Nubia Z11
recenze

Nubia Z11

Návrat ZTE ve velkém stylu
18

Na čínského výrobce ZTE si možná ještě někteří z vás vzpomenou. Poslední roky o něm však slýcháváme pramálo. Místo ní na českém trhu spíše spatřujeme její prémiový brand Nubia. A z jeho portfolia jsme dnes vytáhli povedený model vyšší třídy Z11. Ten dokáže zaujmout vzhledem, displejem a rozhodně také výkonným hardwarem. Cena přitom není nikterak vysoká.

Divoká androidí léta si mnozí spojí například i s čínským výrobcem ZTE. Jeho modely řady Blade byly k dostání i na českém trhu a byly oblíbené. Doslova ikonou s početným fanklubem se pak stala speciální verze ZTE Orange San Francisco. Od té doby nám však již uplynulo několik let a někdejší sláva výrobce je minimálně v našich končinách ta tam.

Nubia Z11

Výrobce již před několika lety vyčlenil ze svého portfolia značku Nubia, do které sdružoval zajímavé modely. Pár jich dokonce pojmenoval i po našem hlavním městě. Větší nástup Nubií lze zaznamenat až v posledním roce. Do dnešního testu jsme vybrali nadějně se tvářící model Nubia Z11, který se směle hlásí o slovo ve vyšší střední třídě, a zdá se, že se rozhodně nenechá zahanbit.

Technické parametry Nubia Z11 64 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce151,8 × 72,3 × 7,5 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx (4 608 × 3 456), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8996, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:49 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 13 500 Kč

Nubia Z11 – videopohled

Obsah balení

V relativně vzhledné krabičce se ukrývá vcelku bohaté příslušenství k samotnému telefonu. Obligátní koncovku nabíječky doplňuje datový a nabíjecí kabel, který má na jedné straně USB-A konektor, jímž disponuje počítač většiny z vás, a na opačné straně moderní, oboustranný USB-C konektor. Výrobce však myslí i na ostatní uživatele, a tak přibalil též redukci na microUSB konektor. Výčet zakončují líbivá sluchátka s červeným a především plochým kabelem, který se nezamotá.

Obsah balení

Design a konstrukce: okolí zaujme

Možná trochu odvážně řekneme, že vzhledově by Nubia Z11 mohla rozčeřit vody smartphonů dostupných na českém trhu. Ano, jde sice opět v uvozovkách jen o obdélník, ale kombinace temně černé čelní strany s hliníkovou stříbrnou na bocích a zádech působí velmi dobře. Pakliže by vás nezaujala, můžete sáhnout ještě po zlaté verzi, případně si připlatit za černo-zlatou variantu, která má i o něco lepší výbavu.

Do značné míry vnímání ovlivňuje také 2.5D krycí sklíčko displeje, které se snaží plynule navazovat na zaoblené boční strany. Díky tomu telefon rovněž skvěle padne do ruky. Svůj podíl na tom má i 7,5milimetrová tloušťka. Nyní považte, že se Nubii podařilo do tenkého těla dostat celý fotoaparát, jenž nijak nevyčnívá. Chválíme.

Jednoznačný poznávací znamení takřka všech Nubií představuje červené kolečko pod displejem. Jde samozřejmě o jedno ze tří senzorových tlačítek, které současně funguje jako informační dioda. Tu lze částečně nastavit, například kdy má a nemá blikat. Pomalým poblikáváním vás informuje o zmeškaných událostech. Červené podsvícení pak vypadá velmi stylově. Dodává to telefonu punc jisté originality.

Ideálně jsou rozmístěné také boční klávesy, na odemykací přesně padne palec pravé ruky. Po obvodu zařízení nalezneme klasické prvky jako konektory či jeden reproduktor. Za povšimnutí stojí anténní předěly, které jsou precizně zpracovány. Na levém boku už najdeme pouze nezbytný šuplíček jištěný zámkem (klíček najdete v balení), kam se vkládá SIM karta a paměťová karta.

Zadní strana je domovem čtečky otisků prstů. Ta se nachází na ideálním místě a ukazováček na ni přesně dosedne. Čtečka funguje velmi svižně a především přesně. Na zadní straně si tak lze všimnout dalšího červeného prvku, kterým je tenká obroučka u fotoaparátu. Nenápadné, ale svůj účel to plní. Za velmi příkladné musíme označit také zpracování. Celohliníková konstrukce je pevná, nikde nic nevrže a povrch není náchylný na škrábance. V tomto ohledu nemáme nové Nubii co vytknout.

Líbilo se nám:

  • pěkný a poměrně originální design
  • velmi kvalitní konstrukce
  • pohodlně se drží a ovládá
  • červené prvky na těle telefonu

Displej: bez krajů vypadá skvěle

Pakliže by vás telefon doposud nechával spíše chladnými, může to změnit displej. Nubia totiž téměř zrušila boční rámečky a displej zasahuje do samotných okrajů. To má svá pro i proti. Vše vypadá velmi lákavě a moderně a telefon není nijak široký. Proti tomuto řešení hovoří fakt, že mírné zakřivení displeje způsobuje horší čitelnost znaků zcela po kraji, což tu a tam může nastat. Samotný displej je pak jedním slovem povedený. Má 5,5palcovou úhlopříčku a zcela dostatečné Full HD rozlišení. Barevný tón si lze ještě v menu nastavit.

O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 3. Nadšenci do bezrámečkových displejů mohou žehrat nad spodním a horním rámem, avšak ty nejsou přehnaně velké a každý ubytovává potřebné prvky.

Líbilo se nám:

  • displej podává krásné barvy
  • boční rámečky prakticky chybí

Zvuk: snažící se jedináček

Ačkoliv má Nubia Z11 jen jeden reproduktor napravo od USB-C konektoru, hraje překvapivě kvalitně a velmi hlasitě. Radost vám udělají i lákavě vypadající špuntová sluchátka s plochým kabelem a ovládáním na něm, jež tvoří součást balení. Hrají velmi obstojně, přičemž věřím, že většina uživatelů ani nebude muset využívat vlastní.

Líbilo se nám:

  • překvapivě povedený reproduktor
  • velmi slušná sluchátka přímo od výrobce

Baterie a výdrž: nebude vás omezovat

Nešetřilo se ani na baterii, jejíž kapacita 3 000 mAh Nubii Z11 předurčuje ke zhruba 1,5denní výdrži na jedno nabití. Při opravdu velmi náročném dni budete nabíječku potřebovat až pozdě večer. V krajních situacích lze využít rovněž přítomný úsporný režim. Redukci z USB-C na starší konektor microUSB, které se občas může opravdu hodit, jsme již zmínili výše.

Náš test, během kterého bylo na telefonu spuštěno streamované video v kvalitě 1080p, prokázal lehce nadprůměrnou výdrž, když k úplnému vybití došlo za 8 hodin a 7 minut. Nabíjení je pak průměrně rychlé. Z nuly na 80 % to Nubia Z11 stihne za 1 hodinu a 22 minut, úplné nabití zabere 1 hodinu a 49 minut.

Líbilo se nám:

  • dobrá výdrž na jedno nabití

Hardware: těsně pod vrcholem

Takřka mezi smetánku spadá hardware Nubie Z11. Pod kapotou totiž tepe velmi výkonný procesor Snapdragon 820 a případně až 6GB operační paměť. Nám na test dorazila o něco slabší verze se 4GB operační pamětí, ze které běžně zůstává polovina volná. Telefon ve výsledku nabízí vysoký výkon postačující na jakékoliv hry. V benchmarku AnTuTu dosáhl na více než 130 tisíc bodů a zařadil se po bok Samsungu Galaxy S7 či Apple iPhonu 6s.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • opravdu výkonný procesor
  • velká operační paměť
  • více než dostatečná interní paměť

Uživatelské prostředí: gesta kam se podíváte

Prostředí zajišťuje systém Android 6.0 Marshmallow, což trochu zamrzí. Alespoň že zabezpečení zajišťují lednové aktualizace. Samotný Android je zde celkem zásadně schován za nadstavbou Nubia UI 4.0, která mění nejen vzhled ikonek, ale částečně i prostředí.

Prostředí telefonu

Přibylo například hned několik gest pro ovládání. Přidržením prstů na úplném okraji displeje můžete rychle vysunout nabídku naposledy spuštěných aplikací, případně vyvolat jednu ze dvou předvolených funkcí. Vše doprovází efektní animace. Pokud provedete opakovaný tah po hraně displeje tam a zpátky, dojde k vyčištění operační paměti. Dvojité poklepání do horní části okraje displeje má funkci zpět a vrcholem je gesto pro dva prsty – pokud přejedete dvěma prsty současně po levé a pravé hraně displeje, upravujete jas displeje. Rozhodně jde o zajímavá gesta, některá i praktická. Chce to však chvíli zvyku a cviku, než si gesta dostatečně osvojíte a budete moci pohodlně využívat.

Poslední gesto jsme si nechali zvlášť a bude možná vůbec nejvyužívanější. Pokud potáhnete prstem od spodního okraje displeje k horní části, dojde k rozdělení obrazovky i celého prostředí na dvě části. Vy tak najednou máte pod sebou dvě duplicitní plochy a na každé můžete pracovat s různými aplikacemi. Máte tak s nadsázkou k dispozici dvě prostředí, ve kterých můžete spouštět jakékoliv aplikace.

Co naopak ocení úplně každý, je bezchybný chod celého prostředí. Optimalizace se výrobci povedla na jedničku a nehrozí žádné čekání či zaseknutí. V telefonu ani není předinstalováno mnoho aplikací a užívat si tak můžete více než 51 GB paměti z původních 64 GB, kterými se telefon může pochlubit.

Líbilo se nám:

  • přehledné a svižné prostředí
  • množství gest
  • možnost duplikovat prostředí

Nelíbilo se nám:

  • starší Android 6.0

Multimediální funkce: graficky povedené

Základ zde samozřejmě tvoří hudební přehrávač, který si Nubia upravila k obrazu svému. Vypadá opravdu velmi dobře a je současně přehledný. Skladby dělí dle ID3 štítků, ale můžete si přehrávat i vybrané složky. Kromě náhledu alba dokáže hudební přehrávač zobrazit třeba i text přehrávané skladby, pokud je jím opatřena. Nechybí ani uživatelsky nastavitelný ekvalizér a Dolby Atmos. Někdo by však již mohl postrádat FM rádio, které chybí. Z dalších funkcí je k dispozici jednoduchá galerie s jednoduchými možnostmi úpravy a samozřejmě přehrávač videa. Hry byste hledali marně, ale díky vysokému výkonu se při výběru her nemusíte nijak omezovat.

Hudební přehrávač a galerie

Líbilo se nám:

  • povedený hudební přehrávač

Nelíbilo se nám:

  • chybí FM rádio

Fotoaparát: překvapivě schopný

Nubia Z11 bude rovněž skvělým společníkem pro fotografování. Disponuje 16megapixelovým fotoaparátem s optickou stabilizací obrazu a přehledným prostředím aplikace, kde nechybí speciální režimy a manuální nastavení expozice, ISO či vyvážení bílé. Došlo také na další funkce pro hračičky, kdy můžete objekty na fotografiích klonovat a podobně.

Prostředí fotoaparátu

Výsledné snímky jsou opravdu kvalitní, barevně věrné a nepostrádají ostrost po celé ploše. Spolehnout se na Nubii Z11 lze také v noci či za zhoršených světelných podmínek. Optická stabilizace obrazu odvádí kus poctivé práce a snímek si nerozmažete. Samozřejmě, ostrost není zcela bezchybná, ale na mobilní zařízení jde o velmi slušný počin.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie za denního světla
Ukázkové fotografie v interiérech a v noci

Nadšení trvá také u čelního fotoaparátu s 8 megapixely, pomocí kterého pořídíte velmi slušná selfies. Nechybí ani tradiční vylepšení tváře v podobě digitální retuše.

Ukázkové snímky z čelní kamerky

Záznam videa je další silnou stránkou telefonu. Videa se netřesou a nepůsobí sekaně, a to ani pokud zvolíte 4K rozlišení. Na pohled nejlepších výsledků však docílíte zvolením Full HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu.

Nubia Z11 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Nubia Z11 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Nubia Z11 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • optická stabilizace obrazu
  • bohaté nastavení
  • velmi slušná kvalita fotografií a videí

Telefonní seznam a zprávy: spolehlivá klasika

Veškeré dění zajišťuje aplikace Telefon, která se dělí na tři záložky. V té první získáte přehled o všech hovorech, druhá poskytuje prostor pro seznam kontaktů a třetí hostí vaše oblíbené kontakty. Ke každému kontaktu je možné přiřadit nespočet doplňující informací a slučovat vícero vašich účtů.

Tvorbu SMS zpráv zprostředkovává jednoduchý editor s velmi pohodlnou klávesnicí. Nubia využila nativní Android klávesnici a tento krok nelze jinak než pochválit. Alternativu představuje hravě vypadající klávesnice Kiki, která je prošpikována různými smajlíky a potěší zejména mladší generaci. Elektronickou komunikaci pak zajišťuje takřka nerozlučná dvojka aplikací E-mail a Gmail.

Líbilo se nám:

  • v základu hned dvě klávesnice

Organizační funkce a GPS

Váš čas si nejlépe zorganizujete v kalendáři a pro tyto účely je Nubia Z11 vybavena skvěle. Kalendář nabízí všechny kýžené možnosti náhledu a využívá velkého displeje. Současně tak můžete vidět náhled celého měsíce a události u právě vybraného dne. Na co nestačí kalendář, to by mohl pojmout poznámkový blok. Stejnojmenná aplikace nabízí možnost poznámky napsat, nafotit či nahrát zvukově. Nechybí ani možnost odškrtávání a poznámkovník částečně supluje i úkolovník. Z dalších aplikací zmiňme přítomnost správce souborů, diktafonu a kalkulačky.

Balík předinstalovaných aplikací od Googlu umožňuje se opřít mj. o kvalitní Google Mapy a navigaci. K ní je zapotřebí dobře fungující čip GPS, kterým se Nubia Z11 může pochlubit. Prakticky nic vám tak nebrání se ihned vydat na cestu.

Google Mapy a Navigace

Líbilo se nám:

  • přehledný kalendář
  • dobře fungující GPS

Konektivita: LTE frčí!

Častým nešvarem některých méně známých čínských výrobců bývá ustavičná ignorace evropských LTE pásem. Nubia Z11 se však vymanila z ostudného stínu a podporuje sítě LTE včetně kýžené frekvence 800 MHz. V další výbavě objevíte Wi-Fi, Bluetooth 4.2 a dokonce i NFC. Pakliže budete mít potřebnou redukci, podpora funkce USB host dovolí k telefonu připojit také klasický flash disk. Na horní hraně zařízení pak můžete objevit infraport. Potřebná aplikace v telefonu také nechybí a nic vám nebrání vaší televizi ovládat skrze displej telefonu.

Internetový prohlížeč

K prohlížení internetu slouží nativní prohlížeč z Androidu, případně Google Chrome. Oba jsou velmi svižní, avšak u Chromu oceníte hlubokou synchronizaci napříč vašimi zařízeními se shodným účtem.

Líbilo se nám:

  • úplná podpora LTE
  • NFC
  • infraport

Zhodnocení: velmi zajímavá volba

Nubia Z11 od ZTE na nás během celého testování zanechávala převážně dobré dojmy. Líbivý vzhled se skloubil s kvalitním konstrukčním zpracováním. Oku lahodící je pak displej bez bočních rámečků a zaujme i ovládání pomocí různých gest. Telefon dobře hraje i fotí a nerozhází jej ani náročné aplikace, výkonu má totiž na rozdávání. Závažnější výtka směřuje snad jen ke staršímu Androidu. Za základní a námi testovanou verzi aktuálně dáte přibližně 12,5 tisíce korun, což nám přijde jako velmi příjemná cena.

Nubia Z11

I při pohledu na níže uvedenou konkurenci vyplývá, že Nubia Z11 nabízí za rozumné peníze opravdu hodně muziky a mohla by se stát zajímavou volbou mnoha uživatelů, kteří hledají skvěle vybavený telefon a současně se chtějí odlišit a nemít zařízení jako mnoho ostatních.

Konkurence

Konkurencí může být například loňský Huawei P9 Plus s obdobným vzhledem i stejně velkým displejem. Má však o něco slabší výkon, který kompenzuje lepším fotoaparátem nebo delší výdrží. Stojí však o nezanedbatelných 5 tisíc korun víc.

Neopomeneme ani Moto Z od Lenova, které má stejně výkonný hardware, ale tenčí tělo či lepší displej. Naopak zklame slabší výdrží nebo o téměř tři tisíce vyšší cenou.

Pakliže by vám stačil o něco slabší hardware a naopak oceníte ještě kvalitnější displej či zvuk, je k dispozici Alcatel Idol 4S s cenou kolem 9,5 tisíc korun.

Pro mnohé se však největším konkurentem stane čínské OnePlus 3T, které má shodně velký displej a ještě nepatrně silnější procesor. Pochlubit se navíc může zcela aktuální verzí operačního systému Android. Do karet OnePlus 3T hraje také fakt, že lze pořídit o pár stovek levněji.

nubia-z11
Klady
  • vcelku originální vzhled
  • skvěle padne do ruky
  • kvalitní zpracování
  • povedený displej bez bočních rámečků
  • velmi výkonný procesor
  • velká interní paměť
  • úplná podpora LTE
  • solidní fotoaparát s OIS
  • dobrá výdrž
  • infračervený port
  • příznivá cena
Zápory
  • starší Android
  • postrádá FM rádio
Diskuze ke článku
kjkszpj
,,Proti tomuto řešení hovoří fakt, že mírné zakřivení displeje způsobuje horší čitelnost znaků zcela po kraji, což tu a tam může nastat."

To ako vážne? A na samsungoch s nezmyselne zakriveným displejom vám to nevadí? Tam je zahnutá podstatne väčšia plocha a nikdy som nečítal takúto kritiku! Aha počkať, to je samsung...
Ondřej
Mam LG V20. Ten má vše co tato Nubia. Navíc má i to FM rádio a je dual SIM plus slot na SD kartu.
Pesedm
Na všech screenech i videu máte telefon bez SIM.
Testujete telefony vůbec i na kvalitu příjmu GSM a hovorů?
Kiruj
Já bych jako přímou konkurencí viděl oneplus 3T

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze