O2 testuje nejrychlejší 5G. Díky využití milimetrových vln dosahuje až 5 Gb/s

O2 testuje nejrychlejší 5G. Díky využití milimetrových vln dosahuje až 5 Gb/s
Fotografie: O2
  • O2 testuje připojení pomocí tzv. milimetrových vln
  • Ty se komerčně používají v USA nebo v Asii, v Evropě spíše sporadicky
  • 5G tak má ambice nahradit optické připojení

Operátor O2 pokračuje v budování nejrychlejších sítí 5G. Jako první testuje připojení za využití tzv. milimetrových vln. Díky tomu bude moct v budoucnu nabídnout rychlosti bezdrátového připojení srovnatelné s optickými sítěmi, tedy několik gigabitů za vteřinu. Kromě vysokých rychlostí nabídnou tyto 5G sítě také násobně vyšší kapacitu a nízkou odezvu. 5G s využitím milimetrových vln pomůže v budoucnu vyřešit připojení i tzv. poslední míle nejen v domácnostech, ale také veřejných institucích, jako jsou školy, knihovny či nemocnice nebo v menších firmách, které potřebují vyšší kapacitu připojení než domácnosti.

O2 5G
 

O2 využívá vysílací technologii v pásmu 26,5 až 27,3 GHz s šířkou rádiového kanálu 800 MHz. Tyto frekvence O2 za účelem testování technologie milimetrových vln zatím dočasně získalo od Českého telekomunikačního úřadu. Síť je spuštěna na několika vysílačích v sídle O2 a jeho okolí na pražské Brumlovce a také na Chodově, kde O2 provozuje své největší datové centrum. Během testovacího provozu se podařilo dosáhnout rychlostí až 5 Gb/s, díky čemuž je možné přenášet velmi rychle velké datové objemy s velmi nízkou latencí.

O2 5G

5G fungující na vyšších frekvencích nyní komerčně využívají operátoři především v USA, Kanadě a zemích jihovýchod Asie, v Evropě je zatím využití sporadické. Proto se na trhu teprve začínají objevovat zařízení, která tuto technologii podporují. O2 zároveň otestovalo svou 5G síť pomocí dvou mobilních zařízení routeru Inseego MiFi M2000 5G a notebooku Acer Spin 7. Router díky kombinaci modemu Qualcomm Snapdragon X55 5G RF a pokročilé patentované RF technologii Inseego poskytuje rychlosti v řádu několika gigabitů v pásmech milimetrových vln a více než gigabitové rychlosti v pásmech pod 6 GHz. Je vhodný také pro využití velmi nízké latence, kterou technologie 5G přinášejí. Notebook Acer využívá modem Qualcomm Snapdragon 8cx Gen2 5G s 9 integrovanými anténami pro zajištění maximální možné přenosové kapacity.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze