Operátoři pokryli 5G další tři stanice metra

3
Operátoři pokryli 5G další tři stanice metra
Fotografie: Dopravní podnik hl. m. Prahy
  • Od pondělí 31. května 2021 můžete signál v LTE kvalitě, ale také 5G síť, využívat v dalších třech stanicích a přilehlých tunelech pražského metra: Zličín, Stodůlky a Jinonice (linka B)
  • K dnešnímu dni je sítí LTE a 5G pokryto už 46 z celkem 61 stanic pražského metra
  • Do konce roku zbývá signál zavést do 15 stanic

Dopravní podnik ve spolupráci s konsorciem operátorů (O2 Czech Republic, T-Mobile Czech Republic, Vodafone Czech Republic) a společnosti CETIN pracuje od roku 2018 na pokrytí pražského metra signálem vysokorychlostní sítě. Nyní přitom oznámil, že LTE, ale také 5G, lze využívat přilehlých tunelech a stanicích Zličín, Stodůlky a Jinonice (linka B).


Pokrytí tunelů metra spočívá v instalaci přibližně 5 cm širokého vyzařovacího kabelu v celé délce pražského metra, kromě nejnovějšího úseku trasy A - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. V tomto úseku byla LTE technologie zajišťující telefonování a vysokorychlostní datové připojení instalována již během výstavby.

180 minut na práci

Veškeré práce na výstavbě LTE sítě probíhají pouze během pravidelných nočních výluk metra, které trvají přibližně tři hodiny. Instalace nicméně neprobíhají každou noc. Přednost před nimi mají rekonstrukce, opravy stanic či tunelů a veškeré činnosti nezbytné pro zachování plné provozuschopnosti metra. Pro umístění vyzařovacího kabelu je nejdříve potřeba do stěn tunelu metra navrtat plastové úchytky, u kterých naproti kovovým nehrozí riziko rušení signálu.

2 748 metrů mezi stanicemi

Rychlost osazování tunelu metra sítí LTE záleží na jeho délce. Nejkratší úsek mezi Muzeem a Hlavním nádraží měří 425 metrů a naopak nejdelší s délkou 2 748 metrů spojuje Nádraží Holešovice a Kobylisy. Na instalacích se v přepravní výluce podílí až 70 techniků. Na výstavbu LTE sítě v jedné stanici je potřeba minimálně 50 hodin, pokrytí tunelu mezi dvěma stanicemi v obou směrech zabere přibližně 2 měsíce. Kompletního pokrytí má být dosaženo ještě letos a zbývá 15 stanic.

Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
To je krásný, že v metru máte milion MB/S... Já mám doma krásné teoretické 2MB/S. V praxi se to různí od 3KB/S do těch 2MB/S. Možná by mohli udělat 5G ještě na Měsíci a na Marsu a pak by ho mohli konečně udělat i u nás.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze