Nejfotografovanější památka světa? Eiffelova věž v Paříži

2
Nejfotografovanější památka světa? Eiffelova věž v Paříži
  • Eiffelova věž se umístila na prvním místě žebříčku nejfotografovanějších monumentů
  • Londýnský Big Ben skončil velmi těsně druhý
  • Žebříček byl sestaven na základě údajů z Instagramu

Nový průzkum, který si nechalo vyhotovit japonské Sony, odhalil, že seznamu 30 nejfotografovanějších monumentů světa vévodí Eifellova věž. Najdete na něm třeba také Alhambru, Koloseum, Burj Khalifu nebo Big Ben. Průzkum #XperiaNewPerspectives ukázal, že více než polovinu z 30 nejfotografovanějších monumentů zachytí lidé ze tří stejných pohledů. 55 % cestovatelů uvádí, že svůj itinerář plánují podle toho, jaké fotografické příležitosti jim daná lokalita poskytuje. Takže se zdá, že budeme muset naši dovolenkovou fotografickou hru něčím trochu vylepšit, abychom naše kamarády svými fotkami nenudili. Jak se ukazuje, 47 % lidí uvedlo, že je nudí prohlížet si tři stejné snímky pořád dokola. 52 % by ale nejspíš dalo „like“ snímku některé z dominant, kdyby byla fotografie zajímavá a nabídla něco, co doposud neviděli.

Umístění Eiffelovy věže na samotné špici žebříčku možná nepřekvapí, ale fakt, že podle dat 35 % fotografií této památky ukazuje tři stejné pohledy, nám možná otevře oči. Mezi další významné památky, kterých se tento problém týká, patří také socha Krista Spasitele v Brazílii. 71 % jejích snímků se pořizuje ze tří stejných pohledů, u Fontány di Trevi je to 71 %, v případě japonské hory Fudži je tomu tak u 77 % fotografií a u Machu Picchu bylo pořízeno dokonce 85 % snímků uveřejněných na Instagramu z několika málo stejných pohledů.

Z průzkumu také vyplývá, že si polovina respondentů vybírá dovolenou podle fotografií, které jiní pořídili během své dovolené, a dalších 45 % se inspiruje na Instagramu. Lluís Salvadó, fotograf cestovatelských fotografií ověnčený cenami, dává k dobru svoje nejlepší tipy, jak můžete letos v létě zachytit snímky z nové perspektivy.

  • 1. Pohrajte si s barvami a jasem – je úžasné, jak odlišně může stejná scéna vypadat, použijete-li některé z fotografických trikjej dokáže proměnit.
  • 3. Krásu hledejte v architektuře, která vás obklopuje, nejen v monumentu jako celku. Ve strukturálních objektech se může skrývat vysoce umělecká hodnota.
  • 4. Vyzkoušejte novou perspektivu a vyfoťte několik snímků z nadhledu či podhledu, nebojte se experimentovat s kompozicí.
  • 5. Využijte lidi a jejich siluety, aby dodaly snímku charakteristiku místa a doby, a také si pohrajte se zkreslenou perspektivou.

Žebříček 30 nejfotografovanějších monumentů

1. Eiffelova věž (Francie)
2. Big Ben (VElká Británie)
3. Louvre (Francie)
4. Empire State Building (USA)
5. Burj Khalifa (Spojené Arabské Emiráty)
6. Katedrála Notre Dame (Francie)
7. Bazilika sv. Petra (Vatikán)
8. Time Square (USA)
9. Sagrada Familia (Španělsko)
10. Koloseum (Itálie)
11. Socha svobody (USA)
12. Machu Picchu (Peru)
13. Alhambra (Španělsko)
14. Borobudur (Indonésie)
15. Rudé náměstí (Rusko)
16. Socha Krista Spasitele (Brazílie)
17. Tadž Mahal (Indie)
18. Burj Al Arab (Spojené Arabské Emiráty)
19. Hora Fudži (Japonsko)
20. Buckinghamský palác (Velká Británie)
21. Věž v Tokiu (Japonsko)
22. Zátoka Ha Long (Vietnam)
23. Vítězný oblouk (Francie)
24. Berlínská zeď (Německo)
25. Fontána Trevi (Itálie)
26. Velká čínská zeď (Čína)
27. Opera v Sydney (Austrálie)
28. Stolová hora (Jižní Afrika)
29. Park Güell (Španělsko)
30. Bazilika Sacré-Cœur (Francie)

Zdroj: tisková zpráva