Nejlepší konvertibilní zařízení

Nejlepší konvertibilní zařízení
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Pokud hledáte snadno přenosné zařízení s různými scénáři využití, mohl by vás zaujmout některý z konvertiblů
  • Předností je možnost připojit nejen klávesnici
  • Do výběru se dostaly produkty společnosti Microsoft, Apple, Lenovo i Samsung


Kategorie konvertibilních zařízení neboli „2v1“ se vyznačuje snadnou přenositelností a různými možnostmi použití, obvykle pak jako tablet, ale také jako notebook. V našem výběru se podíváme na osvědčenou řadu Surface od Microsoftu, ale také na produkty dalších výrobců, kterým neschází výkon ani kvalitní displej.

Vybíráme nejlepší konvertibilní zařízení!

Nejlepší konvertibilní zařízení

Microsoft Surface Pro 9


V případě zařízení, která lze označit jako 2v1, nemůžeme začít snad jinde než u Microsoft Surface Pro 9. V zásadě se jedná o klasický tablet, který však ve svém těle ukrývá možnosti klasických Windows 11. Na českém trhu je osazen procesory 12. generace Intel Core (jmenovitě i5-1235U a i7-1255U). Doplněny jsou 8GB RAM, kterou lze však navýšit až na 32 GB, a v případě úložného prostoru se rozmezí pohybuje od 128 GB až po 1 TB.

Veškeré dění budete sledovat na 13" displeji s jemným rozlišením, 120Hz obnovovací frekvencí a poměrem stran 3:2. Uživatele, kteří často využívají spojení skrze videokonference, potěší zase 1080p webkamera. Pracovní vytížení pak zefektivní komfortní klávesnice, kterou lze k tabletu připojit, je tak neustále po ruce.

Apple iPad Pro 12.9 (2022)


Všestranné zařízení dokáže nabídnout i Apple a my jsme z jeho nabídky vylovili iPad Pro 12.9 (2022). Jde sice v prvé řadě o tablet, ale pomocí originálního i neoriginálního příslušenství z něj lze vytvořit zajímavý pracovní nástroj, který může nahradit ultrabook. Více než dostatek výkonu zajišťuje procesor Apple M2 chlubící se rovněž energetickou efektivitou, který najdeme i v řadě produktů Mac. Nechybí ani moderní konektivita v podobě USB-C či velmi dlouhá výdrž baterie.

Předností 12,9" iPadu Pro je rovněž Liquid Retina XDR displej s mini-LED podsvícením, který se dále chlubí technologií vysoké obnovovací frekvence ProMotion i nadprůměrně vysokým maximálním jasem. Vítaným příslušenstvím pak může být třeba Apple Pencil nebo klávesnice Magic Keyboard s povedeným trackpadem, na které iPad doslova levituje. U té je však nutné počítat s poměrně vysokou investicí okolo 11 tisíc korun, a to už není málo.

Lenovo Tab P12 Pro


Svůj počin do dnešního výběru poslalo také Lenovo, jmenovitě Tab P12 Pro. Jde o spíše cenově dostupnější zařízení, což se muselo z části podepsat na výbavě. Ta se opírá jen o průměrný Snapdragon 870 s 8GB RAM a 256GB úložištěm. Zcela spokojeni však budete s 12,6" AMOLED displejem, který má velice jemné rozlišení. Navíc k němu náleží i dotykové pero pro snazší a pečlivější ovládání.

Dále si k tabletu můžete koupit i klávesnici, což je podmínka pro zařazení do tohoto výběru. Samotná klávesnice má v sobě baterii, prvních 10 hodin práce tak nepotřebuje energii z tabletu. Následně můžete snadněji vytvářet i delší texty třeba na cestách. Na poměry tabletů překvapí duální zadní fotoaparát, kdy kromě 13megapixelového hlavního snímače nechybí ještě ultraširokoúhlý objektiv s 5 megapixely. O komplexní audiovizuální zážitek se kromě displeje postará i čtveřice reproduktorů.

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra


Nakonec zařadíme do výběru konvertiblů ještě jeden tablet – Samsung Galaxy Tab S9 Ultra. I v případě tohoto zařízení jej můžeme používat díky široké nabídce originálního příslušenství včetně povedené klávesnice či chytrého pera jako 2v1. S ohledem na podporu režimu DeX tak lze mít po ruce kompaktní, přesto však schopný pracovní nástroj. Přidanou hodnotou v této kategorii je zvýšená odolnost IP68, což znamená, že tabletu nevadí prach ani ponoření do vody.

Po stránce výbavy přitom na uživatele čeká 14,6" Super AMOLED displej s jemným rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí. Výkon obstarává Snapdragon 8 Gen 2 a vhod přijde i velmi slušná fotovýbava. Na zadní straně najdeme 13Mpx hlavní snímač, kterému dělá společnost 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv, na straně přední pak dvojici 12Mpx kamerek (s ultraširokoúhlým rozsahem i s běžným ohniskem 26 milimetrů). V tomto případě se musíte jen smířit s lehce nevzhledným výřezem v displeji.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze