení snímku až po jeho vyhotovení totiž uběhly třeba i čtyři sekundy. I samotný proces, který předcházel pořízení snímků, nebyl zrovna komfortní. Uživatel si nemohl zvolit, na které místo na ploše displeje chce zaostřit. Těmto problémům je odzvoněno. Spoušť fotoaparátu je nyní mnohem rychlejší a zaostřovací bod není fixní, ale flexibilní. Není tak problém kdekoliv na ploše displeje klepnutím zaostřit.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Obrazová kvalita snímků nezůstala stejná. LG nikdy nefotilo vyloženě špatně, dobré výsledky byly často zkaženy jen kvůli zadnímu krytu, který se podílel na tvorbě "mlhy" na snímcích i na neostrosti snímků. S novou aktualizací mají snímky více detailů, není na nich tolik šumu. Paradoxní je, že došlo k ještě větší propasti v otázce kvality snímků mezi Optimusem 2X a 4X.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Fotoaparát má nově i pár funkcí. Pořizování panoramatických snímků je snazší a postprocessing sofistikovanější. Výsledný snímek je dobře slepen, nejsou znát přechody. Pořizovat snímky můžeme kromě softwarové spouště fotoaparátu i pomocí hlasového gesta "Cheese". Rozpoznávání hesla bylo v mém případě s úspěšností 100 %. Na pravidelné focení pomocí této metody to sice není, ale ze srandy, proč ne.

Nahrávání videa nyní využívá celé plochy displeje, obrazová kvalita je přibližně stejná. Celkově není kvalita vůbec k zahození, posoudit výsledný záznam můžete ostatně sami.

LG Optimus 2X (testovací video) – 1080p, Android 4.0

Pro prohlížení webu je připraven standardní aktualizovaný internetový prohlížeč a prohlížeč Chrome. Prvně jmenovaný prohlížeč umí rychle a dobře vykreslovat webové stránky. Občas si neodpustí zpomalení při zadávání webové stránky, když se snažím vkládat znaky. Jednou za čas si postavil hlavu, když se mělo jednat o načtení mobilní verze jednoduché stránky. I tady si výrobce neodpustil integraci gest. V prohlížeči ve spodní části je výsuvná lišta, u které při stisku klávesy a nakloněním telefonu dojde k příblížení/oddálení stránky. Ve smyslu použitelnosti se jedná o alternativní gesto k pinch-to-zoom.

Zhodnocení a závěr

Tato aktualizace má větší význam, než si kdokoliv může domyslet. Není to totiž ledajaká aktualizace. Pominu-li její význam, že přináší novou verzi systému Android 4.0. a vrátím se do historie, tak zjistím, že výrobce díky ní ztratil značné množství zákazníků a u většiny z nich ztratil nadobro důvěru a své dobré jméno. Když vstoupil do prodeje Optimus 2X, jednalo se o první zařízení s dvoujádrovým procesorem na světě, avšak s Androidem 2.2 Froyo. Výrobce pak avizoval, že aktualizace na vyšší verzi systému přijde v horizontu 3 - 6 měsíců. Zatímco konkurence již nabízela novější Android 2.3, majitelé Optimusu 2X si počkali několik dlouhých měsíců.

LG Optimus 2X

Tato situace rozezlila mnoho uživatelů a vzbuzovala v nich obavu, zda stejná modelová situace bude platit i v případě aktualizace na Android 4.0. Negativní scénáře se nakonec začaly vyplňovat. Začátkem minulého roku pak výrobce sdělil, že aktualizace na Android 4.0 přijde na přelomu 1. a 2. kvartálu téhož roku. Výrobce svým slibům nedostál. Mezitím v srpnu téhož roku byla již většina zařízení s dvoujádrovým procesorem aktualizována na Android 4.0. V té době již mnozí zákazníci začali ztrácet trpělivost a houfně se vzdávali titulu "majitel". LG vypustilo další informace, že aktualizace bude uvolněna v říjnu/listopadu. Ani tento termín nebyl naplněn. Ani ti nejvěrnější a největší optimisté už nevěřili, že do konce roku se dočkají. Avšak dočkali se, sice tomu bylo za "pět minut dvanáct", ale začátkem prosince, po devíti měsících, začali aktualizační klienti nabízet nový Android 4.0.

Radostná očekávání ovšem ztratila na své intenzitě a počet majitelů se výrazně ztenčil. Výrobce si tak nezaslouží pochvalu, maximálně zhodnocení výsledku aktualizace. Protože začít uvolňovat aktualizaci ke konci roku 2012 pro své špičkové zařízení, kdy ostatní výrobci uvolňují Android 4.1, je spíše trapas. Doufejme, že se výrobce chytil za nos a stejná situace se nikdy nebude opakovat. Protože podpora vlastních výrobků je základem, není to pouze o prodeji.

Opusťme nyní otázku pružnosti výrobce a přejděme ke zhodnocení aktualizace. I přes velmi zdlouhavý vývoj přináší aktualizace dobrou použitelnost a výsledek, který je znát. Na chvíli jsem se ocitl v situaci, kdy jsem si řekl, mám před sebou zcela nový telefon. Telefon, který je velmi rychlý a svižný, přináší nové funkce, zcela nové prostředí, mnoho nových gest. Ve všech oblastech najdeme změny. Potěší moderní hudební přehrávač a fotoaparát pořizuje kvalitnější snímky, došlo také k prodloužení délky pohotovostní výdrže. Žádné výrazné nedostatky jsem nezaznamenal, ovšem sem tam se vyskytly lagy a zpomalení v systému, které by ani sporadicky neměly být. Ne u telefonu s dvoujádrovým procesorem. Mohu tedy doporučit instalaci této aktualizace? Určitě ano. Odvedl výrobce dobrý kus práce? Ano.

Diskuze ke článku
skejpa
Jakožto majitel LG O2X musím říct, že ačkoliv je ICS docela dobrou aktualizací, to zpoždění je katastrofální. Kdyby nebylo XDA developers, telefon bych už dávno prodal. Tam naštěstí vývojáři nespí a například CyanogenMod 10 (aneb Android 4.1) je velmi dobře použitelná rom, o dost svižnější než ofiko ICS.

Každopádně je dobré, že informujete i o takových počinech jako dělá LG :)
duruz
Ja uz mam i ofiko aktualizaci pro LG Optimus Black a je paradni :) pouze jedna chyba, ze se nekdy po vypnuti aplikaci nacita dele plocha, jinak konecne toto drahe tezitko funguje jako telefon.
zvire
Dle me zkusenosti s oficialni 4.0 bych doporucil CM10 i pres nightly buildy je jiz pomerne stabilni a mnohem rychlejsi nez oficialni verze :-)

http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=1002
Refael
I v případě, že by mi LG nabízelo Optimus G Pro zadarmo, nevzal bych ho, už z principu právě kvůli jeho ne/podpoře ani dokonce u svých vlajk.lodí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze