Motorola Edge+ vám vytře zrak! Umí 6K video, 5G sítě a nechybí jí 3,5mm jack

Včetně představení Motoroly Edge
37
Motorola Edge+ vám vytře zrak! Umí 6K video, 5G sítě a nechybí jí 3,5mm jack
Fotografie: motorola.com
  • Výrobce dnes představil Motorolu Edge+ a cenově dostupnější Motorolu Edge
  • Oba smartphony se chlubí 90Hz OLED panelem s extrémním zaoblením 90°
  • Dražší Edge+ nabídne 108Mpx snímač se schopností natáčet 6K videa
  • Novinky nabídnou originální design, dlouhou výdrž a špičkový výkon

Motorola, která v minulém roce uchvátila pozornost příznivců mobilních technologií představením reinkarnace ikonické „žiletky“ Motorola Razr, před malou chvilkou odhalila dvojici smartphonů Motorola Edge a Motorola Edge+. Oba se chlubí špičkovým displejem, výkonnými čipsety od Qualcommu nebo podporou 5G. Začněme vrcholnou Motorolou Edge+, která představuje jednu z nejlépe vybavených vlajkových lodí současnosti.

Obrazovka „Endless Edge“

Novinka se chlubí 6,7" OLED „Endless Edge“ displejem, u něhož si hned při prvním pohledu všimnete extrémně zaoblených okrajů, které má i Huawei Mate 30 Pro. Motorola však zašla ještě o kousek dál, neboť má úhel zaoblení hned 90 °. Výrobce uvádí, že zapracoval na detekci náhodných dotyků při držení telefonu, což vyzkoušíme během testu.

Primární výhodou zaoblení je pak netradiční design, který nijak výrazně nenarušuje ani menší průstřel v levém horním rohu. Displej disponuje rovněž 10bitovou barevnou hloubku se schopností zobrazit až 1,07 miliard barev, podobně jako OnePlus 8 Pro. Zobrazí tak 60krát více barev oproti standardním 8bitovým obrazovkám. Z dalších vlastností zmiňme podporu HDR10+ nebo filmový poměr stran 21:9. Velkou předností tohoto panelu je rovněž 90Hz obnovovací frekvence, takže se můžete těšit na svižné reakce. Aplikace bude možné roztáhnout (dle preferencí uživatele) po celé ploše, tedy i do okrajů.

Software

Ovládání telefonu má být maximálně pohodlné pomocí gest a dokonce nebude chybět ani obdoba notifikační diody, kdy telefon upozorní na přijaté notifikace rozsvícením okrajů displeje. Takto může rovněž signalizovat stav nabití baterie. Hráče potěší možnost si namapovat virtuální tlačítka, kdy bude možné používat ukazováčky jako triggery. Android 10, který na telefonech poběží, disponuje nadstavbou My UX, která obsahuje dobře známé Moto funkce – například zapnutí přisvětlovací diody zatřepáním telefonem nebo spuštění kamery otočením zápěstí. Uživatelé rovněž budou mít možnost si vytvořit vlastní témata, vybírat z různých fontů či ikon.

Fotoaparáty a video

Tím se dostáváme k dalšímu taháku Motoroly Edge+, kterým je bezpochyby fotoaparát. Hlavní snímač s OIS (f/1.8) o velikosti 1/1,33" nabídne rozlišení 108 megapixelů a skládá čtyři pixely do jednoho, což má zajistit lepší fotografie i za zhoršených světelných podmínek. Video bude možné natáčet v úctyhodném rozlišení 6K při 30 FPS. Motorola se chlubí tím, že fotoaparát má mít nejpokročilejší stabilizaci na trhu, a to i díky zapojení umělé inteligence. Z dalších funkcí se můžeme těšit na vylepšený portrétní režim, který funguje rovněž u videa, HDR bokeh či noční režim dostupný také u selfie kamery.

Motorola Edge+

Motorola nasadila rovněž 16megapixelový ultraširokoúhlý objektiv (f/2.2) o rozsahu 117 stupňů s podporou makro režimu (díky přítomnosti autofocusu) či 8Mpx teleobjektiv s trojnásobným optickým zoomem, OIS a světelností f/2.4. Nakonec zmiňme senzor ToF pro rychlejší ostření, případně rozšířenou realitu a 25Mpx selfie kamerku o světelnosti f/2.0, která skládá čtyři pixely do jednoho.

Zvuk

Motorola Edge+ však není jen o displeji a fotoaparátu, ale také o dalších multimediálních funkcích. Mezi ně patří i poslech hudby. V tomto ohledu nás mile překvapilo, že novinka využívá 3,5mm jack a navíc má dvojici výkonných stereo reproduktorů. Ty mají být až o 60 % hlasitější ve srovnání se smartphony z roku 2019.

Hardware

Srdcem telefonu je nejnovější Snapdragon 865 s podporou 5G (sub-6 GHz i mmWave), který nabídne rovněž Wi-Fi 6 nebo Bluetooth 5.1. Společnost mu dělá 12 GB superrychlé operační paměti LPDDR5 a 256GB úložiště UFS 3.0, které by mělo umožnit ještě rychlejší zápis dat díky funkci Turbo Raid.

Baterie

O dostatek výkonu skvěle vybaveného telefonu se stará baterie o kapacitě 5 000 mAh, kterou lze nabíjet výkonem až 18 W drátově, bezdrátově pak 15 W. Zařízení nabídne i reverzní bezdrátové nabíjení o výkonu 5 W.

Motorola Edge+

Motorola Edge+ bude nabízena v šedé Thunder Grey a červené Smoky Sangria za 1 199 eur (tedy přibližně 33 tisíc korun). Na trh má dorazit v průběhu příštího měsíce.

Co umí levnější Motorola Edge?

Druhá novinka nabízí ve většině oblastí shodnou výbavu s vlajkovou Motorolou Edge+. Nabídne stejný displej, 3,5mm jack, podporu 5G i takřka identické rozměry (161,64 × 71,1 × 9,29 mm v případě Motoroly Edge a 161,1 × 71,4 × 9,6 mm v případě lépe vybavené Motoroly Edge+).

Rozdíl najdeme až v hardwarové výbavě, kde Motorola Edge sází na stále výkonný Snapdragon 765 5G doplněný o 128GB úložiště, které je možné zvětšit až o 1 TB pomocí paměťových karet (na rozdíl od verze Edge+). Rovněž operační paměť má „pouze“ 6 GB. Ke změnám došlo také u baterie, jež má kapacitu 4 500 mAh a nepodporuje bezdrátové nabíjení. I tak by však podle výrobce měla bez problémů zvládnout dvoudenní výdrž.

Fotoaparátům na zadní straně dominuje 64Mpx hlavní snímač (1/1,72" senzor o světelnosti f/1.8), kterému sekunduje stejný ultraširokoúhlý objektiv, teleobjektiv i ToF, jako u Motroly Edge+. Rovněž selfie kamerka si zachovala stejné parametry. Video lze nahrávat ve 4K při nejvyšším rozlišení 30 FPS.

Motorola Edge dorazí na trh začátkem června za sympatických 599 eur, tedy zhruba 16 500 korun. Telefon bude dostupný v černé Solar Black a tmavě fialové Midnight Magenta.

Technické parametry Motorola Edge

Kompletní specifikace
Konstrukce161,6 × 71,1 × 9,3 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejOLED, 6,7" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 765G, CPU: 1×2 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 620
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2020,

Technické parametry Motorola Edge+

Kompletní specifikace
Konstrukce161,1 × 71,4 × 9,6 mm, 203 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejOLED, 6,7" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda, video: 6 144 × 3 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostkvěten 2020,
Diskuze ke článku
Marduck
Až na tu tloušťku krásné a multimediálně plnohodnotně vybavené zařízení - kombinace velké baterie, jacku a výkonných a (snad) kvalitních stereo repro se moc často nevidí. Cena je ale HARD CORE, a bohužel ta o polovinu levnější verze bude patrně mnohem ořezanější, než to zatím vypadá..
Khan
Uplne mi vytrela zrak!!!
Jen nevim jestli tou vybavou ala "kdeco u letosnich vlajek" nebo tou cenou kterou skoro vsechny preskocila :D Nastesti tu mame tu druhou ocesanou za sympatickych 17k...
Mio
A jak se na tom píše? Klávesnice se zobrazí i "za rohem"?! Zaoblené displeje by už měly zmizet z povrchu zemského. Bylo to zajímavé u SGS6 Edge, když to člověk vnímá jako techdemo, ale v reálném životu je to naprostá zbytečnost.
"Výrobce uvádí, že zapracoval na detekci náhodných dotyků ..."
No tohle je sice hezké, ale častokrát ty zaoblené telefony nerozeznají v zaoblení zamýšlený dotyk a to je docela opruz.
Josef Kubeš
Josef Kubeš
Mně se líbí, Motorolu jsme měli doma, byla to Moto Z, nicméně problém nastal, když jsme chtěli vyměnit baterii, žádný lepší servis to nedělal, takže časem putoval relativně dobře vybavený telefon z domu jen kvůli baterce...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze