Nejlepší smartphone bez ohledu na cenu

Nejlepší smartphone bez ohledu na cenu
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Do výběru se tentokrát dostal Apple, Samsung, Sony a Google
  • Všechny smartphony nabídnou kvalitní fotovýbavu, vysokou odolnost i velmi výkonný hardware


Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte našeho průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.

Vybíráme nejlepší telefon bez cenového omezení!

Na co si dát pozor?

V rámci výběru bez cenového limitu se zaměříme na ty nejlépe vybavené smartphony současnosti, mezi nimiž zmíníme i zástupce kategorie tzv. foldables. Budoucí majitelé se mohou těšit na špičkový výkon, parádní displej, prémiovou konstrukci a zpravidla i velmi kvalitní softwarovou podporu či fotovýbavu bez kompromisů.

Bez cenového limitu

Apple iPhone 15 Pro Max


Stálicí v našem výběru bez cenového limitu je vrcholné provedení aktuální řady iPhonů, letos se jedná o iPhone 15 Pro Max, který je oproti iPhonu 15 Pro „lepší“ nejen větší uhlopříčkou displeje či kapacitou baterie, ale rovněž přítomností 5× teleobjektivu. U Applu se jedná o velkou novinku, přičemž platí, že je tento teleobjektiv typu periskop, tedy uložen podélně v těle zařízení. Ohnisková vzdálenost činí 120 milimetrů, je tak možné zachytit objekty i na poměrně velkou vzdálenost. Maximální digitální přiblížení u modelu Pro Max je pak 25×.

Apple iPhone 15 Pro Max kromě toho nabídne i vyspělý primární snímač o rozlišení 48 Mpx, s nímž dokáže vykouzlit i velmi povedené digitální přiblížení tzv. výřezem z fyzicky velké plochy fotosenzoru. Na své si přijdou i milovníci selfies, zejména pak vlogování, neboť neschází podpora záznamu ve 4K s 60 FPS. Modely Pro dále zvládají díky rychlému USB-C také přenos souborů ProRes z telefonu přímo na externí úložiště během videozáznamu.

Z další výbavy rozhodně zaujme kvalitní 6,7" LTPO obrazovka s podporou až 120Hz obnovovací frekvence, vysokým jasem a průstřelem typu Dynamic Island. Neméně zajímavá je pak garance velmi dlouhé softwarové podpory, implementace nové generace čipu UWB či velmi výkonný 3nm čipset Apple A17 Pro, s nímž lze na telefonu rozběhat regulérní AAA videoherní tituly, jako je například Resident Evil Village.

Samsung Galaxy S23 Ultra


Pokud neholdujete systému iOS a je vám bližší Android, nabízí se Samsung Galaxy S23 Ultra, který v podstatě deklasuje veškerou konkurenci v oblasti fotovýbavy, neboť disponuje 10× teleobjektivem. Kromě kvalitních fotosenzorů však nabídne další praktickou vychytávku, kterou je v těle zařízení schované chytré pero S Pen. S ním lze pořizovat poznámky, kreslit i jej využívat například jako prezentér.

Samsung Galaxy S23 Ultra stojí za pozornost také díky 6,8" Dynamic AMOLED 2X displej, jenž má mezigeneračně upravené zaoblení okrajů, takže se používá o něco pohodlněji. Kromě špičkového jasu i jemnosti se lze navíc spolehnout na osvědčenou ultrazvukovou čtečku otisků prstů od Qualcommu. Ta si hravě poradí s promrzlými i mokrými prsty, je velmi rychlá a také spolehlivá.

Doménou telefonů Samsung je rovněž velmi dlouhá softwarová podpora, v případě tohoto modelu konkrétně o délce 5 let (4 roky velkých aktualizací systému a 5 let bezpečnostních záplat). Výhodou může být rovněž desktopový režim DeX či povedená nadstavba One UI. Uživatele jistě zaujme také 5 000mAh baterie, podpora až 45W nabíjení či integrace čipu UWB.

Google Pixel 8 Pro


Nedávno uvedený Google Pixel 8 Pro představuje jeden z nejlepších smartphonů s operačním systémem Android, pochlubit se navíc může excelentní softwarovou podporou, která potrvá až do roku 2030. Novinka od Googlu pak sází na osvědčený design s drobnými změnami v oblasti rámečků, přičemž ve výrazném fotomodulu najdeme rovněž senzor teploty.

Velkým lákadlem nového Pixelu 8 Pro je i 6,7" LTPO OLED obrazovka s maximálním jasem až 2 400 nitů. Skvělá čitelnost za všech okolností je tak zaručena. Neschází ani podpora HDR10+ obsahu či špičková jemnost 489 PPI. Stejně tak výrobce nezapomněl na nejnovější generaci ochranného skla Corning Gorilla Glass Victus 2.

O výkon novinky osazené 5 050mAh baterií se stará 4nm procesor Google Tensor G3, jemuž může dělat společnost až 512 GB úložiště. Oproti předešlým Pixelům neschází ani podpora 5G na českém území, stále je však nutné počítat s tím, že oficiální české zastoupení zde zařízení Pixel nemají.

Samsung Galaxy Z Fold 5


Zřejmě nejlépe vybaveným ohebným telefonem na našem trhu je momentálně Samsung Galaxy Z Fold5, jenž cílí na všechny, kteří mají slabost pro skládačky a přitom vyžadují co největší displej pro zvýšení produktivity. Telefon se tak po rozevření obrazovky v podstatě promění na malý tablet a díky propracovanému softwaru umožňuje obrazovku různě rozdělit a mít otevřených několik oken s aplikacemi najednou.

Vnitřní ohebný panel o uhlopříčce 7,6" je typu AMOLED a ukrývá rovněž selfie kamerku přímo pod displejem, která je tak minimálně rušivá a uživatel ji spatří pouze, když ji aktivně používá. Další z nezvyklých technologií (pro skládačky) je možnost použití chytrého pera, které se však ale bohužel neukrývá přímo v zařízení a je nutné jej dokoupit.

Rozhodně stojí za zmínku i zvýšená odolnost proti vlhkosti a vodě dle IPX8, kvalitní hlasité reproduktory či více než dostačující výkon díky nasazení Snapdragonu 8 Gen2 for Galaxy. Zájemce nezklame ani fotovýbava čítající 50Mpx hlavní snímač, trojnásobný 10Mpx teleobjektiv či 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv.

Sony Xperia 1 V


Velmi stylová, ale také unikátně vybavená, to je Sony Xperia 1 V s podlouhlým designem, dnes již takřka unikátním slotem pro paměťové karty či stále praktickým 3,5mm jackem. Zajímavostí je rovněž přítomnost dvojice standardů zvýšené odolnosti IP65 a IP68. Vzhledem k nasazení velké 5 000mAh baterie pak potěší i přívětivá hmotnost pouhých 187 gramů, čímž se řadí k nejlehčím vlajkovým telefonům na trhu.

Xperia 1 V rovněž láká všechny nadšence do fotografií a videa. Ve výbavě má primární 48Mpx senzor o velikosti 1/1,35" (včetně OIS) doplněný o teleobjektiv se schopností optického zoomu v rozsahu 3,5 až 5,2násobku. Dále výrobce nezapomněl ani na 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv s ostřením Dual Pixel PDAF či selfie kamerku schopnou 4K záznamu. Velkou roli hrají rovněž speciální aplikace pro focení a pořizování videa s velkými možnostmi podrobného nastavení přesně dle představ uživatele.

V neposlední řadě udělá dojem i zobrazovací panel, který nemá žádný výřez či průstřel, ale spoléhá na klasické rámečky, v nichž jsou uloženy skvěle hrající hlasité reproduktory. OLED panel s maximální 120Hz obnovovací frekvencí kryje nejnovější druh skla Corning Gorilla Glass Victus 2.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze