Nejlepší smartphone do 15 000 Kč

Nejlepší smartphone do 15 000 Kč
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na smartphony vyšší střední třídy
  • Očekávat můžete dobře zpracované telefony s kvalitními displeji i vysokým výkonem
  • Můžete se dočkat i zvýšené odolnosti
  • Rozmanitý výběr zahrnuje modely od značek Apple, Google, Motorola, Poco a Samsung


Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte našeho průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.

Vybíráme nejlepší telefon do 15 000 Kč!

Na co si dát pozor?

Každá cenová třída má své úskalí, ve střední třídě jde především o to nepropadnout různým marketingovým kampaním, které se vám snaží vnutit „ten nejlepší telefon za tu nejlepší cenu“. V segmentu telefonů s cenou od 10 000 Kč do 15 000 Kč už můžete s klidným srdcem vybírat z běžné české distribuce. Naleznete zde již skutečně zajímavé a dobře vybavené kousky, které již mnohdy nemusí přikročit ke kompromisům.

Nedoporučujeme se tak rozhlížet po pochybných zahraničních stránkách a tatáž slova platí i pro bazary. V dnes nastavené cenové hladině byste sice mohli nalézt například výběhové vlajkové modely, ale případné opravy by se mohly prodražit. Mějte na paměti, že například u více než rok starého telefonu hrozí, že nebude mít baterii v dobrém stavu.

U telefonů s cenou blížící se 15 tisícům Kč už můžete být vcelku nároční. Rozhodně můžete počítat s kvalitním displejem často typu AMOLED, výkonným hardwarem či velkou pamětí disponující minimálně 128 GB, ale výjimkou není ani dvojnásobná kapacita. Naprostou samozřejmostí musí být co nejnovější operační systém, v této kategorii určitě vyžadujte Android 13 a současně i dobré vyhlídky na aktualizace. I pod hranicí 15 tisíc korun již naleznete sestavu vícero fotoaparátů, kde nesmí chybět ultraširokoúhlý objektiv a u hlavního snímače optická stabilizace obrazu. Občas již lze narazit i na zvýšenou odolnost, což se hodí.

Limit do 15 000 Kč

Apple iPhone 12


Dnešní výběr začneme netypicky poměrně starým telefonem, který se představil už před více než třemi lety, avšak stále má co nabídnout. Jde o Apple iPhone 12, který již stačil poměrně výrazně zlevnit na 13,5 tisíc korun. Za tyto peníze získáte příjemně kompaktní zařízení s 6,1" OLED displejem či svižným a nadále aktualizovaným systémem iOS. Spolehnout se můžete na precizní zpracování či zvýšenou odolnost proti vodě a prachu IP68.

Opřít se můžete i o dostatečně výkonný procesor Apple A14 Bionic, avšak kaňkou na kráse, a to dost velkou, je interní paměť. 64 GB je žalostně málo. Pokud nejste extrémně nenároční, budete zřejmě bojovat s prostorem. Řešením může být 128GB varianta, která se prodává lehce nad hranicí 15 tisíc korun.

Kromě pěkného displeje, byť jen s 60Hz obnovovací frekvencí, má iPhone 12 i kvalitní stereo reproduktory. Hlavní 12megapixelový fotoaparát pořizuje velmi dobré snímky a navrch natáčí i opravdu povedené 4K video. Parťákem mu je 12megapixelový ultraširokoúhlý objektiv. Bohužel na teleobjektiv se již nedostalo a slabinou telefonu je také výdrž baterie.

Google Pixel 7a


Ve vyšší střední třídě je stabilně zastoupen také Google, aktuálně modelem Pixel 7a. Zařízení na první pohled připomene o něco dražší Pixel 7, avšak varianta s přídomkem a je ještě o něco menší. Díky tomu se pohodlně drží a chlubí se i robustní konstrukcí díky kovovému rámu. Na druhou stranu záda jsou pouze plastová. Počítat však můžete se zvýšenou odolností proti vodě a prachu IP67.

AMOLED displej má 6,1", 90Hz obnovovací frekvenci a drobný průstřel. Více vás však mohou zarazit přeci jen tlustší rámečky kolem displeje, avšak nejde o něco, co bychom museli nějak výrazně kritizovat. Do displeje je integrována i čtečka otisků prstů, která funguje poměrně obstojně. Dostatek výkonu zajišťuje procesor Tensor G2 s 8GB RAM. Do telefonu uložíte až 128 GB dat, což není vyloženě mnoho, ale je nutné se s tím smířit, neboť jiná varianta v nabídce není.

Hlavní fotoaparát láká 64 megapixely, optickou stabilizací obrazu a celkově kvalitními fotkami na poměry mobilu za zhruba 12 tisíc korun. Radost vám bude dělat i 13megapixelový ultraširokoúhlý objektiv. Baterie sice neoslňuje velkou kapacitou, ale jeden celý den telefon zvládne i při náročnějším používání. Nabíjení je spíše zdlouhavé a jen malou náplastí budiž fakt, že je k dispozici i bezdrátová alternativa.

Poco F5 Pro


Modely Poco na českém trhu kladou důraz na co nejvyšší výkon a kvalitu displeje v poměru k ceně. Za necelých 12 tisíc korun můžete aktuálně pořídit Poco F5 Pro, což je pomyslný vrchol výrobce, který vás dokáže nalákat například na Snapdragon 8+ Gen1, což je vlastně vrchol loňského roku. K němu si připočtěte 12GB RAM a je jasné, že například hraní her bude vždy zcela plynulé. Při hraní oceníte i velkou 256GB interní paměť nebo kvalitní 6,67" OLED displej se 120Hz obnovovací frekvencí.

Jak jsme naznačili před malou chvílí, důraz je kladen na výkon a displej. Smířit se tak musíte jen s velice základní odolností, takže pád do vody by telefon mohl zcela vyřadit z provozu. Spíše průměrná je pak fotovýbava, byť hlavní snímač s 64 megapixely má optickou stabilizaci obrazu. Ultraširokoúhlý objektiv je však již jen 8megapixelový. Vrásky na čele vám může dělat také ušpiněná zadní strana, která vsadila na maximální lesk. Náladu však napraví nabíjení, které je kabelem možné 67 W, kdy půlku telefonu nabijete za 15 minut, případně i bezdrátově.

Samsung Galaxy S22


Cenový pád poslal do této kategorie již i loňskou vlajkovou loď Samsungu v podobě Galaxy S22. Dnešní optikou jde o vcelku malý telefon, který se dobře drží a je odolný proti vodě i prachu, díky stupni krytí IP68. K dispozici je kvalitní Super AMOLED displej s 6,1", jemným rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. Líbí se nám i velmi povedené čtečka otisků prstů přímo v displeji.

Na Exynos 2200 se sice oslavné chorály nepějí, avšak výkonu má dostatek, a to i díky 8GB RAM. Příliš nepotěší jen základní 128GB paměť, kterou nelze rozšířit, avšak existuje i varianta s dvojnásobným prostorem. Tu už ale do 15 tisíc rozhodně nepořídíte. V současnosti je na telefonu Android 13, avšak brzy se dočká aktualizace na nejnovější generaci a současně bude softwarová podpora výrobce nadále trvat.

Z další výbavy zmiňme kvalitní stereo reproduktory či sestavu tří fotoaparátů, kde nechybí kvalitní hlavní snímač s optickou stabilizací, ultraširokoúhlý objektiv i teleobjektiv pro možnost přiblížení bez ztráty kvality. Ačkoliv je v těle menší baterie, chlubí se telefon solidní výdrží i bezdrátovým nabíjením. Naopak rychlost drátového nabíjení dnes již opravdu neoslní.

Xiaomi 13T


Dnešní výběr jsme začínali starším mobilem, ale končíme vůbec nejmladším kouskem. Jde o Xiaomi 13T, které se představilo teprve na podzim a má ambice konkurovat nejvybavenějším telefonům dané kategorie, a to při ceně 12 tisíc korun. Těšit se můžete na velký 6,67" AMOLED displej s jemným rozlišením i vysokou 144Hz obnovovací frekvencí. Výkon obstará Dimensity 8200 a 8GB RAM. Vítaná je základní 256GB paměť, což konkurence bohužel běžně nenabízí. Záda telefonu jsou ze skla, rám je však pouze plastový. Nepříjemností je silně zrcadlový efekt zad mobilu, na kterém extrémně ulpívají otisky prstů.

Stejně jako Samsungu Galaxy S22, ani Xiaomi 13T nechybí teleobjektiv + dva další vítané objektivy pro klasické snímky i ultraširokoúhlé. I Xiaomi již přijalo zvýšenou odolnost jako standard, model 13T se může ponořit do vody a nevadí mu ani prašné prostředí. Slušně velkou baterii nabijete díky výkonu 67 W za zhruba 40 minut, což je velmi dobré. Bohužel se ale již nedostalo na bezdrátové doplnění energie.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze