Nejděravější systém roku 2016? Bezkonkurenčně Android

6

Do rukou se nám dostala zajímavá statistika porovnávající mobilní i desktopové operační systémy dle hlediska jejich děravosti. Za rok 2016 tuto statistku vyhrál Android od Googlu s nejvíce problémy a možnými hackerskými útoky.

Operační systém od Googlu kraluje mezi mobilními telefony, drží bezmála 90% podíl na trhu. Každá mince má však dvě strany a zatímco tržní podíl může Google těšit, přináší negativum v podobě větší zranitelnosti, která se v loňském roce opravdu potvrdila. V žebříčku nejvíce zranitelných operačních systémů Android obsadil s přehledem první příčku. Za uplynulý rok bylo zaznamenáno 523 závad, které mohly znamenat případné nebezpečí pro uživatele. Naopak mnohem lépe na tom loni byl systém iOS od Applu, který zaznamenal jen 161 závad a významně si meziročně polepšil.

TIP! Android v prosinci: definitivně nás opouští verze Froyo

Žebříček zranitelnost 2017
Žebříček zranitelnosti operačních systémů 2017

Situace se totiž každý rok může zásadně měnit a například v roce 2015 žebříčku kraloval právě operační systém iOS, který se potýkal s 387 případnými závadami v bezpečnosti, zatímco Android jich v roce 2015 zaznamenal pouze 125. Pokud se zadíváme na hlavní desktopové systémy, žebříčku zranitelnosti vládne Linux a je následovaný systémem Mac OS X. Až na třetí pozici nalezneme nejnovější Windows 10.

Zdroje: cvedetails.com, businessinsider.com

Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
A pozerali ste sa vôbec na detaily tých "dier"??? Áno, najderavejší systém, ale prečo ho nerozdelili podľa verzií ako Windows? Navyše niektoré chyby sa týkajú len niektorých Samsungov či Nexusov, iné zas len zariadení s SoC od nVidie, ďalšie zas zariadení s SoC od Qualcommu, WiFi od Broadcomu,...
Čistý amaterizmus toto.
John Doe
No nevím kde čerpáte ale dle mě blbost. A pak Ubunto neexistuje když už tak Ubuntu chytráku :-)
htcjirka
htcjirka
Tak aspoň v něčem je ten Android první, děravý jak řešeto, nic nového pod sluncem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze