Nokie Lumia mají nové funkce: čítače, panorama i sdílení kontaktů

1

Nokia může díky partnerství s Microsoftem na rozdíl od dalších výrobců přinášet pro své Lumie nové aplikace, které umí to, co zůstane ostatním telefonům jiných značek zapovězeno. Nově se můžete těšit na praktické doplňky fotoaparátu včetně funkce panorama, sdílení kontaktů nebo praktické počítadla dat, hovorů a SMS zpráv.

Systém Windows Phone 7 je stále poměrně mladou platformou a rovněž velmi uzavřenou. Díky tomu se sice může pochlubit svižností a rychlostí, ale na druhou stranu ji schází řada funkcí, které uživatelé považují za samozřejmé. Napravit to nemohou ani vývojáři aplikací, kteří se jednoduše ke klíčovým datům v telefonu kvůli uzavřenosti systému nedostanou. Díky partnerství Microsoftu s Nokií ale umožňuje gigant z Redmondu Finům mnohem širší přístup ke klíčovým funkcím systému a Nokia tak může pro své Lumie přinášet i funkce a aplikace, které na jiných telefonech s Windows Phone 7 nenaleznete. Nyní přidává trojici nových a velmi užitečných novinek, o kterých jsme vás před časem informovali. Nyní jsou ke stažení i pro české Lumie.

Nokie Lumia se dočkávají několika dlouho postrádaných a očekávaných funkcí

Konečně počítadla hovorů, SMS i dat: přivítejte Čítače

Jedna z nejzákladnějších věcí, které v systému Windows Phone 7 chybí, jsou počítadla dat, hovorů nebo SMS zpráv. To nyní konečně opravuje Nokia svou aplikací Čítače, která umí přesně to, co byste od ní čekali. Automaticky zobrazuje počet KB, minut hovorů a SMS, které jste v daném období vyčerpali a vy tak lépe můžete hlídat svou útratu, což se hodí nejen v České republice, ale i v zahraničí. Nastavit si můžete datum započetí nového období a limity pro data, hovory i SMS, po jejichž dosažení vás telefon upozorní.

Čítače - doplňková aplikace pro Nokia Lumia. Počítá hovory, SMS i data.

V každé kategorii se navíc můžete podrobně podívat, jaké jsou například vaše nejčastější kontakty, kolik jste provolali či prodatovali celkem nebo za měsíc. Aplikace funguje celkově rychle, prostředí je jednoduché, ale účelné. Nokie Lumia tak konečně mají to, na co byli uživatelé nejen Nokií po dlouhá léta zvyklí a považovali to za samozřejmost.

Aplikaci Čítače stáhnete skrze tento qr kód nebo po otevření tohoto odkazu přímo v telefonu.

Odkaz na stažení aplikace Čítače

Sdílení kontaktů: další užitečná novinka

Aplikace Sdílení kontaktů rovněž přidává funkci, kterou řada lidí používá a mohla postrádat. Aplikace umí posílat kontakty i s detaily jako vizitky univerzálního formátu vcard. Po otevření aplikace se načte seznam vašich kontaktů, ze kterého vyberete kýžený kontakt a dále u něj detaily, které chcete zahrnout (fotografii, čísla, adresa, e-mail). Poté aplikace nabídne poslání přes SMS nebo e-mail a následuje již odeslání.

Sdílení kontaktů umí přijímat i posílat kontakty formátu vcard přes SMS a e-mail

Aplikace slouží i jako brána pro příchozí vizitky. Pokud vám někdo pošle přes SMS vizitku, zobrazí se v sekci přijaté právě v této aplikaci. Pokud vám přijde vizitka e-mailem jako příloha, telefon už s ní dovede pracovat a přímo nabídne vytvoření nového kontaktu v telefonním seznamu. Aplikace je to užitečná, ale ještě by to chtělo několik vylepšení. Počáteční načtení seznamu kontaktů trvá totiž vždy několik vteřin a chybí podrobnější vyhledávání v kontaktech. Obojí je, pokud máte kontaktů několik set, zdržující.

Aplikaci Sdílení kontaktů stáhnete skrze tento qr kód nebo po otevření tohoto odkazu přímo v telefonu.

Odkaz na stažení aplikace Sdílení kontaktů

Doplňky fotoaparátu: čtyři stateční

Jak už z názvu aplikace vyplývá, po její instalaci získáte čtyři nové doplňky fotografických funkcí vaší Lumie. Nové volby se objeví přímo v menu fotoaparátu. První novinkou je obligátní panorama, které bohužel Windows Phone 7 ve výchozím stavu nezvládá. Nokie ho tedy nově umí, ale fungování má ještě rezervy. Vyfotit můžete až pět navazujících snímků, jejichž následné spojování, ale není nejrychlejší (zhruba 10 sekund) a bohužel ani nejpřesnější. Výsledný snímek navíc není v plném rozlišení, ale na výšku má necelých 1000 pixelů.

Režim Panorama ve fotoaparátu je velmi jednoduchý

Druhou novinkou, která odstraňuje citelný nedostatek Windows Phone telefonů je samospoušť. Ta je pevně nastavena na 10 sekund, jiné volby k dispozici nejsou.

Panorama s Nokia Lumia 800 a aplikací doplňky fotoaparátu

Dále je k dispozici režim Akční snímek, pod kterým se skrývá klasický burst mode - telefon tedy dovolí pořídit fotografie rychle za sebou (maximálně osm) a z nich pak vybrat tu, která se vám líbí nejvíce nebo uložit všechny. Fotografie telefon (testováno na Nokii Lumia 800) snímá rychlostí zhruba 1-2 snímky za vteřinu v plném rozlišení.

Poslední novinkou, která je ale unikátní, je Chytrý skupinový snímek. Také bojujete s tím, že po vyfocení skupinové fotky zjistíte, že některý člověk se neusmívá, jiný má zavřené oči a tak podobně? Tato funkce by měla přesně toto vyřešit. Po vyfocení série snímků totiž automaticky vybere u každého obličeje ten nejlepší a vše pak zkombinuje do jedné výsledné fotografie, na které se všichni usmívají a mají otevřené oči. Tedy alespoň by mělo. V reálu totiž aplikace nahrazuje s tváří i příliš velkou plochu kolem ní, a pokud jste blíže u sebe, budou se různě na snímku objevovat useknuté nebo znetvořené kusy hlav. V některých případech fungovalo vše dobře a funkce to byla zajímavá, ale většinou nebyl výsledný snímek z výše popsaných důvodů příliš hezký.

Aplikaci Sdílení kontaktů stáhnete skrze tento qr kód nebo po otevření tohoto odkazu přímo v telefonu.

Odkaz na stažení aplikace Doplňky fotoaparátu

Aplikace můžete stáhnout kliknutím na výše uvedené odkazy, vyfocením QR kódů nebo je naleznete v sekci Nokia Collection v obchodě Marketplace ve vašem telefonu. Pro jejich funkčnost je potřeba nainstalovat nejnovější update z června/července přes Zune, jinak se aplikace nemusí spustit.

Je dobře, že se Nokia snaží tímto způsobem přinášet bonusy pro své zákazníky a zároveň odstraňuje některé palčivé nedostatky systému Windows Phone. Některé aplikace sice mají ještě rezervy, ale po několika aktualizacích by vše mohlo být perfektní.