Nejlépe si hodnotu po roce drží iPhony. Nejhůře naopak OnePlus

27
Nejlépe si hodnotu po roce drží iPhony. Nejhůře naopak OnePlus
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Po roce můžete iPhone X nadále prodat za 68 % původní ceny
  • Nejlépe si svou cenu jednoznačně drží iPhony, následované vrcholnými Samsungy
  • Na opačné straně žebříčku je OnePlus

Není žádným tajemstvím, že nejlépe si cenu drží iPhony. Slevové akce na ně takřka neexistují a při zahájení prodeje nasazenou cenu si mnohdy drží i několik měsíců bez jakékoliv změny. Jde o unikát mezi mobilními telefony. Poklesu hodnoty smartphonu s odstupem času se dále věnuje i zajímavá stránka musicMagpie, kde se můžete podívat nejen na žebříčky značek, ale i konkrétních mobilních telefonů. Pokud jde o značky, vévodí žebříčku Apple, jehož telefony po 12 měsících ztratí průměrně 45 % ze své původní hodnoty. Špatně na tom vyloženě není ještě Samsung, jehož řada Galaxy ztratí po jednom roce průměrně 62 % své původní hodnoty. U ostatních výrobců již pokles přesahuje 80 % a na zcela posledním místě je OnePlus. Telefony této značky ztratí po 12 měsících průměrně 97 % své původní hodnoty.

Pokles původní hodnoty smartphonů po 1 roce u jednotlivých značek
Průměrný pokles původní hodnoty smartphonů po 1 roce u jednotlivých značek

Neméně zajímavý je žebříček konkrétních smartphonů. I jemu vévodí Apple, tentokrát s iPhonem X, jehož pokles činí pouze 32 % z původní hodnoty. Následují další iPhony s průměrným poklesem oscilujícím kolem 44 %. S odstupem se dále nacházejí Samsungy Galaxy S8, Galaxy S8+ a Galaxy S7, jejichž hodnota poklesla v průměru o 58 %. Na opačné straně žebříčku můžeme objevit třeba Google Pixel XL s poklesem 85 % nebo HTC Desire 820, jehož hodnota po roce klesla o 95 %.

Pokles původní hodnoty smartphonů po 1 roce
Pokles původní hodnoty smartphonů po 1 roce
Diskuze ke článku
Helimox
Iphony a samsung to sedí ale to mi chcete tvrdit že teď někde koupím oneplus 5 za 430kc ?
Grom51
Už se o tom bavili na gsm aréně, odkud článek pochází.. Je to zkreslené.
simeon
Hmm, takže když koupím Číňana za desítku, a ten za rok ztratí fantaskních 90%, tak mě ta koupě přišla na 9tis ztráty.... Když koupím Číňana s logem jablka za třicítku, který za rok ztratí jen polovinu ceny, tak jsem v mínusu 15tis... To je tedy mnohem mnohem lepší nekupovat jablka, ale hrušky :D
Martin
Tohle není zlevnění ale pokles výrobní ceny tím se pak objeví sleva na mobil.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze