Na herní monstrum Acer Predator 21 X si připravte přes čtvrt milionu

14

Na zářijovém veletrhu IFA 2016 v Berlíně dal Acer pojmu „herní notebook“ zcela nový rozměr. A to doslova. Monstrózní Acer Predator 21 X udivil svět 21palcovým zahnutým displejem, podsvícenou mechanickou klávesnicí a dechberoucím výkonem v podobě čtyřjádra od Intelu a dvojice grafických čipů GTX 1080. Že tento koncept neskončí jen ve fázi prototypu, nyní potvrdilo oficiální oznámení, že se zahájení prodeje dočkáme ještě v tomto čtvrtletí.

O herních noteboocích jste již jistě slyšeli. Od těch běžných se zpravidla liší větší tloušťkou základny, extravagantním vzhledem a vlivem osazení špičkových komponent i cenovkou, která se nezřídka blíží hranici sta tisíc korun. Na loňském veletrhu IFA v Berlíně však společnost Acer tuto zažitou představu posunula na novou úroveň, když k údivu všech přítomných představila Predator 21 X, tedy osmikilovou herní bestii, která strčí libovolnou konkurenci z řad ROG či Omen do kapsy.

Acer Predator 21 X

Dostatečný půdorysný prostor pro ta nejvýkonnější střeva zajišťuje obrovský IPS displej o úhlopříčce 21 palců a filmovém poměru stran 21:9. Proporce však nejsou to jediné, čím se obrazovka vyznačuje. Jde o vůbec první zahnutý displej v těle notebooku na světě. Nadstandardní je také 120Hz obnovovací frekvence a podpora technologie NVIDIA G-SYNC, která spojuje výhody vertikální synchronizace a minimálního input lagu. Rozlišení 2 560 × 1 080 pixelů na první pohled neohromí, vždyť i bezmála 13palcová Toshiba Radius nabízela 4K. Ovšem na druhý pohled dává tato volba perfektní smysl – díky dvojici grafických čipů NVIDIA GeForce GTX 1080 zapojené v režimu SLI využijete při hraní na maximální detaily možností panelu do poslední kapky. To by však ve 4K rozlišení nebylo možné. Ani rozlišení 3 840 × 2 160 vám však nezůstane zapovězeno, pokud jej mermomocí i přes podstoupení kompromisů musíte mít, a to když připojíte patřičný externí zobrazovač. Grafický výkon bude bezpečně dostačovat i na virtuální realitu.

Z komponent v základně dále zaujme čtyřjádrový Intel Core i7-7820HK (maximální frekvence 3,9 GHz) a osazení 64 GB operační paměti typu DDR4. Kombinace rychlého plotnového disku se 7 200 otáčkami za minutu a SSD už nepřekvapí, ovšem SSD mohou být až čtyři a navíc zapojené v konfiguraci RAID 0, přičemž dva mohou být připojené přes rozhraní NVMe PCIe SSD, které je až 5× rychlejší než SATA. Naopak zarazí nepřítomnost optické mechaniky, která by se do tak velkého těla vešla několikrát.

Takové výkonné komponenty pochopitelně při náročných úkonech vyprodukují množství ztrátového tepla, a tak je pro předejití throttlingu a prodloužení jejich životnosti nutné dostatečné chlazení. To zajišťuje 9 heatpipe a hned 5 ventilátorů, z nichž 3 jsou typu AeroBlade. Pomocí dodávaných aplikací CoolBoost a PredatorSense navíc můžete ovlivňovat jejich chod, a to i díky možnosti měnit takty komponent.

Základna notebooku (jde vlastně ještě vůbec o notebook, nebo spíš All-in-One s baterií?), jejíž vzhled lze před koupí přizpůsobit vkusu každého zájemce, je zajímavá i v jiných ohledech než jen ve směru hardwarové výbavy. Mechanická klávesnice plné velikosti je vybavena spínači Cherry MX Brown a programovatelnými podsvícenými klávesami. Uživatelé si mohou pomocí přiložené sady příslušenství vyměnit černé klávesy W, A, S a D za zelenomodré. Pokud zrovna nemohou používat externí myš, numerický blok lze převrácením proměnit v touchpad. Nalevo nad klávesnicí najdou šachtu, která zpřístupní paměťové moduly a jeden 2,5palcový disk. Aby tento krasavec při přenášení náhodou neutrpěl nějakou újmu, součást prodejního balení tvoří i odolný kufřík s tvrdou skořepinou, kam se krom zařízení samotného vejde i příslušenství.

Herní zaměření pak stvrzuje integrované řešení pro eye-tracking od společnosti Tobii a čtveřice reproduktorů (dva výškové a dva středové) s dvojicí subwooferů, na jejichž kvalitní zvukový projev dohlédne technologie Dolby Audio.

Acer Predator 21 X půjde v Evropě zakoupit v prvním čtvrtletí roku 2017 za cenu od 9 999 eur, což při aktuálním kurzu odpovídá 280 tisícům korun českých. Oficiální cena v korunách bohužel známa není, stejně jako nemáme definitivně potvrzenou ani oficiální dostupnost v České republice.

Technické parametry Acer Predator 21 X

Kompletní specifikace
Konstrukce568 × 83,3 × 314,5 mm, 8 000 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 21" (2 560 × 1 080 px)
ChipsetCPU: 4×2,9 GHz
PaměťRAM: 32,77 GB, disk: ? (HDD, SSD), paměťové karty: SD
Konektory3× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: HDMI, DisplayPort, další: Ethernet (RJ-45), Thunderbolt
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Home
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: ? hodin
DostupnostQ1 2017, 280 000 Kč

Zdroje: tisková zpráva

Diskuze ke článku
Martin
To je cena :D
jarmil
cena je vskutku lidová
Xwert Is
Xwert Is
Aha a to akú logiku dáva kúpa takéhoto Pc ?
Za 10000€ mám parádny notebook a parádny herný Pc + mi ostane ešte na tablet , mobil, dovolenku ... Podľa mňa zbytočný produkt ...
Martin
Když už taková cena mohli dat 4k nebo 5k rozlišení než FHD.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze