Odstranění infrastruktury Huawei bude stát Američany přes 70 miliard korun

9
Odstranění infrastruktury Huawei bude stát Američany přes 70 miliard korun
Fotografie: huawei.com
  • Telekomunikačním společnostem má být vyplaceno pouze 40 % nákladů
  • S informací přišla předsedkyně Federální komise USA pro komunikaci

Odstranění mobilní infrastruktury společností Huawei a ZTE vyjde USA opravdu draho. Náklady na odstranění a nahrazení infrastruktury dodané těmito čínskými společnostmi, které podle USA představují bezpečnostní riziko, se podle předsedkyně Federální komise USA pro komunikaci (FCC) Jessicy Rosenworcelové vyšplhá v přepočtu na sumu přesahující 70 miliard korun. Tím se zároveň zvýší celkové náklady zhruba na dvojnásobek oproti tomu, s čím počítala komise původně. Zmíněná suma přitom padne pouze na odstranění infrastruktury v odlehlejších rurálních oblastech, uvádí agentura Reuters.

Navzdory takto astronomickým částkám má být telekomunikačním společnostem vyplaceno pouze 40 % z celkových nákladů na náhradu infrastruktury. Na druhou stranu tyto společnosti nejsou povinny nahradit používanou infrastrukturu, pokud jim nebude vyplacena celá hodnota vynaložených nákladů. Zdá se tak, že minimálně nějakou dobu tak bude infrastruktura Huawei a ZTE nadále využívána.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Nepochybně bylo prokázáno, že sankce proti firmě Huawei byly použity pouze jako záminka v obchodní válce mezi USA a ČLR. Nikdo nikdy nedoložil nezvratná fakta o ohrožení bezpečnosti. Cílem bylo zlikvidovat významnou nezávislou firmu, která se snažila o nezávislost na dodávkách komponent a software od firem z USA. Je pravda, že se podařilo administrativě USA odstavit tuto firmu na vedlejší kolej. Firma však nezanikla a pokračuje ve svých aktivitách v oblasti sítí 5G a dalších, své portfolio rozšiřuje i na oblast průmyslu zejména v Asii. Každý rozumný člověk chápe, že hlavní trh, je Asie a rozvojové země, nikoliv Spojené státy a Evropa, jde jen o to, kdo bude mit v této oblasti větší vliv!?
Filip Karásek
Filip Karásek
Často slyším že sankce na Huawei byla chyba a zlomyslnost od USA. Ale jak nenávidím bloňďatého pošuka, tak jeho sankce na Huawei a Čínu byly JEDNOZNAČNĚ správně. Dodnes si pamatuji ramena Huawei že jejich HarmonyOS je ze dne na den připraven.....HAHAHAHAHAHA. Můj názor je že by se měli sankcionovat i Xiaomi, Lenovo(Motorola) nebo všechny ty shit značky které akorát likvidují konkurenci.
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Však mají tolik peněz že je to částka pro ně minimální 🤣
Jan Kasik
Jan Kasik
A nebo si jen spočítali že se jim to vyplatí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze