Nokia oznamuje odchod z ruského trhu

5
Nokia oznamuje odchod z ruského trhu
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Firma zvažovala odchod z trhu už po zahájení agrese, odhodlávala se k němu však 6 týdnů
  • Chce i nadále provozovat sítě a infrastrukturu
  • Finanční výsledky by to nemělo zásadně ovlivnit

Nokia se dostala po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu do vnitřního rozkolu. Pro původní finskou společnost by omezení aktivit v Rusku nebyl problém, i vzhledem k historickým zkušenostem Finska. Na druhou čínské koncerny, mezi nimi i vlastník značky telefonů Nokia HMD Global, vidí v dobrovolném odchodu konkurence šanci.

Šest týdnů po zahájení bojů se síťová divize Nokie značka stáhne z ruského trhu. „Společnosti Nokia bylo od prvních dnů invaze na Ukrajinu jasné, že pokračování naší přítomnosti v Rusku nebude možné. V posledních týdnech jsme pozastavili dodávky, zastavili nové obchody a přesouváme naše omezené výzkumné a vývojové aktivity z Ruska. Nyní můžeme oznámit, že z ruského trhu odcházíme. Během tohoto procesu je naší prioritou i nadále bezpečnost a blaho našich zaměstnanců,“ píše se v tiskové zprávě.

Tisková zpráva však obsahuje i k Rusku smířlivější druhý odstavec: „Západní vlády vyjádřily z humanitárních důvodů obavy z rizika selhání kritické infrastruktury telekomunikačních sítí v Rusku. Zdůraznily také, že je důležité zajistit nepřetržitý tok informací a přístup k internetu, který ruskému lidu poskytuje perspektivy zvenčí. Proto se při odchodu budeme snažit poskytovat nezbytnou podporu pro zachování sítí a žádáme o příslušné licence, které tuto podporu umožní v souladu s platnými sankcemi.

Nokia zároveň uklidňuje investory ohledně toho, jaký bude mít odchod z ruského trhu dopady. Podle firmy tvořily příjmy z tamního obchodu pouhá 2 % čistých tržeb, což snadno pokryje zvýšený zájem v jiných regionech.

tisková zpráva, ,