Ockel Sirius A je minipočítač s displejem a Windows 10 (CES)

6

Na veletrhu CES v Las Vegas jsme mohli vyzkoušet celou řadu produktů od zavedených výrobců i malých startupů se zajímavými přístroji. Mezi ně patří i Ockel, který ukázal koncept mini počítače s Windows 10, jenž v kapesní velikosti nabídne veškerý výpočetní výkon, displej a dokonce i všechny potřebné porty.

Ockel Sirius A

Stánek nizozemské společnosti Ockel byl na startupové akci Showstoppers na CES v Las Vegas jedním z nejobletovanějších. Oprávněně. Ockel pro svůj počítač Sirius A na crowdfundingové platformě Indiegogo vybral už téměř půl milionu dolarů. To je více než 4× tolik, kolik původně žádal. A na co konkrétně tedy Ockel své peníze vybral?

Ockel Sirius A – CES 2017

Jde o zajímavou krabičku s šestipalcovým displejem na zkosené přední straně a plnohodnotným systémem Windows 10. Tedy malý tablet? V podstatě ano, Sirius A jde ale mnohem dále. Chce být nejuniverzálnějším malým PC na světě. Může sloužit jako desktopový počítač pro práci, který si nosíte všude s sebou, univerzální dálkové ovládání, multimediální přehrávač nebo domácí hub pro internet věcí.

Počítač má kovové tělo, kvalitní zpracování a zaujme zejména zajímavou portovou výbavou. V ní nechybí HDMI, USB-C, dvě USB 3.0, DisplayPort, 3,5mm jack a dokonce také ethernet konektor. Nechybí ani rozšíření vnitřní paměti o velikosti 64GB pomocí paměťové karty microSD.

Ovládání Windows 10 probíhá skrze šestipalcový Full HD displej, výkon pak zajišťují procesory Intel Atom X7 a 4GB RAM. Verze Sirius A Pro nabídne dvojnásobné kapacity pamětí a Windows 10 ve verzi Pro místo edice Home u standardního modelu. Počítač má i vlastní baterii s kapacitou 3 000 mAh, která by měla vydržet až 3 hodiny přehrávání videa.

A cena? 22 tisíc korun s DPH za základní verzi, 26 tisíc pak za verzi Pro. První přispěvatelé se mohou těšit na první kusy už v květnu.

Technické parametry Ockel Sirius A 8 GB RAM, 128 GB SSD

Kompletní specifikace
Konstrukce150 × 85 × 20 mm, ? g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetCPU: 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 8 GB, disk: 128 GB (SSD), paměťové karty: microSDXC
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, DisplayPort, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Pro
Akumulátor3 000 Wh, udávaná výdrž: 3 hodin
Dostupnostkvěten 2017, 25 999 Kč
Diskuze ke článku
Areon
Další povedená věcička co má v sobě solidní potenciál do budoucna. Hlavně aby ho neukradli jako tu tří displejovou Valerii. Takové věci by tam měli hlídat jak oči v hlavě...
MIhael
Stejných krabiček se dá koupit na čínských eshopech hromady a všechny se vlezou do 5 tisíc. Takže jsem zvědavý, který blázen jim to za ty peníze koupí. Viz třeba Pipo X9 nebo Gole Gole1.
hjuik
Jako nápad a "hračka" asi dobrý,ale praktické využití bude tuším nulové.Rozhodně ale zajímavé:-) Jinak cena přestřelená,pujde rychle dolu:-)
Jiří
Jo, přesně něco takového by pro domácí bastlíře IoT bylo to právé, klidně i s menším výkonem. A když už to má RJ45 port, mohlo by to podporovat i PoE, aby stačil jediný kabel. Jen za ty prachy to asi bastlíři neocení, ale stát to desetinu toho, utrhají jim ruce...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze