Novela zákona se blíží. Nastane konec retenčních nabídek?

14

V návrhu novely zákona o elektronických komunikacích (ZEK) se objevil paragraf, který zakazuje všem operátorům nabízet různé retenční slevy, tedy i všechny akce, které nejsou uvedeny v kompletním ceníku služeb. Od novely si zákonodárci slibují to, že operátoři zlevní služby všem, realita však může být odlišná.

V aktuálně připravované novele zákona o elektronických komunikacích se objevuje paragraf, který zakazuje operátorům nabízet jiné ceny za své služby, než které má v ceníku. Tento paragraf se samozřejmě opírá o různé retenční nabídky operátorů, po kterých se sahá většinou ve snaze o udržení pro operátora zajímavého klienta. Všichni velcí tuzemští operátoři retenčními centry disponují a i když intenzita retenčních nabídek veskrze klesá, stále se jedná o aktivní střediska zaměstnávající velký počet lidí.

Virtuální operátoři
Podnikatel poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací a poskytovatel univerzální služby nesmí při prodeji služeb spotřebitele diskriminovat, zejména nesmí spotřebitelům poskytovat služby za jiné ceny, než jaké byly uveřejněny.

Zákonodárci si od paragrafu slibují to, že zrušení retenčních nabídek zlepší podmínky pro zákazníky komplexně. Samotná novela by měla projít ve zrychleném režimu, je tedy možné, že se nové praxe dočkáme již brzy. Pokud se bavíme o různých rámcových smlouvách, které operátoři nabízejí podnikatelským subjektům, tak těch se novela nijak nedotkne. Jak již ale víme, právě v rámcových smlouvách jsou ceny často nejnižší a právě zde operátor snižuje ceníkové ceny na minimum.

Hlavním cílem novely je komplexní snížení cen za služby pro všechny zákazníky, avšak takové změny samozřejmě v novele ukotvit nelze. Nezbývá tedy než doufat, že operátoři za „ušetřené“ peníze nabídnou jinou formu kompenzace. Bohužel může nastat i nepříjemná situace, kdy se retenční nabídky na tuzemském trhu zakáží, na druhou stranu se však operátoři k žádným slevám neuchýlí a pro klienty tak zmizí jediná šance, jak se k nižším cenám dostat.

Nabídka retenčních cen v rozporu se zákonem bude od začátku platnosti novely zákona finančně postihnutelná, operátoři by tak zřejmě svoji dosavadní praxi opustili. Novela nově zvyšuje i maximální pokuty, kterými lze operátory postihnout. Ze současné hranice 20 milionů by pokuty mohly být až 50milionové.

Zdroje: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Krásna ukážka korupcie a lobizmu :)
Martin
Nejsmutnější je, že i když jsou mobilní operátoři ve středu zájmu a pod drobnohledem, stejně je nikdo ke změně nepřinutí. Operátoři přijdou s drobnou úpravou, všude se začně psát o "mobilní revoluci" a přitom se těm reálným cenám nepřiblížíme ani o píď.
Standa
A co je státu do toho, jaký ceny si s poskytovatelem služby dohodnu?!
Redmarx
Moc zakonodarna nebo-li zakonodarci, jak se pise v clanku, to je poslanecka snemovna a senat. Ti mohou novelu prijmout nebo odmitnout, ale oni ji nenavrhuji, jak se da nabyt dojmu z clanku. Novelu navrhlo ministerstvo prumyslu nebo-li ten jouda, kreten, kripl, hovado Mladek!!! Takze to nebude nic o co by lidi meli stat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze