Nejlepší sportovní chytré hodinky s GPS

Nejlepší sportovní chytré hodinky s GPS
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Do výběru se dostali zástupci značek Apple, Amazfit, Suunto a Samsung
  • Hodinky se chlubí přesným záznamem trasy i dalšími zajímavými funkcemi


Vybíráme nejlepší sportovní chytré hodinky s GPS!

Na co si dát pozor?

Chytrých hodinek je na trhu nepřeberné množství, ovšem jen u několika se lze spolehnout na integrovanou GPS, u ještě menšího počtu pak na schopnost přesně zaznamenat trasu v náročnějším terénu (mimo volné prostranství). V tomto výběru se proto zaměříme na několik sportovních chytrých hodinek, které nabídnou možnost kvalitního záznamu trasy.

Nejlepší sportovní chytré hodinky s GPS

Apple Watch Ultra 2


Vrcholem chytrých hodinek z nabídky cupertinského výrobce jsou špičkově vybavené, ale také prémiově naceněné Apple Watch Ultra 2. Tento model disponuje nejdelší výdrží na nabití ze všech Apple Watch a zároveň se chlubí pokročilou GPS.

Právě GPS, která je u tohoto modelu dvoufrekvenční (L1 + L5), dosahuje podstatně lepší přesnosti, zejména v zastavených oblastech, kde by se klasická GPS (L1) hůře připojila k satelitům. Pokud tak často měříte trasu v „džungli velkoměsta“, kde není nouze o (výškové) budovy, mohou být Apple Watch Ultra 2 přesně pro vás. Kromě toho se však můžete těšit i na podporu Wi-Fi, eSIM, technologii UWB pro přesné vyhledávání či obří integrované úložiště s 64 GB (uživatelsky dostupných je zhruba 56 GB).

Během používání jistě oceníte rovněž 1,92" OLED obrazovku s jemností 338 PPI, kterou lze ozdobit speciálním ciferníkem dostupným pouze na Apple Watch Ultra, zároveň zprostředkuje skutečně nadprůměrný maximální jas o hodnotě až 3 000 nitů. Odolnému safírovému sklu navíc sekunduje neméně odolné titanové pouzdro doplněné o několik ovládacích prvků. Mezi nimi najdeme tradiční otočnou korunku (která funguje zároveň jako tlačítko), ale i nastavitelné tlačítko. Z hlediska odolnosti se lze těšit na certifikaci IP6X a také standardy WR100, EN13319 a MIL-STD 810H. Oproti první generaci Apple Watch Ultra pak zaujme nový čipset SiP 9, díky němuž lze využívat gesto přiložení prstů k sobě.

Suunto Vertical Titanium Solar


Pokud hledáte skutečně sportovně zaměřené hodinky, mohl by vás oslovit model Suunto Vertical. Novinka v nabídce finského výrobce je unikátní například tím, že byla vyrobena přímo ve Finsku, což se v dnešní době, kdy se naprostá většina elektroniky vyrábí v Asii, již jen tak nevidí. Hodinky jsou také vysoce environmentální, neboť byly vyrobeny ze 100% obnovitelné energie a stejně tak se chlubí 100% vykompenzovaným CO2.

Z hlediska materiálů si navíc v ničem nezadají s dříve zmíněnými Apple Watch Ultra 2. I tyto hodinky se totiž chlubí safírovým sklem a pouzdrem z titanu/nerezové oceli, které obsahuje rovněž polyamid tvrzený skleněnými vlákny. Specialitou je pak miniaturní solární panel integrovaný do displeje, díky kterému mohou hodinky dle výrobce zvládnout až jeden rok bez konvenčního nabíjení v omezeném režimu používání. Při běžném používání během průměrně slunečného počasí se lze spolehnout na velmi pěkných 20 dní.

Suunto Vertical mají i velmi přesnou dvoupásmovou GPS, která se na otevřeném prostoru chytá velmi rychle a ani mezi vyššími budovami ve městě vás nenechá dlouho čekat. Přesností navíc překonává většinu konvenčních chytrých hodinek, záznam trasy tak bude odpovídat realitě.

Samsung Galaxy Watch5 Pro


Chytré hodinky Samsung Galaxy Watch5 Pro představují to nejlepší z aktuální řady „Watch Pro“, cenově se přitom drží oproti výše zmíněné dvojici relativně u země. Prémiovými materiály výrobce přesto nešetřil, konkrétně se můžete těšit na safírové sklo displeje s tvrdostí 9 na Mohsově stupnici, titanové pouzdro, odolnost dle IP68, certifikaci do 5 atmosfér i vojenský standard MIL-STD-810G. Praktický je také nový pásek s magnetickým upínáním, které je velmi rychlé a pohodlné.

Předností tohoto modelu je rovněž 1,36" Super AMOLED displej o rozlišení 450 × 450 pixelů a s povedenou digitální lunetou. Za zmínku dále stojí hardware v podobě osvědčeného 5nm procesoru Exynos W920 s grafickým čipem Mali-G68, 1,5 GB RAM a 16 GB paměti, z níž pro aplikace, hudbu a obrázky zůstane k dispozici zhruba 8 GB. Uživatele potěší rovněž podpora eSIM či Wi-Fi.

Ve výbavě dále najdeme 590mAh baterii, která umí zprostředkovat komfortní dvoudenní výdrž (i s aktivovaným monitoringem spánku). Díky větší baterii, která navíc podporuje rychlejší nabíjení, je možné se zapnutou GPS sportovat až 20 hodin, což už je dostatek času i pro zkušenější běžce či cyklisty.

Amazfit T-Rex 2


Amazfit T-Rex 2 jsou každým coulem sportovní hodinky a dávají to patřičně najevo samotným vzhledem připomínajícím oblíbené G-Shock od Casia. Na rozdíl od velkého množství chytrých hodinek se mohou pochlubit například hned čtyřmi tlačítky, která se hodí v případě, že máte nasazené (obyčejné) rukavice nebo se s hodinkami nacházíte v bazénu, kdy nemusí displej správně reagovat na dotyky. Pouzdro v sobě přitom ukrývá barometr, ale také má umožňovat provoz ve velmi nízkých teplotách (až mínus 30 stupňů Celsia). Vysokou odolnost dává najevo rovněž přítomnost certifikace MIL-STD 810G či polymerová konstrukce.

Středobodem hodinek je 1,39" AMOLED panel s jemností 326 PPI, který disponuje vysokým maximálním jasem zajišťujícím bezproblémovou čitelnost na přímém slunečním světle i spolehlivou automatickou regulací. Uživatelé mají k dispozici dostatečné množství ciferníků a nechybí ani Always-On, jehož vizuální styl vychází z právě používaného klasického ciferníků.

U běhu, jízdy na kole či jiných aktivit využívajících polohové služby rozhodně potěší možnost exportu do GPX i velmi rychlá a přesná GPS. Z testování můžeme potvrdit, že Amazfit T-Rex 2 mají jednu z nejlepších GPS, se kterou jsme se u chytrých hodinek setkali, a velmi obstojně si poradila se záznamem komplikovaných tras, nedocházelo k „procházení“ budov ani k ničemu podobnému.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze