Nejlepší telefon se snadným ovládáním

Nejlepší telefon se snadným ovládáním
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na telefony s jednoduchým ovládáním
  • Dojde na tlačítkovou klasiku i smartphony
  • Výběr zahrnuje zástupce od Nokie, Applu a Samsungu

Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte našeho průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.


Vybíráme nejlepší telefon se snadným ovládáním!

Na co si dát pozor?

Podrobně jsme vše důležité kolem výběru telefonu se snadným ovládáním rozebírali v našem průvodci. Níže se již podíváme na samotný výběr konkrétních telefonů.

Nejlepší telefon se snadným ovládáním

Apple iPhone SE (2022)


iPhony stále patří mezi uživatelsky méně komplikovaná zařízení než většina Androidů. Ano, je to vykoupeno mnohem menší možnou mírou úprav, které můžete v rámci iOS provést, ovšem o to v dnešním výběru jde – vybrat telefon, který se snadno ovládá. Apple si je vědom, že stále existuje velké procento konzervativních jedinců, proto má v nabídce i iPhone SE (2022). Nabízí 4,7" displej s rozlišením 1 334 × 750 px a velmi výkonný procesor Apple A15 Bionic, který ani v letošním roce nijak nezaostává.

Nechybí zvýšená odolnost vůči vodě a prachu dle IP67 či podpora bezdrátového nabíjení a 5G. I když design vypadá v roce 2023 již vcelku obstarožně, Home Button pod displejem velmi zjednodušuje ovládání. Někteří ho dodnes považují za ten nejlepší ovládací prvek iPhonů vůbec.

Obávat se nemusíte ani o prostor pro data, byť podpora paměťovek chybí, to však překvapí jen málokoho. Naopak se můžete těšit na vcelku kvalitní hlavní fotoaparát s rozlišením 12 Mpx.

Nokia 2660 Flip


Pokud nedáte dopustit na „véčkovou“ konstrukci, může vás zaujmout Nokia 2660 Flip. Jde o základní telefon, který se na českém trhu prodává za zhruba 1 500 Kč. Zaměřuje se na nenáročné uživatele, kteří primárně telefonují a možná posílají SMS. V této souvislosti rovnou zmiňme zřejmě hlavní trumf mobilu, kterým je obří alfanumerická klávesnice. Ta bude vyhovovat všem se slabším zrakem a současně i většími prsty.

Displej má sice slušnou 2,8" úhlopříčku, ale jen QVGA rozlišení a pozorovací úhly nejsou ideální. Obdobně je na tom i venkovní 1,77" displej, avšak u něj to tolik nevadí. Čas či zmeškaný hovor z něj lze vyčíst snadno.

V Nokii 2660 Flip je nasazen VGA snímač nevalné kvality, avšak pro nouzové použití postačí. Kousek od fotoaparátu se nachází LED, kterou lze použít pro přisvětlení scény. Na levém boku nalezneme konektory, jde o 3,5mm jack a microUSB. Baterii s kapacitou 1 450 mAh můžete uživatelsky vyměnit. Výdrž je značně variabilní. Pokud budete pouze volat a psát SMS, počítejte přibližně s 10 dny. Samozřejmostí je FM rádio a potěší i podpora 4G.

Samsung Galaxy A34


Samsung Galaxy A34 v dnešním výběru naleznete i přestože má Android, který mnozí z vás nemají spojený s přívětivým ovládáním. Samsung má však nadstavbu One UI, díky které se snadněji ovládá, a mnoho ovladačů máte „pod palcem“. Mobil se pyšní například 6,6" Super AMOLED displejem s Full HD+ rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí, maximální jas činí až 1 000 nitů a podporuje Always-On.

O výkon se stará procesor Dimensity 1080 od MediaTeku, k dispozici je až 256GB úložiště a 8 GB RAM, slot pro paměťovou kartu nechybí. Na zádech se nachází trojice fotoaparátů, hlavní snímač disponuje velmi solidními 48 megapixely a navrch přidává optickou stabilizaci obrazu, druhým fotoaparátem je ultraširokoúhlý objektiv s průměrným 8megapixelovým rozlišením, výčet fotoaparátů zakončuje 5megapixelový makro objektiv. Selfie kamera nabízí 13Mpx rozlišení.

Nechybí podpora sítí 5. generace, zvýšená odolnost je zajištěna dle IP67. Baterii s kapacitou 5 000 mAh dobijete vcelku rychle díky podpoře 25W drátového nabíjení, jen adaptér v balení chybí. Tělo je plastové, ovšem design je vcelku líbivý.

Nokia 6310


Nokia byla dlouhou dobu synonymem pro telefony se snadným ovládáním a částečně to platí dodnes. Pokud se smíříte se základním plastovým tělem, mohla by vás zaujmout reinkarnovaná Nokia 6310. Získáte telefon s 2,8" QVGA displejem. Jednotlivá tlačítka alfanumerické klávesnice jsou dostatečně velká, což je předpokladem pro pohodlné psaní. A design? Jedním slovem nostalgie.

Telefon běží na starém známém systému S30+, takže žádné vymoženosti nečekejte, vrcholem datového připojení je stále GPRS, Bluetooth povýšilo na verzi 5.0. Vedle vlastní hudby z microSD karty můžete poslouchat i FM rádio. A samozřejmě nechybí ani had. Příliš nepotěší nekvalitní VGA fotoaparát, který se hodí opravdu jen v případě nouze. Pokud však hledáte zcela základní telefon a rádi si zavzpomínáte na začátek století, může být Nokia 6310 vhodnou volbou.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze