Motorola Razr 2019 oficiálně: z této žiletky vám spadne brada

Motorola Razr 2019 oficiálně: z této žiletky vám spadne brada
  • Dlouho očekávaná Motorola Razr s ohebným displejem je konečně oficiální
  • Premiéru si odbyla v Los Angeles
  • Motorola stále ctí designovou linku starou 15 let, uvnitř však nezůstal kámen na kameni

Motorola oficiálně odhalila pokračovatele legendární řady produktů Razr. Už v roce 2004 působila Motorola Razr V3 jako opravdové zjevení: zajímavým designem i vymoženostmi typu leptané klávesnice. Motorola Razr se stala jedním z nejprodávanějších telefonů v USA a kdo neměl „žiletku“, jako kdyby ani nebyl. Už v roce 2006 se Motorola chlubila 50 miliony prodaných kusů tohoto nevšedního telefonu.

Je to přesně 15 let

I když se Motorola následující roky snažila a představovala jednu novinku za druhou, takového úspěchu se jí už podařit nepovedlo. Možná se to změní nyní, přesně po 15 letech, kdy světlo světa spatřuje revitalizovaná „žiletka“ s ohebným displejem a velmi slušnými specifikacemi. Ne, ani tentokrát nepůjde o nejlepší telefon současnosti, rozhodně vám však pohled na něj pěkně zamotá hlavu a dost možná i oživí zašlou slávu legendy.

Motorola RAZR

Ikonický Razr je zpět

Novinka si zachovává ikonickou véčkovou konstrukci, kterou ozvláštňuje 6,2palcový ohebný OLED panel s poměrem stran 21:9 o rozlišení 2 142 × 876 pixelů. Na vnější straně je druhý 2,7palcový OLED panel s rozlišením 800 × 600 pixelů, který výrobce označuje jako „Quick View“ displej, na němž se zobrazují notifikace nebo třeba hledáček fotoaparátu. Motorola slibuje, „že ohebný zobrazovač bez problémů vydrží po standardní dobu životnosti telefonu“. Povrch displeje má rovněž speciální krytí a dokonce by měl být odolný vůči postříkání vodou. Potápět se s Razrem by však rozhodně nebyl dobrý nápad.

Zajímavý je rovněž speciální pant, který se skládá z množství drobných mechanických součástek, které do sebe precizně zapadají. Po rozevření je displej zcela rovný a zařízení je stejně tlusté jako původní Motorola Razr. I při bližším zkoumání má být ohyb v displeji téměř nepostřehnutelný a podle prvních dojmů se tento ohebný panel Motorole opravdu povedl. Konstrukce telefonu v podobě kombinace nerezové oceli a skla má zase navodit prémiový pocit a zajistit dostatečnou odolnost. Aby Motorola zavzpomínala na první Razr, přidala do prostředí speciální „retro režim“, který nový Razr promění v 15 let starý telefon. Na displeji se objeví virtuální klávesnice a další prvky, jako třeba původní ikony.

Motorola Razr

O výkon se stará Snapdragon 710 doplněný o 6 GB RAM a 128GB úložiště. Použitý procesor sice nepatří k těm nejvýkonnějším na trhu a na Snapdragon 855 nestačí, na druhou stranu by se však měl spolu s baterií o kapacitě 2 510 mAh postarat minimálně o jednodenní výdrž. Důležité je brát v potaz také supertenký design, který se na interních komponentách zákonitě musel projevit. V USA se Razr bude prodávat pouze ve variantě eSIM, fyzický slot na SIM zde tedy nenajdeme.

Stejně tak 16megapixelová kamerka o světelnosti f/1.7 se neřadí k tomu nejlepšímu na trhu, ale o to ani Motorole nejde, tento telefon je totiž primárně o designu. Na spodní straně také zaujme čtečka otisků prstů a USB-C. Novinka dorazí na americký trh v lednu 2020 za cenu 1 499 dolarů, což je v přepočtu zhruba 40 tisíc korun i s daní, čímž se stane nejlevnějším smartphonem s ohebným displejem.

Technické parametry Motorola Razr (2019)

Kompletní specifikace
Konstrukce94 × 72 × 14 mm, 205 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejOLED, 6,2" (2 142 × 876 px)
Fotoaparát16 Mpx
ChipsetQualcomm Snapdragon 710, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 616
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor2 510 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:16 hodin
Dostupnostduben 2020, 39 995 Kč
Diskuze ke článku
Márv
Páči sa mi že išli iným smerom a s obyčajného telefónu je po zložení menší. Po skladačke od Microsoftu je toto u mňa na druhom mieste, to čo predviedol samsung vyzerá ako nejaký koncept z 90-tych rokov a pritom táto Motorola je inšpirovaná starým telefónom.
MrQuick
Já Motorole (Lenovu) tleskám. Nepotřebuji špičkový výkon, hlavně aby nechybělo nic podstatného a nic nebylo vysloveně ošizené. A to se jim povedlo, 6GB RAM, 128GB úložiště, WiFi ac, Bluetooth 5.0, NFC, čtečka otisků, USB-C konektor, pokud to bude umět kromě GPS i Glonass, jako že chipset to podporuje, tak výbava je úplně v pohodě. OLED displej je taky fajn a díky skládací konstrukci snesu i skutečnost, že je to prakticky velká nudle. Tento nový Razr je jediná skutečná inovace mobilů k lepšímu od doby, co ostatní výrobci nedokázali vyprodukovat nic jiného než placky, placky a maximálně tak ještě větší placky. Jedinou vadou na kráse je ta brutální cena, ale věřím, že pokud bude zaznamenán prodejní úspěch, mohla by časem trochu klesnout.
Dodo
To je to, na co všichni čekáme. Ne na mraky stejně vypadajících cihel....
End
Nádhera konečně logické využití lepší než f
Fold nebo Mate X.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze