Nokia Lumia 925 v redakci: první dojmy a videopohled

76

V redakci se nám pomalu zabydluje nejnovější Lumia 925, vlajková loď, která je sesterským modelem Lumie 920, která se na našem trhu již prodává. Podívejte se na naše první dojmy, fotogalerii a videopohled novinky. Nechybí ani porovnání s Lumií 920.

Nokia Lumia 920 byla a je skvěle vybavený Windows Phon, který má ale jeden problém. Telefon je těžký, a to dost, není ani nejtenčí. Částečně je na vině fotoaparát se stabilizací, částečně bezdrátové nabíjení a také těžká polykarbonátová konstrukce s mnoha výztužemi. Nokia tak představila sourozence, který prošel odtučňovací kúrou a je navíc první kovovou Lumií. O některé funkce ale přišel.

Nokia Lumia 925 byla představena v květnu a v zahraničí se již prodává. K nám dorazí s malým zpožděním v srpnu, což je v podstatě pro uživatele velmi dobrá zpráva. Původně se totiž počítalo až s koncem roku. Je první Nokií Lumia, která vyměnila polykarbonát za částečně kovovou konstrukci, a také již od základu přináší aktualizaci Nokia Amber, přinášející mnohé novinky. Oproti Lumii 920 ale přišla o vestavěné bezdrátové nabíjení, které ale příliš mnoho uživatelů nevyužívá.

Nokia Lumia 925 – první pohled

Rozdíly mezi Lumií 925 a 920

Nokia Lumia 925 Nokia Lumia 920
Rozměry (mm) 129 × 70,6 × 8,5 130 × 70,8 × 10,7
Hmotnost (g) 139 185
Displej AMOLED (Clear Black), 4,5" (1 280 × 768 px), zvýšená citlivost TFT IPS (Clear Black), 4,5" (1 280 × 768 px), zvýšená citlivost
Vnitřní paměť 16 (volný trh a O2) / 32 GB (Vodafone) 32 GB
Čipset - procesor a GPU Qualcomm S4 Plus MSM8960, 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225 Qualcomm S4 Plus MSM8960, 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
RAM paměť 1 GB 1 GB
Fotoaparát 8,7 Mpx, optická stabilizace, LED dioda, natáčení FullHD videa 8,7 Mpx, optická stabilizace, LED dioda, natáčení FullHD videa
Bezdrátové nabíjení ne (pouze s přídavným krytem) ano, vestavěné
Kapacita baterie 2000 mAh 2000 mAh
NFC ano ano

Kovový elegán

Konečně vlajková Lumia, která není tak těžká a tlustá. Lumia 920 prošla odtučňovací kúrou a 925ka je standardně lehká a příjemně tenká. To vše je zabaleno do velmi elegantního kovového rámu s polykarbonátovými zády. V ruce působí Lumia 925 velmi hodnotně, na pohled pak elegantně. To se Nokii povedlo. A jaké jsou naše první postřehy z konstrukce a designu?

  • Konstrukce je výborná, nikde nic nevrže. Lícování zadního krytu a dvířek pro SIM kartu však není dokonalé
  • Předěly na kovovém rámu oddělující antény by mohly být tenčí, například jako u iPhonu
  • Do ruky padne Lumia 925 výborně. Hrany jsou oblé a displej lze ještě s přihmouřením oka obsáhnout jednou rukou
  • Zadní kryt je vyroben z polykarbonátu a k dispozici bude v bílé, tmavě šedé nebo černé variantě. Černá varianta má také černý kovový rám kolem displeje, druhé dvě varianty jej mají klasicky stříbrný. Kryt není tvrdý, ale poměrně jemný na dotek, není ale měkčený.
  • U reproduktoru má Lumia 925 malé nožičky, aby telefon neležel zadní plochou na stole
  • NFC anténa je umístěna v horní části zadní strany, nad fotoaparátem (při svislém držení)
  • Boční tlačítka se zdají být malá, ale tisknou se pohodlně a jistě
  • Horní část telefonu a zejména kovový rám se při intenzivní práci nebo hraní hodně zahřívají, kovový rám je někdy opravdu horký

Skvělý displej, ale s PenTile

Displej mohu jen pochválit. Má (alespoň pro mě) ideální úhlopříčku a HD rozlišení 1280 x 768 pixelů na něm vypadá výborně. Technologie je nově AMOLED a zklamáním je PenTile matice, ale pokud se na to na bílých plochách vysloveně nezaměříte, nevšimnete si toho a displej je pěkně jemný. Velmi musím pochválit čitelnost na přímém slunci a možnost ovládat displej v rukavicích.

Spousta novinek v Nokia Amber

Nokia Lumia 925 je prvním telefonem výrobce na našem trhu, který přichází s předinstalovaným updatem Nokia Amber. Ten přináší mnohá vylepšení, i nové aplikace. My se na tento update zaměříme podrobněji v jiném článku, nyní tedy stručně to, co jsem si všiml během prvního dne používání. Novinky podrobně ukazuji také na videu.

  • Užitečná funkce Glance Screen ukazuje čas a pár dalších informací na zamčeném displeji. Zvolit si můžete i období, kdy bude jas snížen na minimum (například v noci) a zapnut červený režim, nebo zda se má informace vypnout po 15 minutách či být stále zapnutá nebo naopak vždy vypnutá. Zamrzí, že Glance Screen neukazuje notifikace.
  • Velmi návyková je možnost odemknout telefon dvojím poklepáním.
  • Nově si můžete měnit saturaci a teplotu barev na displeji.
  • Telefon nově ztiší vyzvánění nebo budík pokud jej otočíte displejem dolů.
  • Do výbavy přibylo FM rádio. Má stejné funkce, jako na WP7
  • Užitečnou aplikací je Data Sense, hlídající čerpání vašeho FUP limitu. Pokud se přiblížíte vyčerpání, může telefon automaticky omezit některé datově náročné činnosti na pozadí
  • nová aplikace Nokia Smart Camera pořídí 10 snímků a dovolí s nimi pak provádět různé zajímavé operace - podívejte se na naše video. V nastavení telefonu si lze zvolit, zda se při podržení spouště fotoaparátu nastartuje klasická aplikace fotoaparátu, nebo právě Smart Camera. V dohledné době přibude i Nokia Pro Cam, která debutovala na Nokii Lumia 1020.

Nokia Lumia 925 se začne v České republice prodávat na konci srpna za cenu 13 990 Kč. V prodeji bude na volném trhu i u operátorů O2 a Vodafone, přičemž u posledně jmenovaného bude k dispozici 32GB varianta. V prodeji bude černá, šedá a bílá verze telefonu.

Nokii Lumia 925 máme právě v redakci. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Odpovíme vám přímo v diskuzi pod článkem. Současně připravujeme plnohodnotnou recenzi a další obsah.

Technické parametry Nokia Lumia 925

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 70,6 × 8,5 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,5" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8,7 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:04 hodin
Dostupnostsrpen 2013,
Diskuze ke článku
sparrow
Jo,Nokia na W8 je hodne dobra. Ja mam Lumii 820 a nemuzu rict ani popel. vyhovuje mi mnohem vic nez Android. Ještě, ze Nokia nesla do Androidu proboha,to by byl jeji konec, fakt nevim cim by konkurovala Samsungu. WP8 je zdrava alternativa k Androidu a iOS. WP8 pomalu roste, lidi jsou konzervativni, radi se drzi s masami t.j Androidem. myslim, ze pokud MS ještě tak rok vydrzi tak bude OK je pro nej otázkou života a smrti udrzet si z mobilních vyrobcu min. Nokii

MS s Nokii zaspali, ale myslim, ze WP8 a jeho nasledovnici se udrzi.
Oliver
Zase ale musim uznat, ze (a to Microsoft nemam nejak v laske) ked uz nejaky WP, tak asi nie je krajsi telefon ako 925. Relativne dobre rozmery, vaha, vzhlad, ak to ma stale off-line navigaciu (co asi ma - nesledujem to) tak by to mohol byt dobry kandidat, aj ked ma slabsi HW. Samozrejme ze nie za plnu palbu, to by sa neoplatilo, ale takto za rok verim, ze sa bude predavat okolo 350eur a to by uz stalo za premyslanie ;)

Otazka je, keby tomu rovno napalili dobru cenu, ako by to zahybalo s predajmi, lebo vieme ako sa vybera rok stary telefon s nie tak atraktivnymi widlami za 350 oproti povecme cerstvemu Nexusu za podobnu sumu, ktory bude HW uplne niekde inde. No ale toto uz ja moc nezmenim, ale myslim, ze jednou z veci ktoru Nokiu tiez brzdi, je vzdy ta pociatocna predrazenost a nepomer ceny a HW vykonu.
n7610
Tohle nemá cenu ani komentovat starý hardware v novém kabatku no shit :-(
Lumia 800
Ja mam jen dilema, jestli L925 nebo L1020 - to bude rozhodovani mezi krasna vs uzasna

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze