Nový telefon každý rok? Řešením mohou být mobily na „leasing“

10
Nový telefon každý rok? Řešením mohou být mobily na „leasing“
  • Trendem poslední doby je možnost pořídit si telefon na leasing
  • Výhodou je, že máte každý rok nový model a současně splátkami nikdy nic nepřeplatíte
  • Podíváme se však, zda se nevyplatí telefon zakoupit a po roce například prodat

Pojem leasing je v českých poměrech nejčastěji spojován především s automobily. V zásadě jde o službu, kdy vám nějaká konkrétní věc nepatří a vaší se stane až v momentě, kdy celý leasing skončí. Jinými slovy až danou věc doplatíte. Rozlišujeme finanční a operativní leasing. V případě druhého si věc v podstatě pronajímáte a skutečně vaše nikdy nebude. Slovo leasing můžeme poměrně nově nalézt také v souvislosti s mobilními telefony. V českém rybníčku objevíme patrně dva opravdu významné hráče, kteří nějakou obdobu služby leasing nabízejí – jde o obchody Alza.cz a Mobil Pohotovost.

První jmenovaná služba nese název Alza Neo, druhá Vždy nejnovější z řady. U obou společností máte možnost volit telefony od různých značek (zpravidla předních). Jde tak o vyšší modely Applu, Samsungu a Huawei. Služby se však navzájem poměrně zásadně liší. Zatímco u produktu Alza Neo vám přístroj nikdy nepatří a pouze si jej pronajímáte, u Mobil Pohotovosti jste odpočátku vlastníkem daného zařízení. Jelikož jde o poměrně podstatný rozdíl, rozebereme si obě služby zvlášť. U každé si však budeme klást otázku, zda se vyplatí telefon měsíčně „splácet“, nebo zda by nebylo lepší si jej klasicky koupit a posléze například prodat.

Alza Neo

U služby Alza Neo si můžete vybrat (pro naše účely) mezi telefony i tablety. Zatímco u tabletů je na výběr výhradně z produktů Apple, u telefonů je již výběr o poznání pestřejší. Kromě Applu jsou v nabídce smartphony Samsungu, Huawei a Honoru. V drtivé většině případů jsou zastoupeny buď nejvýše posazené modely, případně žhavé novinky. Vždy však počítejte s dražšími telefony, což je vcelku očekávatelné u služby podobného typu.

Alza Neo

Jaké přístroje jsou v nabídce?

Již jsme si nastínili značky, které si můžete zvolit. V případě Applu máte možnost zvolit nejnovější modely iPhone X, iPhone 8 Plus a iPhone 8. Partu však doplňuje i starší iPhone SE v obou paměťových verzích. Samsung dodal do programu opět novinky v podobě smartphonů Galaxy S9, Galaxy S9+ a Galaxy Note8. Z levnějších sfér je v nabídce Samsung Galaxy A8. Huawei v době psaní článku (přelom března a dubna) nabízí modely P10, Mate 10 Pro a Mate 10 Lite. Od Honoru je v nabídce pouze „Devítka“.

Alza Neo nabízí spíše novější smartphony a také dražší

Jaké jsou podmínky?

Díky tomu, že vám Alza přístroj vždy jen zapůjčuje, jsou podmínky vcelku příznivé. Jakožto fyzická osoba musíte být starší 18 let a vyplnit kontaktní formulář pravdivými údaji. Kromě běžných věcí je zde samozřejmě požadováno vaše rodné číslo. Následně už jen vyčkáte, zda vaši žádosti Alza vyhoví. Vše je pouze na zvážení společnosti.

Jak lze zařízení používat?

Již víme, že využitím služby Alza Neo se nestanete vlastníkem přístroje. Z tohoto důvodu jej musíte používat dle určitých podmínek. Propůjčený telefon je určen jen do vašich rukou. Nesmíte jej prodat ani půjčit třetí osobě. Vaší povinností je také nošení telefonu v pouzdře. Po celou dobu musíte telefon udržovat v dobré kondici, a to nejen po vzhledové stránce, ale také co se softwaru týče. Instalace aktualizací je tudíž povinností.

Apple iPhone X
Přístroj ze služby Alza Neo budete muset nosit v pouzdře

Výhodou však zůstává, že pokud se přístroj pokazí bez přičinění uživatele, má nárok na okamžitou výměnu svého telefonu za telefon obdobného stáří. To znamená, že pokud například budete mít 8 měsíců starý smartphone a dojde k reklamaci, nedostanete automaticky nový, ale pravděpodobně opět 8 měsíců starý telefon, jen bez vad.

Na telefon je skutečně nutné dávat dobrý pozor. Při výměně či vrácení se posuzuje míra poničení. Běžné vlasové škrábance naštěstí nevadí. Hlubší vrypy či velké škrábance však již znamenají pro uživatele pokutu ve výši 10 % původní ceny telefonu. U dražších kousků to klidně může být částka převyšující 2 tisíce korun. Za prasklý displej či oxidaci konektorů už se pokuta šplhá na 50 %. Pakliže byste vrátili zcela zničený přístroj, může Alza požadovat až 100 % původní částky, která je snížena pouze o 2% za každý měsíc, co jste telefon využívali a řádně platili.

Kdy dostanete nový telefon?

S Alzou vždy uzavíráte smlouvu, která trvá maximálně 2 roky. Na nový telefon máte nárok nejdříve po 12 měsících. Při výměně za nový přístroj dojde ve stejnou chvíli k navrácení starého smartphonu. Pokud by se vám služba nelíbila, máte možnost smlouvu vypovědět, avšak nejdříve tak lze učinit po 6 měsících.

Konkrétní příklad

Nyní se podíváme, jak moc se služba Alza Neo vlastně vyplatí. Nejprve si vybereme například Huawei P10. Jeho pořízení skrze službu Alza Neo vyjde na 880 Kč měsíčně. V naší modelové situaci bude vše probíhat ideálně a vy si jej budete chtít nechat 12 měsíců a poté ihned dostat nový model. Během onoho roku Alze zaplatíte 10 560 Kč. Běžná cena na českém trhu (oficiální) aktuálně činí 11 990 Kč. Zdánlivě tedy šetříte, na druhou stranu vám telefon nezůstane.

Pokud byste si jej dnes za 11 990 Kč zakoupili, mohli byste jej za rok prodat. Jaká bude výkupní cena za rok se velmi špatně odhaduje. Poměrně jistě však můžeme říci, že minimálně 4 tisíce korun byste za rok starý telefon v dobrém stavu měli spolehlivě dostat. Pakliže byste si prodej obstarali sami a nespolehli se na výkup, cena se navýší. Z těchto čísel tak jasně vyplývá, že pokud máte možnost, je lepší si telefon pořídit, za rok případně prodat a pořídit další.

Jiná situace by mohla panovat u iPhonů, které si mnohem více drží svou hodnotu. Modelovým příkladem bude iPhone X ve verzi 64 GB. Ve službě Alza Neo aktuálně vyjde na 1 590 Kč měsíčně. Za rok zaplatíte 19 080 Kč. Oficiální česká cena přitom činí 29 990 Kč. Lze tak ušetřit již více než 10 tisíc korun. Nadále ale platí, že vám telefon nezůstane.

Pokud byste si iPhone X pořídili za bezmála 30 tisíc korun, za rok jej spolehlivě prodáte za více než 20 tisíc korun. Vrátí se vám přes 2/3 původní ceny. I v případě Applu se tak vyplatí si telefon pořídit, vlastnit a následně prodat. Na druhou stranu už je zde zcela pochopitelné využití služby Alza Neo. Nezaplatíte tolik a navíc si částku rozložíte minimálně do 12 měsíců. Podmínkou však je nejen vyšší cena zařízení, ale také příslib takřka nulových slev a ty lze aktuálně spatřit pouze u produktů Apple.

Je o službu zájem?

Samozřejmě nás zajímalo, jaký je o službu Alza Neo zájem. Na náš dotaz odpovídal Jiří Ponrt, finanční ředitel Alza.cz. Dle jeho slov je největší zájem o telefony Apple a Samsung, což není velkým překvapením. „Zájem našich zákazníků o finanční služby u Alza.cz roste rok od roku. Vidíme ale odklon od klasických splátek právě k dlouhodobému pronájmu, tedy posun od vlastnictví k využívání elektroniky a softwaru jako služby. Lidé nechtějí řešit výměnu, pojištění, opravu, chtějí mít stále nejnovější mobil/notebook a starosti nechat na někom jiném. V Čechách máme v programu kolem deseti tisíc věrných zákazníků a jejich počet roste každý měsíc.“

A co Třetinka?

Možná vás při čtení článku napadla i služba Alza Třetinka. Zdánlivě se totiž může jevit velmi podobně. V zásadě se ale liší. V prvé řadě není určena každému, ale pouze VIP zákazníkům Alzy, kteří pravidelně nakupují. Dále si zboží nepronajímáte, ale kupujete. Zaplatíte třetinu ceny a zbylé 2/3 do tří měsíců od data koupě. Alza vám za odměnu neúčtuje žádné úroky ani další poplatky. Jiří Ponrt uvedl, že se službou Třetinka mají prozatím velmi dobré zkušenosti, avšak z důvodu krátkého fungování služby nejsou k dispozici žádná konkrétní čísla.

Alza Třetinka

Mobil Pohotovost – vždy nejnovější z řady

Jistou konkurencí pro Alza Neo je služba Vždy nejnovější z řady od Mobil Pohotovosti. Ta se od Alza Neo liší v zásadním bodě týkající se vlastnictví. Mobil Pohotovost vám zařízení nepronajme, ale budete jej přímo vlastnit. Způsob využití, alespoň pro porovnávaný první rok, však může být stejný. Vy nic navíc neplatíte, pouze měsíční splátku za „pronájem“. Výhodou služby je rovněž fakt, že je v nabídce nesrovnatelně větší počet zařízení, a to i z nižších kategorií.

Vždy nejnovější z řady

Jaké přístroje jsou v nabídce?

Výběr je skutečně pestrý, a to především u největších výrobců. Například u Samsungu můžete sáhnout nejen po novinkách řady Galaxy S9 či Note8, ale také po mnohem starších kouscích Galaxy S7 či Galaxy S8. Výhodou jest i přítomnost telefonů ze spodních pater portfólia. Nechybí zástupci řady Galaxy A a dokonce i kompletní nabídka modelů řady Galaxy J. Totéž platí pro Huawei, kde jsou v nabídce novinky řady P20, loňské modely P10 i průřez základem v podobě řady Y. Od značky Honor máte možnost sáhnout po solidním modelu 9, ale i základním 6A, který vás měsíčně vyjde jen na něco málo přes 100 korun. Paradoxně chudá je nabídka Sony, kde máte na výběr jen z Xperie XZ Premium a XZ1.

V nabídce služby Vždy nejnovější z řady najdete oproti Alza Neo i produkty Sony a především i velmi levné telefony

Jaké jsou podmínky?

Zde již narazíme na rozdíl oproti Alze a její službě Neo. U Mobil Pohotovosti telefon vlastníte a z toho plynou jisté povinnosti. Musíte být tedy nejen zletilí (to jest starší 18 let), ale současně je nutné doložit pravidelný a trvalý zdroj příjmů. V praxi to znamená, že postačí zaměstnanecká smlouva nebo daňové přiznání za poslední rok. Mezi podmínkami společnosti také figuruje nijak neočekávaná podmínka – ve svém případném zaměstnání nesmíte být ve výpovědní nebo zkušební lhůtě. Poslední podmínkou pro získání úvěru je platný doklad totožnosti.

Jak lze zařízení využívat?

V případě služby od Mobil Pohotovosti dle libosti. Pokud to skutečně přeženeme, můžete telefon po získání obratem prodat. Případně zahodit, zničit, jinými slovy s ním naložit dle uvážení. Telefon je jednoduše váš. Nadále však musíte plnit podmínky, které jste se společností uzavřeli a pokud telefon ztratíte či prodáte, nemáte možnost jej po 12 měsících vyměnit s nulovým úrokem. Doba splácení v případě, že telefon nebudete měnit, je 30 měsíců.

Kdy dostanu nový telefon?

U služby Vždy nejnovější z řady máte na výběr, kdy chcete výměnu za nový přístroj zrealizovat. Nejdříve tuto možnost získáte po 12 měsících, nejpozději po 24 měsících. Pakliže pak chceme služby od Mobil Pohotovosti a Alzy co nejvíce přiblížit, zaměříme se výhradně na výměnu po 12 měsících. Pouze v tomto případě totiž nebude váš spotřebitelský úvěr zatížen úrokem.

Podmínkou využití obměny je bezproblémové splácení úvěru a při žádosti o obměnu mít zaplaceno 12 splátek. S vaším rok starým telefonem se dostavíte na kteroukoliv prodejnu Mobil Pohotovosti, kde o obměnu zažádáte. Prodejce váš telefon zkontroluje před výkupem. V případě, že není telefon poškozený, je kupní cena rovna pořizovací ceně telefonu po odečtení hodnoty již zaplacených 12 měsíčních splátek. Vyplacenou částku můžete obratem využít na okamžité doplacení zbylé části úvěru a rovnou ve službě pokračovat vybráním nového telefonu a tím pádem uzavřením nové smlouvy.

Konkrétní příklad

I v případě Mobil Pohotovosti se podíváme na konkrétní příklady a vybereme si pro začátek shodný model, tedy Huawei P10. V jeho případě je měsíční splátka aktuálně 493 Kč, přičemž za nový kousek byste dali 11 990 Kč. Po 12 měsících zaplatíte 5 916 Kč. V současné době činí výkupní cena modelu P10 ve velmi dobrém stavu 5 900 Kč. Prostým součtem se dostaneme na běžnou nákupní cenu, a vy tak za nový telefon opravdu utratíte jen 5 916 Kč. Ušetříte tedy 6 tisíc korun, nevýhodou je, že telefon musíte přesně po 12 měsících vyměnit.

Z těchto počtů je jasné, že pokud si úvěr můžete dovolit a rádi telefony měníte, jde o velmi dobrou volbu. Aby vše klaplo, je nutné dávat na telefon pozor. Větší šrámy by přispěly ke snížení výkupní ceny a tím by zmizela ona největší výhoda, tedy bezúročný úvěr.

Zcela stejně to funguje u jakéhokoliv jiného telefonu. Pakliže využijete výměnu každý rok, šetříte a nikdy nepřeplatíte ani korunu.Pro zajímavost vybereme vůbec nejdražší telefon v nabídce, kterým je samozřejmě iPhone X v 256GB verzi. Měsíční splátka činí 1 419 Kč, za rok tedy zaplatíte 17 028 Kč. Pokud byste si telefon chtěli koupit za hotové, vyjde vás na 34 490 Kč, tedy na více než dvojnásobek. Výkupní cena iPhonu X 256 GB je aktuálně 21 400 Kč. V tomto konkrétním případě tak dostanete nazpět více, než za roční využívání zaplatíte. U produktů Apple je navíc vysoká šance minimálního poklesu prodejní i výkupní ceny.

Je o službu zájem?

Stejně jako v případě Alzy jsme se i zástupců Mobil Pohotovosti zeptali, zda mají o takový druh služby zákazníci zájem. Za Mobil Pohotovost nám odpovídal Jakub Szewieczek, který uvedl, že ze strany zákazníků je o službu velmi dobrý zájem, avšak s odůvodněním, že služba je v nabídce společnosti relativně krátce. O výši zájmu však dle Jakuba Szewieczeka rozhoduje i fakt, že jsou v nabídce telefony napříč cenovým spektrem, díky čemuž si vybere mnohem více zákazníků. Nejvíce v kurzu jsou telefony Samsung a Apple.

Která služba je lepší?

Ačkoliv se na první pohled služby Alzy a Mobil Pohotovosti tváří velmi podobně, v zásadě se výrazně liší. Ať už jde o podmínky pořízení, využívání či následné odměny a ve výsledku jsou zásadní i měsíční splátky. Alza vám telefon pronajme, nechá si za to zaplatit a vše řeší za vás. Mobil Pohotovost vám telefon v podstatě prodá na splátky s tím, že si můžete dělat co chcete, avšak máte zde zajímavou možnost roční obměny bez nepříjemného úroku.

Apple iPhone X, Google Pixel 2, Huawei P20 Pro, LG V30, Samsung Galaxy S9 a Sony Xperia XZ

Pokud jste v situaci, kdy si můžete dovolit úvěr a víte, že vás měsíční výdaj v řádech několik set korun nezruinuje, je služba Vždy nejnovější z řady velmi zajímavá. Především pak s výměnou po 12 měsících. Užijete si nový telefon a zaplatíte za něj často zlomek ceny. Navíc máte jistotu, že jej od vás prodávající po roce vykoupí. Výhodou je, že nemusíte mít naspořenou mnohdy vysokou částku. Dát bezmála 35 tisíc za nejlepší iPhone je pro mnoho lidí nad jejich možnosti. Nicméně splátka kolem patnácti set korun měsíčně s tím, že za rok jej bez problémů prodáte už zní snesitelněji.

K produktu Alza Neo se uchýlí zřejmě ti, kteří se nechtějí či nemohou nijak vázat úvěrem. U Alza Neo vždy záleží na posouzení společnosti, zda vám telefon propůjčí. Měsíční splátky jsou však o poznání vyšší a telefon vám nikdy nepatří. Za nejlepší iPhone tak u Alzy za rok dáte v měsíčních splátkách přes 21 tisíc korun a po celý rok musíte na zařízení dávat maximální možný pozor.

Ve výsledku se tak přikláníme spíše na stranu Mobil Pohotovosti, která je pro uživatele dychtící po časté výměně ideálnější. Splníte-li několik podmínek, odnesete si domů nový telefon klidně každý 12. měsíc vašeho života. Nikdy nic nepřeplatíte a nikdy nebudete muset jednorázově vydat vysokou částku.

Diskuze ke článku
Jop
Jen si kupujte telefon každý rok a pak se budeme topit v odpadech. Nikdo nepotřebuje každý rok nový mobil. Nikdo.
zog
Příběhů o tom jak se to nevyplatí a jak pojišťovny neplní je plný internet.
Michal
Tak službu rozhodně nedoporučuji. Veškeré termíny dodání, vrácení funguje na principu Někdy.
Hahaha
Wsichni zte kokoty ja mam nejnowejsi iPhony kazdy rok a spoko jak wubec newite kera packa lol noobowe neumite zpocitat si ze to se wyplati lol!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze