Na nejtemnějším místě internetu se ve velkém kšeftuje s vakcínami proti COVID-19

1
Na nejtemnějším místě internetu se ve velkém kšeftuje s vakcínami proti COVID-19
Fotografie: Kaspersky
  • Vakcína se v průměru prodává za 11 tisíc korun
  • Prodávající požadují platby v kryptoměnách, především bitcoinu
  • Volný obchod s tímto druhem látek je nezákonný

Procházíme jednou z největších a nejsložitějších očkovacích kampaní v historii, což je veliká příležitost pro podvodníky a prodejce na nelegálních virtuálních tržištích. Analytici společnosti Kaspersky prozkoumali 15 různých trhů na Darknetu a objevili reklamu propagující tři hlavní vakcíny na ochranu proti viru COVID: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna. Našli zde také prodejce inzerující neověřené vakcíny COVID-19.


Většina prodejců nabízela tyto látky ve Francii, Německu, Velké Británii a USA a ceny za dávku se pohybovaly od 250 do 1 200 dolarů, průměrně kolem 500 dolarů (11 000 Kč). Komunikují prostřednictvím aplikací šifrovaného zasílání zpráv, jako jsou Wickr a Telegram, zatímco platby požadují v kryptoměnách, především bitcoinu.

Darknet
Vakcína proti koronaviru prodávaná na darknetu.

Většina těchto nelegálních prodejců dokončila 100 až 500 transakcí, což ukazuje, že skutečně obchodují. Ale není známé, co přesně zákazníci na Darknetu nakonec dostanou. Odborníci společnosti Kaspersky zatím nepotvrdili, kolik dávek vakcín inzerovaných online jsou skutečné dávky získané od zdravotnických zařízení, a jaká část z reklam je podvod.

Ani ti, kterým jejich dodavatelé něco doručí, si nemůžou být jistí, že obdrží účinnou vakcínu. Navíc je volný obchod s tímto druhem látek nezákonný. „Na Darknetu najdete téměř cokoli, takže není divu, že se prodejci pokusili zneužít celosvětové očkovací kampaně. Za poslední rok se stala celá řada podvodů souvisejících s COVID-19 a mnoho z nich bylo úspěšných. Momentálně se prodávají dávky vakcín, ale na trhu jsou k mání také záznamy o očkování – falešná potvrzení, která umožní svobodně cestovat. Je důležité, aby uživatelé byli opatrní při jakékoli „dohodě“ související s pandemií. A samozřejmě není dobrý nápad koupit si vakcínu na Darknetu,“ říká Dmitrij Galov, bezpečnostní expert společnosti Kaspersky.

Darknet
Vakcína proti koronaviru prodávaná na darknetu.

K ochraně před podvody spojenými s pandemií COVID-19 odborníci společnosti Kaspersky doporučují:

  • nikdy nekupujte žádné léky, ani vakcíny na Darknetu;
  • pokud uvidíte reklamu na něco, co souvisí s COVID-19, pečlivě se podívejte na adresu stránek, které navštěvujete;
  • phishing odhalíte také díky odlišnostem v textu i díky netradiční doméně – například .com.tk místo .com. – na těchto stránkách nikdy nezadávejte své osobní údaje;
  • věnujte pozornost gramatice a rozložení textu na webech, které navštívíte, a v e-mailech, které dostáváte – pokud tam něco nesedí, pravděpodobně to opravdu není v pořádku.

Více o operacích s vakcínami na Darknetu lez najít v článku na blogu Kaspersky.