Operátoři nestojí o poptávku z Brna, výhodnější tarify nenabídnou

12

To, že operátoři umí nabídnout nižší ceny za neomezené tarify není žádnou novinkou. Kupříkladu firemní klientela je pro operátory velmi lákavá a takové zákazníky si operátoři hýčkají i přesto, že se řádově nemusí jednat o velký počet aktivních SIM karet. Na své si chtělo přijít i Brno, které od operátorů požadovalo nabídku pro své obyvatele. Výsledek však mnohé překvapil.

Radnice městské části Brno-střed adresovala všem tuzemským operátorům poptávku po výhodném tarifu s neomezeným voláním, SMS zprávami a 5GB datovým balíčkem za cenu okolo 300 Kč. Bohužel pro občany Brna žádná nabídka nepřišla, operátoři zkrátka neprojevili zájem. Nutno dodat, že v obvodové části Brno-střed trvale bydlí 90 tisíc zákazníků, potenciál zde tedy je více než velký.

„Do uzávěrky, kterou jsme stanovili na 7. prosince 2016 ve 12 hodin, nedorazila na radnici ani jedna obálka s nabídkou odpovídající zadání. Mobilní operátoři nevyužili možnost získat až desítky tisíc zákazníků, jimž by mohli přednostně nabídnout stejné podmínky, které běžně poskytují menším firmám s desítkami zaměstnanců nebo úřadům,“ říká radní pro legislativu a informatiku Svatopluk Bartík.

Běžná cena za neomezený tarif pro rezidentní zákazníky se u tří největších českých operátorů pohybuje od 1 098 do 1 499 Kč při úvazku na dva roky (počítáno s FUP limitem 5 GB). Firmám či orgánům veřejné správy ovšem operátoři nabízí tutéž službu za ceny výrazně nižší či se slevami ze základního ceníku ve výši až 90 %. Například Úřad průmyslového vlastnictví využívá pouhých 5 SIM karet od společnosti Vodafone CZ s neomezeným voláním a SMS, k nimž jsou ještě 4 GB dat, za cenu 301 korun měsíčně včetně DPH.

Virtuální operátoři

„Přijde nám nemravné, když úřady a firmy mohou využívat mobilní tarify, které jsou až desetkrát levnější než ceníky určené pro běžné občany,“ říká radní Svatopluk Bartík. Upozorňuje přitom na srovnání se sousedními zeměmi, kde mobilní operátoři nabízí neomezené tarify určené rezidentním zákazníkům za ceny, jež jsou v přepočtu blízké požadavku městské části Brno-střed. Podle nedávno zveřejněného průzkumu dTestu patří ceníky českých operátorů pro běžné zákazníky mezi nejdražší v Evropě.

Radnice městské části Brno-střed zároveň zve zástupce všech tří velkých mobilních operátorů na veřejnou diskusi s občany, která se uskuteční 26. ledna 2017 ve společenském sále Městské části Brno-střed na Dominikánské 2. „Rádi si vyslechneme argumenty, proč byla výzva radnice městské části Brno-střed pro operátory nezajímavá,“ říká radní Svatopluk Bartík.

A operátoři?

O vyjádření jsme samozřejmě požádali i tiskové mluvčí našich tří velkých operátorů. Bohužel, ani vyjádření operátorů žádné vysvětlení nepřineslo.

Vodafone: Po detailním prostudování podmínek výzvy se Vodafone rozhodl nabídku nepodat.

T-Mobile: K tomu tématu se nebudeme vyjadřovat.

O2: K našim obchodním aktivitám se nevyjadřujeme.

Z vyjádření operátorů lze poznat, že se na odmítnutí nabídky domluvili. Pokud by totiž operátoři nabídku předložili, vytvořili by nebezpečný precedent, kterého by se s jistotou chytla i další velká a menší města na území České republiky. Že se operátoři dostaví na setkání 26. ledna, je prozatím spíše nereálné.

Diskuze ke článku
Martin Prokop
a nepamatuji si někdo facebookovou podobnou aktivitu před xx lety...? LOL přehnané sebevědomí opravdu obyčejným neznalým lidem nechybí.
apear
Takhle veřejně projevit svou naprosto nesoudnou naivitu....myslím, že by Brněnská radnice by měla podat okamžitou demisi.
Moq
Jasná kartelová dohoda. Nakonec to dopadne tak, že si i běžní lidé budou pořizovat soukromé simky jedině přes zaměstnavatele (i cizího) ...
Moravak
Je to jednoduché, dokud budou lidé ochotní za neomezený tarif platit tisíce, nevidím důvod proč by operátoři slevovali a připravovali se o zisk !! kdyby všichni přešli na předplacenky a dobíjeli 2x ročně 300Kč, tak by se asi zamysleli.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze