Mobilní divize Microsoftu se ve Q4 propadla o 71 procent

120
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz

Microsoftu se ve výrobě mobilních telefonů příliš nedaří, a proto nejsou ani překvapením finanční výsledky za poslední čtvrtletí loňského roku. Příjmy z divize mobilních telefonů v tomto období meziročně klesly o hrozivých 71 procent. Výsledky nezachránily ani zařízení Surface, která naopak rostla o 9 procent a celkově si Microsoft připsal u výroby hardwaru propad o 33 procent.

Microsoft

Microsoft nezveřejnil žádná konkrétní čísla o počtu prodaných Lumií v tomto období, ale vzhledem k tržbám se jistě nejedná o nijak závratné číslo. Už ve druhém čtvrtletí loňského roku prodal pouze 4,5 milionu Lumií.

Společnost letos v květnu prodala divizi hloupých Nokií dceřiné společnosti čínského Foxconnu za 350 milionů dolarů a drasticky omezuje své úsilí i na poli smartphonů, kde vyklízí pozice ostatním výrobcům. Spekuluje se nicméně, že by v příštím roce mohla představit Surface Phone. Microsoft rovněž slibuje, že bude i nadále podporovat Windows 10 Mobile.

Microsoft Lumia 950 XL

Jakkoli se Microsoftu nedaří s mobilními telefony, celkově může označit poslední čtvrtletí za úspěšné, když dosáhl čistého zisku 5,5 miliardy dolarů. Za celý loňský rok si pak připsal čistý zisk 22,3 miliardy dolarů.

Zdroje: windowscentral.com, windowscentral.com

Diskuze ke článku
XYZ
Mobilni divize Microsoftu konci...
FooG
Cestou by byly snad jen Surface telefony pro firmy, podnikatele apd., tam si to dokážu představit. Ale tohle už snad nikdo ani nemůže obhajovat. Protože neustále čekání na zázrak (jak dlouho? 2..3..4 roky?) už snad pomine i u těch nejzarytějších... Je to škoda
xXx
kdyby dělaly low-end tak by to šlo jinak, neříkám, že je 550 špatná, ale výběr zařízení je opravdu špatný a Microsoft byl v lowend nej
Drak_Tovikrov
To nepřekvapí nikoho, kdo situaci sleduje dlouhodobě. Microsoft se rozhodl provést kontrolovanou demolici svého byznysu se smartphone a je v tom vcelku úspěšný. Akvizice Nokie byla odepsána, zbytky rozprodány, a Microsoft se nadále bude zaměřovat výhradně na podnikový sektor (a na "nadšence" jako jsem já, kteří jsou ochotní fungovat se zařízením, které prostě není určené pro spotřebitelský trh).

Takže, než se tu vyrojí kupy debilů, co se zase budou vysmívat uživatelům Windows telefonů nebo prorokovat konec Windows 10 Mobile, vězte, že:

1) Pokud jste řadový uživatel-spotřebitel, co chce telefon, který prostě funguje a má obecně používané aplikace, nemáte žádný důvod na platformě Windows setrvávat. Není na co čekat, obrat k lepšímu nepřijde, rozhodně ne v následujících několika letech.
2) Pokud jste trošku geek, baví vás pracovat s betaverzí operačního systému, psát feedbacky, řešit bugy a těšit se na nové buildy a nové funkce, kupte si špičkovou Lumii 950 z výprodeje za pár Kč.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze