Nový Apple iPad: recenze čerstvého jablka
recenze

Nový Apple iPad: recenze čerstvého jablka

Je to něco málo přes týden, co na náš trh dorazila třetí generace oblíbeného iPadu, která se pyšní nádherným Retina displejem, vylepšeným fotoaparátem a rychlejším procesorem s čtyřjádrovou grafikou. Vyplatí se ale kompletní výměna? Nejen na tuto otázku se pokusíme odpovědět v naší recenzi.

Oficiální obrázky nového iPadu.

Po prvotních dojmech přinášíme pořádný rozbor všech pozitivních i negativních stránek nejnovější generace tabletu od Applu. Již jsme se dozvěděli, že se výrobce v novém iPadu soustředil především na vylepšení základních aspektů. Nyní zbývá zjistit, zda to uživatelům a majitelům původních modelů bude stačit. Do redakce nám dorazila pouze klasická verze s Wi-Fi. Vzhledem k tomu, že jsme před týdne vydali objemné dojmy, dovolím si některé části článku použít i zde v recenzi.

Technické parametry Apple iPad 3

Kompletní specifikace
Konstrukce241,2 × 185,7 × 9,4 mm, 662 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 9,7" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A5X, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX543MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor11 560 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 12 290 Kč

Nový Apple iPad (2012) – videopohled

Obsah balení

V základu je balení nového iPadu stejně decentní, jako jeho vzhled a bohužel se neliší v závislosti na tom, jakou verzi si pořídíte. Kromě samotného tabletu a manuálu tak v krabičce najdete jen nabíječku s populárním USB konektorem a USB kabel, který slouží jak pro nabíjení, tak připojení iPadu k počítači.

Balení třetí generace iPadu je úzké a stylové.

Design a konstrukce: jako za starých časů

Ať už některý z iPadů vlastníte, nebo si chcete něco od společnosti Apple pořídit poprvé, jedno je jisté. Novou generaci tabletu od toho předchozího prakticky není možné rozeznat. Apple byl vždy zastáncem jednoduchého a minimalistického designu, který ničím výrazným z řady nevybočuje a působí velmi decentním dojmem. To ale fungovalo již mnoho let a nevidíme důvod, proč by nemuselo i nadále. Nový iPad totiž plní všechny požadavky moderního uživatele. S rozměry 241,20 x 185,70 x 9,40 mm je dostatečně kompaktní a přitom nabízí displej s úhlopříčkou 9,7 palců, hmotností i rozměry se řadí spíše do kategorie těžších tabletů, avšak zbytečně nezatěžuje brašnu nebo batoh.

Přední strana zajme především Retina displejem.

Novinka je o ždibec těžší a o milimetr tlustší, než druhý iPad, pokud ale nemáte oba tablety v rukou v jednu chvíli, rozdíl prakticky nepostřehnete. Přední strana je z větší části zaplněna displejem, kolem už najdeme pouze tlačítko pro návrat do hlavní nabídky a nahoře kamerku pro videohovory. Nic se nemění ani na zadní straně, kde kromě obligátního loga výrobce spatříte snad jen o něco větší čočku fotoaparátu a mřížku reproduktoru v dolní oblasti. Rozhodně bychom uvítali tenčí a lehčí tělo, které předvedl například Asus Transformer Prime a další konkurenti, a trochu viditelnější změny oproti předchůdcům, iPad ale z hlediska designu nikdy nebyl špatný a nemůžeme si tedy stěžovat ani tentokrát. Vzhled totiž nebyl prvek, na který se výrobce při vývoji zaměřil, a inovace musíme hledat v jiných oblastech.

Zadní strana kromě logo nese pouze fotoaparát a reproduktor.

Stejný příběh platí i pro porty a konektory. Opět totiž v dolní straně naleznete klasický „applácký“ 30-ti pinový konektor pro připojení k počítači či zásuvce, z pravé strany pak regulátor hlasitosti a přepínač, který vám buď ztlumí zvuky, nebo uzamkne otáčení displeje. Nahoře už najdete pouze tlačítko pro vypínání, sloužící jako zámek tabletu a 3,5 mm Jack pro připojení sluchátek. Po krátké manipulaci je jasné, že se Apple z hlediska konstrukce opět vyznamenal a máme co do činění s prvotřídním pevným kovovým tělem, kde nic nevrže ani neodstává. Minimalistický vzhled má zkrátka i své světlé stránky, o tom žádná. Pokud tedy opomeneme o něco vyšší hmotnost, nelze nové generaci iPadu z vizuálního hlediska prakticky nic vytknout.

Vrací se všechna tlačítka z druhé generace, včetně středového potvrzovacího.

Retina displej: když jedno oko nestačí

Jedním z klíčových aspektů nového iPadu je zcela jistě nádherný Retina displej s technologií IPS a rozlišením 2048 x 1536 pixelů, což je pro tabletový trh zatím rekordní hranice. Rozlišení však rozhodně není to jediné, co se dočkalo rapidního vylepšení. Obraz je mnohem kontrastnější a podání barev realističtější, lépe na tom je i saturace a potěší teplejší nádech zobrazení na rozdíl od druhé generace iPadu, která se přikláněla spíše k chladnějším barvám.

Displej si zanechává poměr 4:3, velký je ale dostatečně.

Apple zůstává věrný svému stylu a obrazovka tak zanechává poměr stran 4:3, což se samozřejmě silně liší od konkurence, která ve většině případů nabízí širokoúhlé displeje. Pro čtení knih nebo časopisů je to praktické, pro sledování filmů a konzumaci multimediálního obsahu se však hodí konkurenční formáty displeje více. Pro Apple však bylo nutností tento poměr stran zachovat vzhledem k zajištění kompatibility aplikací naprogramovaných pro starší iPad.

Také hustota pixelů je tu o něco nižší, než v případě iPhonu 4S (264 ppi proti 326 ppi), Apple ale počítá s tím, že budete iPad držet ve větší vzdálenosti od očí, čímž by se měl rozdíl vyrušit a displej vám tak bude připadat podobně jemný. Apple tak znovu používá marketingové označení Retina. Je nutno říci, že i po důkladném zkoumání prakticky není možné vidět jednotlivé pixely a pohled na displej navozuje pocit svítící stránky časopisu. Skvěle na tom jsou i pozorovací úhly, kde není vidět žádné zkreslení ani změna kontrastu. Displej se zkrátka Applu velmi povedl a je to jedna z oblastí, kde na sebe může být výrobce opravdu pyšný. V oblasti displeje tedy iPad konkurenci překonává. Jak je to s ostatními aspekty?

Baterie je o 70% větší, tloušťka tabletu však pouze nepatrně.

Výdrž: pilný pomocník

HD displej a rychlý procesor se čtyřjádrovým grafickým čipem jsou novinky, které zcela zjevně zatlačí na baterii. Její kapacita se v novém iPadu zvětšila takřka o 70% oproti předchůdci na hranici 42,5Wh, což má být dostatečné pro zkrocení výkonu tabletu. Dle oficiálních specifikací by měl nový iPad vydržet 10 hodin běžného provozu, což po důkladném odzkoušení můžeme odkývat. V případě, že iPad používáte pro surfování a práci, poslech hudby a občasné video na YouTube, bez problému s ním vydržíte celý den bez jediného nabití. Desetihodinové hranici se přibližují i naše testy výdrže, zaměřené na surfování a sledování YouTube videí. Naopak hudbu si na novém iPadu můžete vychutnávat bez přestávky kolem 23 hodin. Po pořádném herním maratónu a sledování filmů ve vysokém rozlišení se čas smrskává na cca 5 hodin, což je ale stále velmi slušné, vezmeme-li v úvahu, že jsou hry využívající nový grafický čip velmi žravé.

S tím se pojí všemi probíraný nedostatek, spočívající v zahřívání přístroje. Ten bohužel musím potvrdit, jelikož je levá dolní strana o něco teplejší, než zbytek tabletu. Toto místo je v útrobách zabráno procesorem A5X a baterií, takže se dá zdroj problémů pochopit. Čím je tablet více zatěžován, tím je místo teplejší a nejvyšších hodnot dosáhnete při hraní opravdu náročných her, jako je například akční střílečka Modern Combat 3. Stále se ale nejedná o úplnou katastrofu a důvod, proč byste museli s iPadem dělat přestávky. Teplo není nijak nepříjemné a za celou dobu testování jsem nenarazil na oznamující zprávu, která by mě nutila tablet vypnout. Naopak druhá generace iPadu se nezahřívá takřka vůbec a zůstává i při náročnějších operacích chladná. Doufáme, že Apple do budoucna tento neduh odstraní.

Zvuk: tradiční iPod

Ke konci této kapitoly si povíme něco málo o kvalitě zvuku. Apple je společnost, která redefinovala hudební sféru svým iPodem a lze očekávat, že v hudební reprodukci budou přístroje této značky vždy silné. Nový iPad se chlubí opět malou mřížkou u hlavního konektoru, která se stará o všechny zvuky vyluzované tabletem. Rozhodně by se ji hodil bratříček na druhé straně, toho byste ale hledali marně, iPad nemá stereo reproduktory a hraje pouze mono. Po srovnání s iPadem 2 lze s klidem říci, že se tu žádný výrazný rozdíl nekoná, i když se někteří lidé zmiňovali o tom, že je repráček na novince o něco hlasitější. Žádný rozdíl však neznamená špatný výsledek. Ať už přes reproduktor posloucháte hudbu, sledujete film nebo hrajete hry, zvuky jsou syté a výrazné, při výškách nikdy nic nešustí a příjemně překvapeni byli i někteří mí známí, kteří iPad slyšeli poprvé. Do konektoru 3,5 mm Jack si samozřejmě můžete připojit sluchátka vlastní, což je ještě kvalitnější způsob, jak poslouchat hudbu. Je tedy příjemné vědět, že tvůrce nejprodávanějšího hudebního přehrávače na světě umí přenést podobnou úroveň i na své další přístroje.

Operační systém a hardware: když klasiku podpoří novinka

Nový iPad se honosí operačním systémem iOS ve verzi 5. Systém je v základu a grafice po léta stejný a jen se na něj postupně nabalují nové a nové funkce. Z hlediska uživatelského rozhraní se tedy žádných novinek nedočkáme. Potěší bezkonkurenční optimalizace, rychlost a svižnost prostředí, kterou lze najít opravdu málokde. Stejně jako v případě kteréhokoliv jiného přístroje společnosti Apple je základním kamenem především jednoduchost ve všem, což dělá iPad ideálním tabletem pro začátečníky a uživatele, kteří se v technice a technologiích moc nevyznají. Na druhou stranu je tu přítomna také známá uzavřenost a omezení, které bude limitovat všechny, kdo si rádi přizpůsobují zařízení trochu více podle svého.

Zamykací a úvodní obrazovka systému, složka a notifikační lišta.

Jediné, k čemu vás systém pustí je základní nastavení a úprava tapety pro základní a zamykací obrazovku, která je opět stejná, jako v případě předchozího iPadu. Zůstává oblíbený přepínač aktivních procesů a aplikací, do kterého se dostanete dvojím stiskem domácího tlačítka. Přetažením prstu po horní straně displeje se pak objeví lišta notifikací, která je v době nečinnosti schovaná. Na stejném místě se vynořuje také příchozí volání ze Skypu, push zprávy a jiné informace o aktualizacích. Nejvíce ale zamrzí absence virtuální asistentky Siri, kterou je nový iPad schopen provozovat. Apple se však rozhodl ji ponechat exkluzivně iPhonu 4S, což určitě fanoušky nepotěší. Je tu však naděje, že se Siri na tabletu objeví alespoň v budoucnu.

Menu je možné ovládat také z režimu landscape, který je pro tablet přirozenější.

V páté generaci operačního systému iOS se najde i několik zajímavých vychytávek, jako je například pokročilejší multi-touch. Pokud totiž položíte na displej čtyři nebo pět prstů, můžete si velmi zjednodušit práci. Kromě domovského tlačítka, které umí otevírat lištu aktivních a naposledy spuštěných aplikací, se tam totiž dostanete také přejetím prsty po dolní straně displeje. Mezi běžícími aplikacemi pak můžete libovolně listovat, pokud položíte opět všechny prsty na displej a švihnete do strany. Tyto novinky jsou však dobře schované a jejich využití si budete muset vyhledat na internetu. Sám iPad vám totiž nijak nebude signalizovat, jak na to.

Velmi očekávanou událostí je příchod nové verze iOS 6, která je naplánována již na letošní rok s velkou porcí inovací za zády. Majitelé nového iPadu (a nejen jeho) se tedy rozhodně mají na co těšit.

Grafický výkon je solidní, což potvrzuje i 3D benchmark.

Jednoduchost systému však nyní podporuje pevný základ v podobě nové verze dvoujádrového procesoru A5 s přídomkem X a čtyřjádrovou grafikou, která je dle slov Applu až čtyřikrát výkonnější, než Tegra 3 od společnosti nVidia. Na internetu se již objevily srovnání, které dokazují, že toto tvrzení není pravdivé. Grafický výkon je výrazně vyšší, než v případě Tegry 3 v případě, že by A5X nemusel vykreslovat neporovnatelně více pixelů na novém retina displeji. V případě porovnávání hrubého výpočetního výkonu benchmarkem Geekbench se naopak Tegra 3 ukázala být více než dvojnásobně výkonná. To však nic nemění na faktu, že nový iPad je celkově minimálně jeden z nejvýkonnějších tabletů na světě a už se nemůžeme dočkat, až se začnou objevovat hry a aplikace, které nadoraz ozkouší jeho výkon. Z toho, co je k dispozici v současné době, však lze usoudit, že má tablet výkonu na rozdávání. Nový iPad zvládá bez problémů složité 3D hry, v jejichž vykreslování má oproti předchozí generaci iPadu velký náskok, což potvrzují i benchmarky. Plynulosti rozhodně pomáhá i navýšení operační paměti z 512 MB na rovných 1 GB a mimo jiné precizní optimalizace všech aplikací.

Internetový prohlížeč: surfování jedna báseň

Brouzdání po internetu a prohlížení stránek je na novém iPadu zážitkem, a to nejen díky zářivému Retina displeji. Hlavním tahákem je především odezva a rychlost, se kterou iPad na vaše pokyny reaguje, což je během podobné činnosti životně důležité. Surfování je tak bleskurychlé a pohodlné, přibližování a oddalování pomocí funkce pinch-to-zoom dokonale svižné. K mání máte klasické stránky, co se řadí za sebe, lištu záložek a také zajímavou funkci Reader, která vám z každé stránky vytáhne text do formy e-booku, aby vás při četbě neotravovaly obrázky a reklamy. Veškeré panely jsou dostatečně velké a pohodlně ovladatelné a menší problémy jsem zaznamenal pouze u ikonek, sloužících k odstranění textu či obnovení stránky.

Ty jsou totiž opravdu malé a i přesto, že Apple zlepšil přesnost snímání vašich doteků, stále to není ideální. Příliš schované jsou také záložky, které by mohly být více viditelné a přístupné. Mluvit o absenci Flashe nejspíše ani nemá smysl, jelikož se jedná o bolavé místo všech přístrojů výrobce. Uživatelé, kteří si zakládají na možnosti spustit si přímo v prohlížeči video, budou zklamaní, na druhou stranu ale iPad nabízí dostatek externích aplikací, které obstarají tyto potřeby, a jediná otázka se tedy týká toho, co vůbec od iPadu očekáváte. Flash navíc díky příchodu HTML5 již není natolik nepostradatelným prvkem a i když se stále jedná o důležitý aspekt internetu, lze se bez něj obejít. O to více, když máte v zásobě aplikace, které jej mohou z části nahradit.

Surfování je jedna radost, ať už klasicky či naležato.

I přes několik malých nedostatků je stále nový iPad ideálním kandidátem pro pohodlné gaučové surfování s jedním z nejpohodlnějších prohlížečů, co jsem kdy používal. Připojení vám obstarají kromě obligátního Wi-Fi se standardem 802.11n především sítě 3G a nově také 4G. S těmi se ale v České republice nesetkáte, takže vás jejich podpora může nechat chladnými a musíte se spolehnout na klasické 3G s nadstavbami HSDPA a HSUPA s maximální rychlostí až 21 Mb/s a 5,76 Mb/s. Apple se rozhodl i zde použít oblíbenou microSIM. Prostřednictvím Wi-Fi je pak brouzdání bezproblémové a i když jsem musel párkrát připojení restartovat kvůli špatné reakci, není to nic, nad čím bych si lámal hlavu. Technologické nadšence taktéž potěší přítomnost Bluetooth 4.0, které sice není v současné době silně rozšířené, ale velmi perspektivní. Prostřednictvím něj se totiž budete moci bezdrátově připojit nejen ke sluchátkům, ale také specifickým digitálním hodinkám a senzorovým zařízením. Existuje také velká pravděpodobnost, že Bluetooh 4.0 v budoucnu nahradí bezdrátové placení skrze NFC.

GPS: cestou necestou

V iPadu naleznete pouze předinstalovanou aplikaci Google Mapy, která sice není natolik propracovaná, jako verze z operačního systému Android, stále ale dokáže obstojně nabídnout informace o umístění, zajímavých místech a dokonce i navigovat podle vytyčené trasy a vybraného dopravního prostředku. Pokrokovou hlasovou navigaci byste samozřejmě hledali marně, za tu budete muset zaplatit v App Store. Ke stažení jsou i jiné aplikace, jako například oblíbený Google Earth. A když se náhodou ztratíte v lese, poslouží tradiční kompas.

K integrovaným mapám si můžete stáhnout i další aplikace.

Fotoaparát: konečně pořádný kousek

Jestli byl nějaký aspekt starších iPadů pod těžkou palbou kritiky, byl to zajisté fotoaparát. Jistě, tablety pro fotografování primárně uzpůsobeny nejsou, to ale neznamená, že by se tato vlastnost měla odfláknout. Apple podle všeho vyslyšel kritiky i zákazníky, díky čemu máme v novince k mání 5 Mpx fotoaparát iSight s autofocusem a detekcí obličeje, bohužel ale bez přisvětlovací LED diody. Vrací se opět jednoduché uživatelské rozhraní s prakticky nulovou možností manuálního nastavení. To sice může naštvat někoho, kdo se v nastavení rád vrtá, na druhou stranu je ale jednoduchost a přímočarost ovládání poznávacím znamením všech výrobků Applu. Důležitý je totiž výsledek.

Prostředí fotoaparátu je minimalistické a jednoduché.

A ten je naštěstí kvalitní. Nový iPad využívá podobnou optiku, jaká se nachází v iPhonu 4S a rozdíl oproti předchozí generaci je opravdu markantní. Absence nastavení tu moc nevadí, protože se o vše postará iPad sám a výsledná kvalita patří na trhu tabletů do příjemného nadprůměru. Fotografie se vyznačují především tradičně živějšími barvami s dostatečnou ostrostí. Na všech fotografiích je patrný mírný šum, ale na tablet je celkově kvalita více než dobrá. Chybí režim makro, fotoaparát iSight ale dokáže chytře zaostřit na potřebné místo (případně na místo, které ukážete prstem) a problém mám jen s velmi blízkými předměty. Ve tmavších prostorách (ať už exteriérech či interiérech) je také viditelný šum, což je vzhledem k absenci blesku nepřekvapující. Ve tmě si však kvůli nepochopitelné absenci LED diody nevyfotíte nic. Celkově dobrá kvalita fotografií samozřejmě nezmění fakt, že budete s tabletem místo fotoaparátu vypadat stejně divně, jako s kterýmkoliv jiným tabletem. Můžeme vám ale zaručit, že v případě potřeby budete s novou generací iPadu fotit častěji, než s předchůdci.

Zkušební fotografie

Fotoaparát bez problémů zvládá malé detaily.

Ostrost nechybí, tmavá místa jsou na tom ale hůř.

Kromě focení je nyní iPad schopen natáčet také video ve FullHD kvalitě (1080p) při 30 snímcích s funkcí kontinuálního zaostřování, takže jej lze využít i při narozeninových oslavách, výletech do přírody nebo nočním špehování. Všechny žerty ale dáme stranou, fotoaparát iSight se Applu povedl a i když rozhodně nevyhraje žádné fotografické soutěže, zlepšení od druhého modelu je jasně vidět. A to se počítá. Příliš ale nepotěší kamerka FaceTime pro videohovory. Tu totiž Apple vylepšit zapomněl a stále disponuje pouze prehistorickým VGA rozlišením. Videohovory přes Skype či jiné komunikační platformy tak na Retina displeji nebudou vypadat nijak pěkně, navíc konkurence nabízí již mnohem kvalitnější přední kamery.

Zkušební videa

Nový Apple iPad 2012 (testovací video) – 1080p, exteriér

Nový iPad (zkušební video) - exteriér 1 (86,60 MB, MOV)

Nový Apple iPad 2012 (testovací video) – 1080p, exteriér

Nový iPad (zkušební video) - exteriér 2 (88,72 MB, MOV)

Multimédia: zábava do rána

Co ale naopak přináší naprosto nekompromisní zážitek je multimediální oblast tabletu, která je ve většině případů tím nejdůležitějším aspektem podobných přístrojů. Nový procesor A5X se čtyřjádrovým grafickým čipem nabízí bezkonkurenční výkon a je tedy pochopitelné, proč se mnozí vývojáři z herní branže dívají na nový iPad jako na herní konzoli s velkým potenciálem. V současné době je jen málo her, které doopravdy otestují výkon tabletu, i ty však dávají tušit, že se máme v nadcházejících letech na co těšit. I náročné 3D hry běží na iPadu naprosto plynule a jediným nedostatkem je tak přehřívající se levá strana tabletu, o které jsme psali již dříve. Apple navíc nabízí ke všem svým výrobkům bezedný sklep jménem AppStore plný stovek tisíc rozličných aplikací, což je jedním z dalších důvodů, proč si novinku pořídit. AppStore totiž dosud nemá konkurenci ve své široké a variabilní nabídce všemožných programů a her. Menším zklamáním je žalostný základ, se kterým si iPad koupíte. Ze začátku totiž máte na obrazovce jen pár aplikací a Apple vás tak přímo nutí k tomu, abyste hned na začátku byli nuceni i pro základní funkce navštívit App Store. I když si vše potřebné můžete rychle dostahovat, bylo by příjemné dostat za nákup tak drahého přístroje několik programů zdarma. Všechny ty hračky z reklamy, jako jsou editory iPhoto a iMovie, totiž stojí peníze, a ne zrovna malé. iPhoto vás vyjde na necelých 100 Kč, iMovie taktéž.

Na App Store najdete vše, po čem vaše srdce touží.

Ke konci kapitoly jsem si nechal hudební přehrávač a filmotéku, což jsou oblasti, ve kterých Apple kraluje. Tedy, minimálně v té první. Tvůrci iPodu si prakticky nemohou dovolit udělat v hudební sekci chybu a naštěstí mohu poznamenat, že je tu opět na výši. Tabletový iPod se ani tentokrát moc neliší od přechozí verze a nabízí vše podstatné, co mohou milovníci hudby chtít. Přehledný seznam uložených skladeb, interpretů a alb, nastavitelný ekvalizér a online knihovnu hudby a filmů, dostupnou jediným dotykem.

Tabletový iPod se rozhodně povedl.

Veškerá svá multimédia, včetně hudby, filmů, aplikací, podcastů a dalšího obsahu, tradičně synchronizujete prostřednictvím aplikace iTunes a tentokrát už musím Apple trochu pokárat za to, že se musí soubory dostávat do tabletu tak komplikovaným způsobem. Na jednu stranu nechápu, proč je tak těžké přidat do vínku obyčejný Mass Storage, na stranu druhou je pochopitelné, že jde Applu především o peníze. Pokud jste totiž ochotni zaplatit, všechno jde nesmírně jednoduše a v zásadě ani nemusíte připojovat tablet k počítači. Všechno si v mžiku koupíte na iTunes, případně AppStore. Pomocnou ruku podá také virtuální úložiště iCloud, se kterým si můžete v mžiku synchronizovat nejen fotografie, ale i poznámky, kontakty, poštu, záložky prohlížeče a další maličkosti. Hudbu a filmy přes něj ale do iPadu nedostanete. V případě, že si navíc chcete do tabletu naházet vlastní multimediální repertoár, připravte se na dlouhé operace před monitorem. Zatímco s hudbou jde ještě všechno jakž takž rychle a pohodlně, nahrávání filmů je hotový horor.

Nový iPad, stejně jako jeho předchůdci, totiž nepodporuje klasické kodeky XviD a DivX, filmy a videa se tudíž musí pracně konvertovat. Chcete-li navíc konvertor kvalitní, musíte si za něj taktéž připlatit. Všechny filmy máte samozřejmě na dosah ruky v online knihovně, což je způsob rychlý a jednoduchý, který v USA používají měrou vrchovatou. U nás se tento styl nákupu zatím moc nerozšířil, mnoho kvalitních kousků ale stojí kolem 400 Kč a špatný nápad by to tedy rozhodně nebyl. Kdo by ale chtěl platit za filmy, které má již v počítači? Naštěstí poté, co svůj film na iPad dostanete, už se o multimédiích nedá mluvit jinak, než v superlativech. Vysoké rozlišení displeje je totiž pro videa jako stvořené a sledování HD filmů je tedy na iPadu zážitkem. Stejná radost příjde i po připojení tabletu k velké televizi prostřednictvím dokoupitelného HDMI adaptéru. Více bychom ale uvítali přítomnost HDMI konektoru přímo v tabletu.

Filmy ve vysokém rozlišení se na Retina displeji vyjímají.

Nesmíte ale zapomínat na fakt, že se „wow“ faktor dostaví především při sledování filmů ve vysokém rozlišení, které vypadají na Retina displeji nádherně. Veškerý videoobsah pod úrovní FullHD ale bude zcela očekávaně zklamáním. Videa se standardním rozlišením se budou roztahovat, což má za výsledek o něco horší kvalitu. Nejedná se samozřejmě o nic hrozného, ve srovnání s pořádným HD filmem už to ale nebude ono. Další problém, který budou muset majitelé řešit, je velikost interního úložiště, které je limitováno verzí s 64 GB diskem, případně existují ještě verze s 16GB a 32GB kapacitou. Pokud znáte velikost FullHD filmů, pak jistě chápete, že na disk dokážete nasoukat jen pár filmů najednou. Vezmeme-li navíc v úvahu, že nyní zabírají stahované aplikace více místa (hry mají běžně stovky MB), začínáme čelit problému s nedostatkem prostoru. Důrazně tedy doporučujeme kupovat nejméně verzi s 32 GB. Nový iPad totiž nemá slot pro paměťové karty a pokud patříte mezi filmové a herní nadšence, mohli byste velmi rychle narazit na limit v podobě omezené velikosti paměti. Abych však vyjádřil myšlenku celé kapitoly, iPad je rozhodně geniálním multimediálním zařízením, které přinese radost během sledování filmů, poslechu hudby i hraní her. Má ale několik výše zmíněných nedostatků, se kterými se budete muset smířit.

Her si na novém iPadu užijete dostatek.

Organizační funkce a E-mail: všechno do kapsy

Jestli iPadu v základu něco nechybí, pak jsou to určitě funkce a aplikace pro organizaci času a komunikaci. Přítomen je nejen klasický kalendář, poznámkový blok či seznam připomínek, které si postupně odškrtáváte. Naleznete tu také aplikaci pro odesílání zpráv iMessages (SMS zprávy z iPadu na rozdíl od konkurence s Androidem odesílat nelze) či knihu kontaktů. Bohužel se to samé nedá říci o pracovním příslušenství, které je takřka nulové. Balíček Office pro práci s dokumenty či Adobe Reader pro čtení PDF souborů si budete muset stáhnout sami, což naštěstí nečiní nijak velký problém.

To samé by se dalo říci i o komunikační oblasti, která se neomezuje pouze na integrovaný FaceTime. Po návštěvě AppStore se tak iPad obohatí o Facebook, Twitter, ICQ či Skype. Ze Skypu lze navíc bez problémů uskutečnit videohovor s jakýmkoliv dalším účtem na počítači či tabletu, což mě potěšilo. Všechny aplikace, které podporují push-zprávy, vám posílají na domácí obrazovku potřebné aktualizace a informativní zprávy, takže jste vždy v centru dění. Zamrzí snad jen vynechaná integrace sociálních sítí do systému, což dokonale předvádí například konkurenční Androidy. Apple se o to bohužel ani nepokusil.

Na iPadu najdete skvělé klienty pro Facebook, Skype a další sociální sítě.

Kvalitu si drží také emailový klient, i když nejsou tablety společnosti Apple primárně uzpůsobeny pro práci. Již tradičně je v základu přítomen klient, který vám obstará většinu známých i méně známých adres. S jeho pomocí se hravě připojíte na účty iCloudu, Microsoft Exchange, Yahoo, Hotmail a mnoha jiných. Nechybí ani Gmail, který si však můžete stáhnout jako klient i zvlášť. Práce s klientem je velmi rychlá a pohodlná, při držení tabletu naležato máte k dispozici levou lištu pro listování příchozí poštou a pravou část s náhledem. Velmi praktická funkce je možnost třídit emaily do jednotlivých složek, což pomůže především lidem s velkým počtem emailů. Pohodlné je také psaní na virtuální klávesnici, která je dostatečně prostorná. To ale platí především tehdy, kdy vám tablet spočívá na kolenou či držáku. V případě, že jej musíte držet jednou rukou, už se o pohodlném psaní mluvit nedá, především pak obouruč. Systém naštěstí dovoluje klávesnici rozdělit na dvě části, i v tomto případě ale zůstává problém dosáhnout na prostřední klávesy, které jsou od palců daleko. Záleží tedy na tom, jak dlouhé máte prsty.

Kromě integrovaného emailového klienta si můžete libovolný stáhnout.

Závěr

Je prakticky nemožné udělit hodnocení a verdikt výrobkům společnosti Apple, jelikož jsou jejich výhody i nedostatky nesmírně subjektivní. Jediné, co lze udělat je porovnat jej s konkurencí a vyřknout pocit, který v nás nový iPad po ozkoušení zanechal. Čím začít?

Nespornou perlou je a bude nádherný Retina displej, který je ostrý, jasný, kontrastní a zkrátka takový, jaký by u tabletů měl být. To dokáže vyšponovat zážitek jak při hraní her, tak surfování po internetu, prohlížení filmů a vůbec listování v uživatelském prostředí. Ruku v ruce s displejem jde také operační systém iOS, který je i přes svou omezenost dokonalým nástrojem s prvotřídní optimalizací. Právě díky němu vše v přístroji funguje dohromady tak, jak má a najít špatně reagující aplikaci či nedodělaný prvek je opravdu těžkým úkolem. Hráče a technoidy potěší nový procesor A5X a 1 GB paměti, což do budoucna slibuje bombastické herní tituly a náročné grafické aplikace. To nám ostatně slíbilo už několik předních herních studií a my se nemůžeme dočkat, až nám předvedou, co s výkonem nového iPadu dokážou vykouzlit. Díky zvětšené kapacitě baterie navíc máme naději, že nám grafické orgie nějakou tu hodinu vydrží. Mezi nesporné výhody patří také vylepšený fotoaparát, i když se tato funkce v tabletu drží spíše v ústraní, už jen díky rozměrům zařízení.

Podíváme-li se na nedostatky, na předních příčkách bude stát všemi omývané zahřívání, které Apple jen těžko úplně odstraní v nadcházejících modelech. Také o něco těžší a tlustší konstrukce nemusí vyhovovat všem, vezmeme-li v úvahu, že patří iPad už teď mezi nejtěžší tablety na trhu. Leckoho může iritovat také uzavřenost prostředí a nedostatek způsobů, kterými by si mohl uživatel prostředí přizpůsobit k obrazu svému. Na to je však jen jeden lék – Android.

Otázkou také zůstává, zda neměl Apple sáhnout po čtyřjádrovém procesoru, který se do svých přístrojů snaží nasoukat většina konkurence. Pravdou je, že iPad zatím výkonnější procesor ani nepotřebuje, především díky skvělé optimalizaci a systému iOS. Musíme ale také dívat na situaci perspektivně a pokud si plánujete nový iPad pořizovat na déle než jeden rok, je velká pravděpodobnost, že absence výkonnějšího procesoru budete za pár let litovat.

Když ale sečteme všechna pozitiva a negativa, stále nám vychází špičkový moderní tablet, který svému uživateli nabídne především bezkonkurenční displej, pohodlný surfovací zážitek, jednoduché precizní ovládání a svět aplikací, který dokáže překonat jen málo současných tabletů. Pokud však prahnete po lehčím a tenčím designu, bohatším příslušenství, výkonnějším hardwaru a systému, který si budete moci kroutit podle svého, doporučujeme se porozhlédnout jinde. Koupi by si měli důkladně rozmyslet také majitelé druhé generace iPadu, jelikož rozdíl není natolik markantní, jako v případě generace první a koupě se tedy z hlediska vysoké ceny jen těžko vyplatí.

Konkurence na trhu

Největšími konkurenty iPadu budou bezpochyby Asus Transformer Prime a nástupce Asus Transformer Pad Infinity, jež patří takřka po všech stránkách mezi elitu tabletového trhu, především z hlediska výkonnějšího procesoru, bohatšího příslušenství, operačního systému Android 4.0 Ice Cream Sandwich a některých propracovanějších funkcí. Transformer Prime se honosí nejen čtyřjádrovým procesorem Tegra 3, ale také rozšiřitelným úložištěm díky paměťovým kartám microSD a v neposlední řadě také lepším fotoaparátem s rozlišením 8 Mpx. Pad Infinity k této úderné kombinaci ještě přidá IPS displej s FullHD rozlišením a Bluetooth 4.0.

Konkurence v podobě tabletů Asus Transformer Prime, Transformer Tab Infinity a Samsung Galaxy Tab 7.7.

Sledovat se vyplatí také Samsung, který má letos představit několik titánů ze série Galaxy Tab. Špatně na tom nejsou ani současné modely, především pak kompaktnější Galaxy Tab 7.7 se Super AMOLED displejem a líbivým designem. Nakonec bych zcela nevyřazoval druhou generaci iPadu, která je v současné době stále velmi konkurenceschopná a díky novému iPadu dost možná v brzké době ještě zlevní.

Nový iPad skladem

apple-ipad-3
Klady
  • dostačující kapacita baterie
  • jednoduchý a rychlý internetový prohlížeč
  • bohatý výběr aplikací z App Store
  • výkonný procesor se čtyřjádrovou grafikou
  • stabilní a skvěle optimalizovaný systém
  • nádherný Retina displej
  • pevná a kvalitní konstrukce
  • dobrý tabletový fotoaparát
Zápory
  • oproti iPadu 2 o něco tlustší tělo a celkově vyšší hmotnost
  • malá možnost úprav uživatelského prostředí
  • zahřívání přístroje
  • těžkopádná synchronizace multimédií
  • špatná kvalita přední kamerky
  • chybí LED dioda u zadního fotoaparátu
  • HDMI pouze přes adaptér
  • absence stereo reproduktorů
Diskuze ke článku
Michal
Pěkná podrobná recenze, jen taková drobnost, displej se povedl samsungu. Tento iPad mám pět dní a zatím velká spokojenost.
Refael
Dobre nedelni rano mila redakce,
rad se divam na vase videorecenze,ktere patri k nejlepsim minimalne co se tyce ceskych stranek,venujicich se mobilnich technologii.
Jen malou radu:
priste prosim prepnete videokameru na rucni ostreni.Tim,ze posouvate na displeji iPadu,kamera se vzdy preostri a pokud nekdo sleduje videorecenzi na PC pres cely displej,taha to preostrovani za oci a po chvilce oci pali.
Ale jak uz jsem napsal na zacatku,videorecenze perfektni,take prohlidka prostredi iOS 5 se mi libila.Zadny produkt Apple nepouzivam a asi nebudu prozatim,presto je to pro mne velice zajimave.
JEN TAK DAAAAAAAAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tomáš
Dobrý den,recenze super,ale což tak na něm spustit nějakou hru?
Tomáš
Já měl spíše namysli video at je videt jak to běhá a taky ovládání,některé střílečky jsou na mobilu špatně hratelne ale iPad ma precejenom vetsi display......

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze