Německá policie zneužila data kovidové aplikace kvůli hledání svědků

4
Německá policie zneužila data kovidové aplikace kvůli hledání svědků
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Německá aplikace Luca hlídá podmínky pro vstup do restaurací a eviduje návštěvy
  • Policie pomocí falešně pozitivního testu získala údaje osob, které se zde nacházely během incidentu

Boj proti koronavirové pandemii se vede i pomocí aplikací. Všichni známe eRoušku, která se příliš neosvědčila, naopak Tečka a čTečka jsou i přes některé chyby v mobilech mnoha z nás a slouží jako rychlý a jednoduchý prostředek pro kontrolu, zda můžeme být vpuštěni na určité místo vzhledem k aktuálním vládním opatřením.

V Německu podobně funguje aplikace Luca, která se zde prostřednictvím QR kódů stará, aby se na vybraná místa dostali jen očkovaní nebo ti, kteří mají test či prodělanou nemoc. Jednou z funkcí aplikace ale také je, aby usnadnila provozovatelům restaurací sledování, kdo a kdy navštívil jejich podnik. Tyto informace následně využije hygiena, pokud se provozovna ukáže jako ohnisko nákazy. Ale právě tuto funkci měla podle listu Washington Post zneužít německá policie.

Její oddělení v Mohuči vyšetřovalo případ, kdy krátce po návštěvě restaurace upadl jeden muž do bezvědomí. Protože existovalo podezření, že se stal obětí zločinu, potřebovala policie vyslechnout co nejvíce svědků, aby celý děj objasnila. Svou práci si ale detektivové ulehčili tak, že zřejmě přesvědčili některého ze zaměstnanců, aby nahlásil falešně pozitivní test. Tím se podařilo zjistit identitu celkem 21 osob, které navštívili restauraci ve stejné chvíli jako poškozený muž.

Noviny už nezmiňují, k jakému závěru vedly jejich výslechy. Jisté však je, že takto získané důkazy byly získány v rozporu s podmínkami služby i zákonem, proto nemají valnou váhu. Případ tak může samotné policisty dostat do role obviněných, minimálně při vnitřním vyšetřování. Nejhorší je ale rána důvěře lidí, kdy jejich data získaná jménem boje proti viru byla zneužita. Obzvláště v Německu, které má špatné vzpomínky na autoritářské režimy z minulého století, takový přístup vzbudil bouři odporu. Podkopaná důvěra je navíc vodou na mlýn odpůrcům vládních opatření a očkování, z nichž mnozí považují virus za zástěrku, s jejíž pomocí se snaží vlády upevnit svoji moc a dozor nad občany.

Noviny připomínají, že to není první případ, kdy data z boje s virem nakonec posloužila úplně jinému účelu. Loni se informace z aplikace TraceTogether, jejíž používání je v Singapuru víceméně povinné, podílely na objasnění vraždy. Singapurská vláda po vlně kritiky neotočila, jen přidala do podmínek odstavec, ve kterém si vyhrazuje využít získané informace o pohybu osob i pro vyšetřování jiných závažných trestných činů.

Diskuze ke článku
Jiří Švarc
Jiří Švarc
2022: Německá policie zneužila data kovidové aplikace
2023: Německá policie využila data kovidové aplikace
2024: Německá policie použila data kovidové aplikace
2025: Německá policie používá data kovidové aplikace
2026: Policie v EU používá data kovidové aplikace

Tak přesně takto se manipuluje s lidmi, po malých kouskách si nikdo nevšimne celého obrazu a z hoaxů se pak stává realita.
Pc Wifi
Pc Wifi
no mistri jsou na to v číně... identifikace tvari z milionu kamer v ulicich, kdovi cim nasákle vladni APPky, ktere jsou uz v telefonech z vyroby, udaje o pozici pri placeni mobilem, atd.... nemecko se ma jeste co ucit :o))) Jo moc a kontrola nad vsemi a vsim, to láká... a je fuk ze ve finale tomu nekdo rekne, ze diky tomu polapil pachatele te ci onne trestne cinnosti.
Franta Kulisek
Franta Kulisek
No to je teda skandal, kdyz pouzili (nikoli zneuzili) data k vysetreni napadeni a vrazdy ... ja bych zavedl spis povinne IQ testy a lidem by podle toho povolovali internet, telefony atd ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze