Nexus 5 by mohl být první smartphonem s MEMS fotoaparátem

13

S blížícím se představením nového Nexusu 5 uniká stále více náznaků o jeho specifikaci. Podle posledních informací by mohl být jako první smartphone na světě vybavený osmimegapixelovým fotoaparátem s technologií MEMS (mikroelektromechanický systém), který dokáže měnit zaostření již pořízených fotografií.

V protokolech Nexusu 5, byla nalezena zmínka o součástce imx179, což je označení, které je používáno právě pro modul MEMS fotoaparátu s autofokusem pro smarthony. Fotoaparát nabízí 1/3,2" snímač s rozlišením 8 Mpx bez zpětného osvětlení (BSI) a optiku se světelností f/2.4 a autofokusem. Pokud se podíváme papírově čistě pouze na tyto parametry, tak bychom mohli říct, že novinka bude zaostávat za současnou špičkou. Například LG G2, ze kterého by měl Nexus 5 vycházet, nabízí rozlišení 13 Mpx, i když také se světelností f/2.4, ale třeba Samsung Galaxy S4 má rozlišení 13 MPx a světelnost objektivu f/2.2 a Sony Xperia Z1 disponuje s 20,7 Mpx a světelností f/2.0.

Tip: Google Nexus 5: další příval tajných fotografií (13x aktualizováno)

Přesto však by měl mít i s nižším rozlišení a horší světelností Nexus právě díky technologii MEMS navrch. Fotoaparáty MEMS mají méně pohyblivých součástí, díky čemuž jsou odolnější, mají menší spotřebu a dokáží ostřit až sedmkrát rychleji. Tím hlavním tahákem je však schopnost ovlivnit zaostření na určitý objekt na již pořízených fotografiích, jako to nabízí unikátní fotoaparát Lytro.

Na potvrzení toho, zda bude Nexus 5, jehož představení se očekává tento měsíc, skutečně vybaven tímto typem fotoaparátu, si budeme muset ještě pár dní počkat. Možnému nasazení odpovídá i dřívější vyjádření společnosti DigitalOptics, která moduly MEMS vyvinula, že jejich masová výroba začne až v letošním čtvrtém čtvrtletí. Nezbývá nám tedy nic jiného, než se nechat překvapit.

Zdroje: phonearena.com, androidworld.it, techradar.com

Diskuze ke článku
myscho
myscho
MEMS mozno ma nejake tie vychytvaky a vyhody ale kvalita fotografii asi nebude jeho silna stranka, dost pochybujem ze bude vobec stacit kvalitou na LG G2, Samsung Galaxy S4 alebo Sony Xperia Z1, skor by som uvital rovnaky snimac ako ma G2, experimentovanie sa nemusi vyplatit rovnako ako u HTC s ultrapixelmi, tiez mali huste reci a vysledna kvalita je nic moc, ale dufam ze sa mylim :)
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Souhlas,MEMS bude jistá výhoda ale kdyby prostě použili optiku z G2 tak by nejspíš udělali líp. A mimo jiné si taky myslím,ze nexus 5 neudělá dostatečný krok dopředu oproti nexusu 4, který je stále aktuální a jeden z nejlepších smartphonů na trhu..
Xzeit
Vymýšlejí nové a nové technologie pro lepší fotografie, ale furt tam cpou blbé diody, místo pořádného xenonu....
mental.diseae
Hmm, Xenon mam na normal fotaku a NEPOUŽÍVAM ho. Takisto nepoužívam ani led na mobile (teda pri foteni, na prisvetlenie áno).
Čo sa týka fotenia v sere/noci radšej použiť sklo s nižším clonovym číslom + zvýšiť čas expozície.
Základ je väčší snimac, dobrá optika s lepšou svetelnostou (L1020)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze