Nejlepší odolné telefony

3
Nejlepší odolné telefony
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na skutečně odolné telefony
  • Všechny odolají vodě, prachu a většina i pádům z takřka dvou metrů
  • Zvolili jsme zástupce značek CAT, Nokia, Samsung a Doogee

Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte náš podrobný rozcestník a také průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.


Vybíráme nejlepší odolný telefon!

Odolné telefony

Odolné telefony

CAT S75


Výběr odolných telefonů snad ani nemůžeme začít jinou značkou než CAT. Tentokrát volíme letošní novinku v podobě modelu S75, který skutečně jen tak něco nerozhází. Základem jsou stupně krytí IP68 a IP69, což znamená, že mu nevadí prach a přežije až 5 metrů pod vodní hladinou. Nechybí také vojenský standard MIL 810, který zase udává, že byl mobil testován na pády a extrémní teploty.

Poměrně slušně je na tom i klasická výbava, začít lze u 6,58" Full HD+ displeje typu IPS se 120Hz obnovovací frekvencí. Výkon obstarává procesor Dimensity 930 společně s 6GB RAM. Hlavní fotoaparát pořídí 50megapixelové snímky, dále se budete moci spolehnout na 8megapixelový ultraširokoúhlý objektiv a 2megapixelový makro snímač. Vhod přijde dobrá výdrž i podpora bezdrátového nabíjení. Jako správný telefon do nepohody podporuje CAT S75 i satelitní komunikaci a samozřejmostí je 5G. Kaňkou na kráse je starší Android 12.

Nokia XR21


Nabídku odolných telefonů letos příjemně oživila Nokia XR21. Na první pohled mobil, který nevypadá jako neohrabaný hromotluk. Přesto má odolnou konstrukci a nevadí mu prach ani voda. Dostalo se na poměrně velký 6,49" IPS displej s Full HD+ rozlišením, který je mírně zapuštěn, a tak chráněn. Odolná Nokia vás může příjemně překvapit například stereo reproduktory. Výrobce se také kasá 4letou softwarovou podporou. Prostředí tak bude i za několik let nadále aktuální, ačkoliv nyní běží na starém Androidu 12.

Mezi odolnými telefony Nokia XR21 slušně fotí, což se hodí, pokud často navštěvujete přírodu a chcete si uchovat nějaké vzpomínky. Smířit se musíte jen s průměrným procesorem Snapdragon 695 či absencí bezdrátového nabíjení. Líbit se vám nemusí ani vyšší hmotnost, ale ta je u telefonu se zvýšenou odolností obvyklá, a vysoká cena, která bude na českém trhu atakovat 15 tisíc korun.

Samsung Galaxy XCover6 Pro


Samsung Galaxy XCover6 Pro má dostatečně kvalitní 6,6" Full HD+ displej a výkon nebude nikoho brzdit. Nasazen je Snapdragon 778G s 6GB RAM. Těšit se můžete na robustní zařízení s vyvýšenými boky, které větší displej spolehlivě chrání. Nevadí tak pády, voda ani prach. Velkou výhodou je propracované a dobře optimalizované prostředí Androidu 13, kdy budete též pravidelně dostávat aktualizace po dobu několika let.

Na zadní straně objevíte dva fotoaparáty, kdy hlavní 50megapixelový doplňuje i praktická ultraširokoúhlá kamerka s 8 megapixely. Poměrně vzácnou vlastností je možnost uživatelsky vyměnit baterii. V případě potřeby si tak můžete pořídit záložní. To se rozhodně může hodit, protože výdrž nepatří k silným stránkám XCoveru6 Pro, který se na českém trhu nabízí za necelých 14 tisíc korun.

Doogee Smini


Jistou specialitou dnešního výběru je zbrusu nové Doogee Smini, které je nejkompaktnějším telefonem na trhu. Je dokonce menší než iPhone 13 mini. Přesto se jedná o plnohodnotné chytré a navíc vysoce odolné zařízení odolné dle IP69 i MIL STD-810. Mobilu tak nevadí voda, prach, horko, mrazy ani pády. Malé rozměry jsou samozřejmě vykoupeny displejem, který má úhlopříčku 4,5". Specialitou je ještě sekundární displej na zádech zařízení. Jde o jednoduchý číselný panel, který vám prozradí stav baterie, čas, datum, vlhkost vzduchu a aktuální teplotu. Prostým pohledem tak zjistíte podstatné informace a nemusíte rozsvěcet celý telefon. Na druhou stranu o jakémkoliv oznámení notifikací se výrobce nezmiňuje.

Celkem slušně je na tom novinka po stránce výkonu. Nasazen je Helio G99 od MediaTeku společně s 8GB RAM. Velmi potěší 256GB interní paměť, která je navíc rozšiřitelná až 2TB paměťovou kartou. Slot je hybridní, což znamená, že pokud paměťovku nevyužijete, můžete v telefonu provozovat dvě nanoSIM. I malý telefon může dobře fotit, díky 50Mpx hlavnímu snímači má solidní předpoklady. Sekundární objektiv je již pouze 2Mpx a slouží pro makro snímky. Ve výbavě nechybí podpora NFC a LTE, naopak musíte zapomenout na 5G, což už malinko u mobilu za 7 tisíc korun zamrzí.


Diskuze ke článku
Zdeněk Cacek
Zdeněk Cacek
"To se rozhodně může hodit, protože výdrž nepatří k silným stránkám XCoveru6 Pro, který se na českém trhu nabízí za necelých 134tisíc korun."

134 000? A není to málo Antone Pavloviči?
Pavel Kotlář
Pavel Kotlář
Ani v jedné recenzi se neřeší kovový prach a špony .čínske značky neuznávají reklamace.Co vím tak jenom motorola a cet

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze