Operátoři instalovali poslední vyzařovací kabely pro kompletní pokrytí metra

Operátoři instalovali poslední vyzařovací kabely pro kompletní pokrytí metra
Fotografie: Petr Hejna, DPP
  • Operátorům už tak nestojí nic v cestě za kompletním pokrytím metra mobilním internetem
  • Vyzařovací kabely a ostatní technologie mohou dělníci instalovat pouze v době, kdy je metro uzavřené, tedy 3,5 hodiny v nočních hodinách
  • Poslední úseky metra by měly být pokryty ještě letos

K instalaci posledních vyzařovacích kabelů došlo dnes v noci, jak informuje Vodafone na Twitteru. Vyzařovací kabely a ostatní technologie přitom mohou dělníci instalovat pouze v době, kdy je metro uzavřené, tedy 3,5 hodiny v nočních hodinách, proto akce trvá několik let. Pokrytí všech 61 stanic metra přitom vyjde konsorcium operátorů T-Mobile – CETIN – O2 – Vodafone podle dřívějších informací cca na půl miliardy korun.


Co je vyzařovací kabel?

Vyzařovací kabel je speciální koaxiální kabel se štěrbinami, který musí splňovat přísné protipožární předpisy. Musí být uložen v celé délce tunelu, nejlépe v úrovni oken projíždějících souprav a zajistí rovnoměrnou distribuci signálu v tunelu, která by při umístění antén pouze na jeho konce nebyla možná. Nejnižší možná frekvence mobilních sítí v metru (například LTE na frekvenci 800 MHz) přitom byla zvolena právě s ohledem na vyzařovací kabely. Díky nižší frekvenci bude signál dostatečný i uprostřed tunelu. V případě vyšších frekvencí by mohl u delších mezistaničních úseků nastat již uprostřed tunelů problém.

Právě úspěšná instalace vyzařovacích kabelů znamená, že už se operátoři mohou vrhnout na pokrytí posledních úseků metra – zvládnout by to měli ještě letos.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze