Nokia N95 a Apple iPhone v ringu: Kdo zvítězí?

7

Nokia N95 a Apple iPhone. Dva nejskloňovanější názvy mobilních telefonů současnosti. Kdo by nechtěl znát jejich srovnání? My vám tak přinášíme video ze serveru cnet.com, které se pokouší právě tyto dva rivaly alespoň okrajově posoudit. VIDEO

Předem bych rád upozornil naše čtenáře, že nejde o oficiální posouzení těchto dvou mobilních telefonů, které bychom měli brát v potaz. Vždyť to ani nejde, oba modely jsou svým způsobem zaměřené na úplně jiné věci. Apple iPhone ohromí revolučním dotykovým ovládáním, Nokia N95 zase jako multimediální počítač s všestrannými funkcemi. I tak je tu ale pokus o vzájemné porovnání.

Původní video ze serveru cnet.com je až na konci stránky. Pokud ale nevládnete angličtinou, pak si můžete přečíst nejprve porovnání obou telefonů v mateřském jazyce.

Kolo 1 - svůdnost

Apple iPhone je mnohem tenčí a na pocit i lehčí než Nokia N95. Fakta s hmotností však hovoří opačně, iPhone je o 15 gramů težší. Příjemně se drží v ruce, má kompaktnější rozměry. Proto iPhone v tomto kole dostává 5 bodů, Nokia N95 jen 3. Stav je tedy po prvním kole 5:3 pro iPhone.

Kolo 2 - prostředí telefonu a ovládání

Oba telefony nabídnou velmi odlišné prostředí i ovládání. Nokia N95 běží na operačním systému Symbian S60 3rd Edition 9.2. Uživatel bude využívat pětisměrné ovládací tlačítko a numerickou klávesnici po vysunutí. Nechybí ani tlačítka pro ovládání hudebního přehrávače. To Apple iPhone se ovládá úplně jinak, dotykově. Vše je velmi intuitivní. I když si oba telefony stojí dobře, Apple obdrží 5 bodů, Nokia 4. Stav je tedy 10:7 pro iPhone.

Kolo 3 - multimédia

Nokia disponuje 5 Mpx fotoaparátem s autofocusem. Model N95 je rovněž prvním telefonem výrobce s vestavěným přijímačem GPS. Nechybí ani FM rádio. Velkou roli hraje možnost připojit si svá vlastní sluchátka díky redukci na 3,5 mm Jack nebo slot pro paměťové karty microSD. Apple iPhone nabídne jen 2 Mpx fotoaparát. Proto v tomto kole dostává Nokia N95 5 bodů, iPhone 4. Stav je nyní 14:12 pro Apple.

Kolo 4 - konektivita

U Apple iPhonu zklame absence UMTS sítí, k dispozici je pouze GPRS a rychlejší EDGE. Zadostiučiněním je Bluetooth 2.0 s podporou A2DP a také Wi-Fi (b/g). To model N95 kombinuje všechny dostupné datové technologie. Lze využít GPRS třídy 11 a EDGE dokonce třídy 32 (rychlost stahování 296 kb/s, uploadu 178 kb/s). V sítích UMTS lze kromě videotelefonie přenášet data rychlostí 384 kb/s. Nokia N95 však navíc podporuje nástavbu HSDPA (download až 3,6 Mb/s). Pokud by vám i to bylo málo, můžete využít Wi-Fi (802.11 b/g). V tomto kole tak vítězí finská Nokia, dostává 4 body, iPhone 3. Stav je nyní jen 17:16 pro Apple iPhone.

Kolo 5 - rychlost odezvy

Oba telefony jsou na tom velmi podobně, ale přeci jenom o malý kousek je rychlejší Apple iPhone. V tomto kole rozhodl způsob přetáčení videa. Zatímco u Nokie N95 je možné přetočit film pouze postupně, u iPhone můžete díky dotykovému ovládání přímo rozhodnout, na jakou část filmu se chcete dívat. Apple tak v posledním kole dostává 5 bodů, Nokia 4. Konečný stav je tedy 22:20 pro Apple iPhone.

Původní video porovnává Nokii N95 a Apple iPhone:

Nokia N95 se nedá přímo srovnávat s Apple iPhonem. Nenabídne totiž dotykový displej a její rozměry nejsou zas tak příliš kompaktní jako u iPhonu. Díky těmto dvou nedostatkům se ale rozhodně nedá považovat za horší telefon. Bojuje jen jinými zbraněmi. V konečném měřítku má však také mnoho zastánců jako americký iPhone.

TIP: Přečíst si můžete také naše preview o Nokii N95 nebo prozatimní recenzi Apple iPhonu.

zdroj: www.cnet.com

Diskuze ke článku
Tomas Vesely
Nejak jste zapomeli na dost podstatnou vlastnost, a sice vydrz, kvuli ni jsem si N95 taky nekoupil
Luboš Srb
Luboš Srb
Dobrý den, samozřejmě máte pravdu ohledně výdrže, ale toto srovnání poskytl zahraniční server cnet.com a my vám jej pouze sprostředkovali, nic jsme neměnili.
anonym8
Možná jste mohli změnit aspoň to, že iPhone je lehčí - ve skutečnosti je o 15 gramů těžší. Možná jste to přejali, ale mohli jste taky informace verifikovat...
Luboš Srb
Luboš Srb
Děkujeme, informace o hmotnosti jsme nyní doplnili.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze