Nové sklo Gorilla Glass Victus je odolnější vůči poškrábání i prasknutí

Nové sklo Gorilla Glass Victus je odolnější vůči poškrábání i prasknutí
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Gorilla Glass Victus má být až dvakrát odolnější proti poškrábání a zároveň bez úhony přežít opakované pády až z výšky dvou metrů
  • Prvním telefonem, u kterého se nové ochranné sklo objeví, pravděpodobně bude Galaxy Note20 Ultra

Na trhu existuje hned několik výrobců ochranných skel, která již běžně vídáme i u telefonů (nižší) střední třídy. Patrně tím nejznámějším je však americká společnost Corning, jež produkuje sklíčka s označením Gorilla Glass. Její poslední generace ochranných skel „Gorilla Glass Victus“, která byla představena skrze oficiální stránky, přináší několik zásadních vylepšení.


Vylepšena má být nově totiž nejen odolnost skla proti prasknutí, ale také odolnost vůči poškrábání. Předchozí generace přitom vždy přinesly vylepšení pouze v jedné z těchto dvou oblastí. Sklo, které je tvrdší (a tedy hůře poškrabatelné), je zpravidla také křehčí. Pokud má naopak odolat prasknutí, je měkčí – tedy i jednodušeji poškrabatelné. U poslední generace ochranných skel se však společnosti Corning povedlo dosáhnout vysoké tvrdosti a zároveň snížit křehkost.

Ve srovnání se skly řady Gorilla Glass 6 by tak měla být skla Victus až dvakrát odolnější proti poškrábání a zároveň bez úhony přežít opakované pády až z výšky dvou metrů s dopadem na tvrdý povrch. Netřeba dodávat, že tato tvrzení vychází z laboratorních testů, které mohou jen stěží nasimulovat běžné příhody ze života, kdy se na displeji telefonu s ochranným sklem záhadným způsobem objeví „pavouk“ po pádu z nízkého konferenčního stolku, ale při vyklouznutí z ruky na chodník displej přežije bez úhony. Prvním smartphonem, u kterého by mohla být nejnovější generace Gorilla Glass Victus nasazena, má být Samsung Galaxy Note20 Ultra, jenž má být představen na začátku příštího měsíce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze