Nokii se ve druhém čtvrtletí tohoto roku nebývale dařilo

4
Nokii se ve druhém čtvrtletí tohoto roku nebývale dařilo
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • HMD Global, které vyrábí telefony Nokia, se dostal do TOP 10 v počtu dodávek za druhý kvartál
  • Této statistice momentálně vládne Samsung s 20% podílem, následují Huawei a Apple

Není Nokia jako Nokia. Minulý týden jsme psali o poklesu zisků té „původní“ Nokie. Ta již od roku 2014 mobilní telefony nevyrábí a nyní se zaměřuje především na mobilní sítě. Ta „nová“ Nokia, která vydala například Nokii 5.1 nebo 8 Sirocco, patří pod HMD Global. Tato finská společnost, která je na trhu teprve necelé dva roky, se v druhém kvartálu letošního roku poprvé dostala do TOP 10 společností podle počtu dodaných kusů.

Global Smartphone Shipments
Počet dodávek, v milionech kusů

Podle statistik HMD dodala 4,5 milionu jednotek, což je devátý nejlepší výsledek v kategorii smartphonů ve druhém čtvrtletí letošního roku. Zlepšila se tak oproti druhému kvartálu loňského roku o neuvěřitelných 782 % (z 0,5 milionu). Pro porovnání, nejlépe je na tom Samsung, který za stejné čtvrtletí dodal 71,6 milionů kusů, a patří mu tak 20% podíl na trhu. Druhý Huawei dodal 54,2 milionu jednotek (oproti loňsku se zlepšil o 43 %) a třetí Apple dodal 41,3 milionu jednotek, což činí 11% podíl na trhu.

Global Smartphone Shipments
Počet dodávek, procentní podíl

Výše zmíněné výsledky se týkají výhradně trhu s chytrými mobilními telefony. HMD však také vyrábí tzv. feature phony, telefony s proprietárním firmwarem podobné těm, jaké pamatujeme z před éry smartphonů.

Diskuze ke článku
Jab
No... To jsou cca na těch počtech, když prodeje Lumií ještě celkem šlapaly. Určitě se nezlobím. I letos si člověk u nich může vybrat. Ta nedávná nabídka Nokie 8 za sedm tisíc byla navíc hodně dobrá. Už ji víceméně spokojeně používám. Ale po WP se mi občas stýská. Ne tolik po nic moc aplikacích. Spíše po OS jako takovém. Hlavně po jeho počátcích, když nativní "people" ještě sdružoval vše ze sociálních sítích. :(
Franta
Mně nejvíce zaujalo, že si ti hlupáci tvořící grafy konečně uvědomili, že minulost patří doleva a přítomnost doprava. Nevím, zda mám tleskat nebo plakat, že jim to konečně po tolika letech došlo :)
Meno
Nokua 7 plus foti otrasne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze