Nový MacBook Pro šokuje brutálním výkonem i výdrží. Vyjde i na 200 tisíc

Nový MacBook Pro šokuje brutálním výkonem i výdrží. Vyjde i na 200 tisíc
Fotografie: Apple
  • MacBook Pro nově vykreslí obraz i na 8K externí displej
  • Výrobce slibuje nejdelší výdrž v historii až 22 hodin na nabití

Apple dnes společně s novými čipsety představil také vylepšenou verzi vlajkového MacBooku Pro. Ten bude nabízen ve 14" a 16" provedení s procesory M2 Pro a M2 Max, ale také s upravenou konektorovou výbavou a bezdrátovou konektivitou.

Apple MacBook Pro 16\" (2023)

Je jasné, že MacBook Pro cílí na skutečně náročné zákazníky, neboť běžným uživatelům bohatě postačí i MacBook Air. MacBook Pro s čipsetem M2 Pro tak oslní kromě 12jádrového CPU a až 19jádrového GPU také možností osazení až 32 GB RAM. Varianta s čipsetem M2 Max pak nabídne až 38jádrovou grafickou jednotku nebo až 96 GB RAM. V oblasti úložiště přitom MacBooky Pro startují na štědrých 512 GB, ale klidně je pořídíte i s 8TB SSD. Kromě oslnivého výkonu však výrobce slibuje také nejdelší výdrž na nabití v historii MacBooků s hodnotou 22 hodin, což je úctyhodný výsledek. Nabití z 0 na 50 % kapacity baterie má pak trvat pouhých 30 minut, teoreticky tak za tuto dobu získáte 11hodinovou výdrž, čímž se mnoho výrobců pochlubit nemůže.

Rychlý bezdrátový přenos dat má zajistit podpora Wi-Fi 6E, vylepšoval se však také konektor HDMI (2.1), jenž nově podporuje externí monitor s rozlišením až 8K při 60 Hz. V případě 4K displejů si MacBook Pro poradí až s 240Hz obnovovací frekvencí. Co naopak zůstává, to je design zařízení vycházející z předchozího provedení MacBooku Pro, ale rovněž Liquid Retina XDR displej s „notchem“ či trojice portů Thunderbolt 4. Uživatele, kteří fotí (a nejen ty), jistě potěší i praktický slot na paměťové karty SD, dále na boku najdeme 3,5mm jack či nabíjecí konektor MagSafe 3. Webkamerka si zachovala rozlišení 1080p a stejně tak výrobce ponechal šestici reproduktorů.

Apple MacBook Pro 16\" (2023)
HDMI nově zvládne externí monitor s rozlišením až 8K

Nový MacBook Pro bude v prodeji již za týden (od 24. ledna) s cenou startující na 58 990 Kč u menšího 14" provedení a 72 990 Kč u 16" verze. Zákazníci, kteří by toužili po nejlépe vybaveném 16" MacBooku Pro s 96 GB jednotné paměti a 8TB úložištěm si dle konfigurátoru musí připravit takřka 200 000 Kč. Další informace a kompletní představení můžete najít také na apple.com. Nakupovat můžete například zde.

Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Copak macbook, ale macmini m2 vypadá za svou cenu docela slušně.
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
A cena, ta bude také brutální!
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
22hodin je něco nevydané? M1 měla výdrž 21hodin a LG gram notebooky kolem 20-21hodin..
Porydge Covername
Porydge Covername
To vypadá že jsou v ceně i štětky a koks.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze