Nejlepší kompaktní telefon

Nejlepší kompaktní telefon
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na kompaktní smartphony
  • Tentokrát jsme si nestanovali konkrétní cenový limit
  • Rozmanitý výběr zahrnuje značky Apple, Motorola, Samsung a Sony

Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte našeho průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.

Vybíráme nejlepší kompaktní telefon!

Nejlepší kompaktní smartphony

Apple iPhone 15 Pro


Apple již definitivně zanevřel na modelovou řadu mini, ale iPhone 15 Pro je stále na dnešní poměry velmi kompaktní, navíc nekompromisně vybavený. Novinkou je titanové šasi, které je lehčí, nově tak výrazněji klesla i hmotnost, což kompaktnímu telefonu jedině prospívá.

iPhone 15 Pro i letos dorazil s 6,1" obrazovkou, která je pro mnoho uživatelů ideálním kompromisem mezi velikostí a dostatečně velkou plochou. Jde o typ Super Retina XDR, tedy OLED panel se špičkovou jemností 460 PPI, maximálním jasem až 2 000 nitů a podporou 120Hz obnovovací frekvence. Díky technologii LTPO navíc mobil umí plynule měnit obnovovací frekvenci. iPhone 15 Pro pohání zbrusu nový a extrémně výkonný čipset Apple A17 Pro, jenž je osazen zcela novým GPU. Jedná se zároveň o první 3nm procesor, který obsahuje celkem 19 miliard tranzistorů.

Velkou novinkou celé řady je přechod na USB-C, což Apple musel učinit kvůli legislativě EU. Fotoaparáty patří k tomu vůbec nejlepšímu, hlavní snímač nabídne 48 Mpx, nechybí 12Mpx ultraširokoúhlý snímač a 12Mpx teleobjektiv, těšit se můžete i na super detailní makro nebo filmový režim kamery, která zvládne záznam až ve 4K rozlišení.

Samsung Galaxy Z Flip5


Kompaktní skládačka od Samsungu doznala pár zajímavých vylepšení a své místo si v dnešním výběru určitě zaslouží. Zásadní inovací je pant, který nově v zavřeném stavu nevytváří mezeru mezi dvěma částmi véčka, zachována zůstala špičková odolnost vůči vodě dle IPX8. Bezpochyby nejzásadnější změnou je výrazně větší vnější zobrazovací panel s uhlopříčkou 3,4" Tento displej výrazně vylepšuje možnosti využití vnější obrazovky. K dispozici jsou různé widgety (podobně jako třeba na hodinkách Galaxy Watch), mezi nimiž najdeme kalendář, hodiny, poznámky a další, spustit však lze i další plnohodnotné aplikace. Vnitřní displej zůstal mezigeneračně víceméně beze změny, ovšem stále jde o špičkový Super AMOLED panel se 120Hz obnovovací frekvencí.

O špičkový výkon skládačky od Samsungu se stará procesor Snapdragon 8 Gen2 for Galaxy. Baterie o kapacitě 3 700 mAh podporuje bezdrátového nabíjení či 25W drátové napájení. Po softwarové stránce se mohou uživatelé tradičně těšit na 4 velké aktualizace OS a 5 let bezpečnostních záplat

Použité fotosenzory zůstaly parametrově identické s předchozí generací, jedná se tedy o dva 12Mpx snímače, primární s OIS a ostřením Dual Pixel PDAF + ultraširokoúhlý s rozsahem 123 stupňů a pevným ostřením, selfie kamera nabízí 10 Mpx, ovšem využívat ji budete primárně jen při videohovorech, jinak ji zastoupí vnější displej a primární snímače pod ním.

Motorola Razr 40 Ultra


Skládačka od Motoroly s luxusním designem a výkonnými vnitřnostmi, tak by se v krátkosti dal ohodnotit Razr 40 Ultra. Už na první pohled je jasné, že jeho hlavní dominantou je vnější displej. Ten má 3,6", jde o pOLED panel a působí skutečně úctyhodně, potěší i možnost spustit na něm prakticky libovolnou aplikaci bez ústupků. S novou technologií Flex View lze novinku rozevřít takřka jakkoliv. Vnitřní ohebný pOLED panel narostl na 6,9", má jemné Full HD+ rozlišení, poměr stran 22:9 a vysokou obnovovací frekvenci 165 Hz.

Razr 40 Ultra nabízí hlavní 12Mpx snímač s optickou stabilizací obrazu a světelností f/1.5. Sekunduje mu ultraširokoúhlý objektiv s 13 Mpx, který lze využít i pro makro fotografie. V ohebném zobrazovači však nechybí malý průstřel a v něm 32Mpx selfie kamerka.

O výkon této líbivé novinky se stará Snapdragon 8+ Gen1, který je dostatečně výkonný pro všechny náročné úlohy. V útrobách mobilu je baterie s kapacitou 3 800 mAh, kterou lze opětovně dobíjet skrze USB-C výkonem až 33 W. Potěšující je podpora bezdrátového nabíjení, byť jen skromným výkonem 5 W.

Samsung Galaxy S23


Galaxy S23 patří mezi kompaktnější smartphony dnešní doby, přesto má rozměrný AMOLED displej s úhlopříčkou 6,1", skvěle funguje i ultrazvuková čtečka otisků prstů v displeji. Potěší také variabilní obnovovací frekvence do až 120 Hz a vyšší maximální jas až 1 750 nitů. Pokud zrovna nebudete používat sluchátka, jistě oceníte skvěle hrající hlasité reproduktory, které vykouzlí i solidní prostorový efekt. Škoda jen, že 3,5mm jack už Samsung nenabízí.

Samotný Snapdragon 8 Gen2 for Galaxy je jedním slovem skvělý. Jde o speciální edici pro Samsung, má mírně vyšší takt a potěší 4nm výrobní technologií. Jen pozor na paměťové varianty, rychlé úložiště UFS 4.0 nabízí až 256GB verze. Samsung mezigeneračně zvětšil kapacitu baterie z 3 700 na 3 900 mAh. Ve spolupráci s úspornějším procesorem se tak můžete těšit na delší výdrž, navíc si Galaxy S23 mnohem lépe drží svoji kapacitu i v mrazivých dnech. Co se týče rychlosti nabíjení, zůstalo stále na 25 W, bezdrátově můžete nabíjet výkonem 15 W, reverzně poté 4,5 W.

A co fotoaparáty? Nabídka se skládá z 50Mpx hlavního snímače, 10Mpx 3× teleobjektivu a 12Mpx ultraširokoúhlého objektivu, selfie kamera nabídne slušné 12Mpx rozlišení. Stále se jedná o povedenou fotovýbavu, která u takto kompaktních smartphonů boduje především teleobjektivem. Bohužel, ultraširokoúhlému fotoaparátu chybí automatické ostření, v této cenové relaci bychom již očekávali, že půjde o standard.

Sony Xperia 5 V


Sony Xperia 5 V je jednorožcem ve světě dnešních smartphonů. Stále se pyšní spouští fotoaparátu, slotem pro paměťové karty nebo třeba 3,5mm jackem. K tomu všemu je vcelku kompaktní, i když říkat něco podobného o smartphonu s úhlopříčkou 6,1" se může mnohým zdát jako oxymoron. V jedné ruce se drží velmi dobře, jen je samozřejmě obtížně dosažitelný po celé délce. Co naopak potěší, to je technologie OLED, 120Hz obnovovací frekvence a naprosto dostatečné rozlišení 2 520 × 1 080 px. Jen pozor, panel není typu LTPO.

Zmíníme, že Xperia nabízí kombinovanou odolnost IP65. Xperia 5 V se chlubí kvalitními fotoaparáty, na zadní straně jsou dva, hlavní s rozlišením 48 Mpx, ultraširokoúhlý s rozlišením 12 Mpx, vepředu pak třetí, samozřejmě jde o vylepšenou selfie kameru se 12Mpx rozlišenáím. Fotoaparáty zvládnou 4K videa se 120 FPS, stejně jako nabízí zaostřování na oko v reálném čase nebo sledování pohybujících se objektů.

O výkon se stará Snapdragon 8 Gen2, jde o pořádně nabušený čip. Dodáme, že procesoru sekunduje 8GB RAM a k dispozici je skromnější 128GB úložiště. Nevěště hlavu, díky slotu pro paměťové karty lze paměť rozšířit až o 1 TB.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze