mobilenet.cz před 5 lety: zkoušíme první Note a Microsoft kuchtí Mango

4

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v září roku 2011.

V 66. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do září 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Vyzkoušeli jsme první Note

Zkraje září roku 2011 jsme měli v německé metropoli Berlíně možnost vyzkoušet si historicky první generaci Samsungu Galaxy Note. Šlo v tehdejší době o značně přerostlý telefon, který svou velikostí vždy zastínil jakýkoliv jiný běžný model. Zaujalo nás samozřejmě i dotykové pero, které našlo místo přímo v těle zařízení. Bez povšimnutí nezůstal ani fotoaparát, protože už tehdy patřil Samsung mezi lépe fotografující telefony. Podívat se můžete také na to, jak jsme první Note srovnávali s dalšími telefony.


Samsung Galaxy Note

Nelehká doba datová

Dnes si na většině území České republiky můžeme užívat rychlých sítí LTE a ačkoliv se stále najdou místa, kde nám na telefonu svítí EDGE, je situace zásadně lepší než před pouhými pět lety. Tehdy se například O2 chlubilo, že sítí 3G pokrývá 60 % území naší republiky. V případě pokrytí populace šlo o 61 % a síť 3G jste mohli chytnout v 1 016 městech a obcích.

O2

Malý velký mobil

Během září 2011 jsme pro vás připravili také obsáhlou recenzi Sony Ericssonu Xperia mini, který v opravdu miniaturním těle skrýval nevídaně dobrou výbavu. 3palcový displej měl dostatečné rozlišení a hardware konkuroval takřka nejvyšší třídě. Pochvalovalo jsme si také kvalitní zvuk či vcelku schopný fotoaparát. Radost nám dělalo optimalizované prostředí a také příznivá cena.


Sony Ericsson Xperia mini

Windows na cestě kupředu

Před pěti lety se také mnohé dělo kolem Microsoftu. Ten se čile připravoval na příchod desktopových Windows 8, avšak z našeho pohledu byla důležitější aktualizace s názvem Mango. Ta označovala mobilní operační systém Windows Phone 7.5, který řešil spoustu dětských nemocí starších „sedmiček“. V září jsme se proto podívali na nevídanou porci novinek a vylepšení, které systému pomohly nastartovat zářnější dny.

Windows Phone 7.5 Mango
Diskuze ke článku
dsfcd
keby bolo sony ericsson aj teraz, tak mobilna divizia by vyzerala uplne inac...
Mesto
Prvy Note, to je super stroj, stale ho pouzivam, sice mi pred par mesiacmi odisla doska, ale kupil som si na Aliexpresse novu. Fotak je super, displej je stale dobry aj napriek reciam Applistov o tom, ako sa AMOLEDy po par mesiacoch vypalia do nepouzitelneho stavu. Jedine, co mi v nom chyba je LTE. :D
Daniel
Ahooj, prozradíte konkretní datum zprovoznění nového webu mobilenet.cz a fdrive?
Díky
satai
Pamatujete jak i u 7.5 nás fanboyové přesvědčovali, že WP/WM mají budoucnost?
To byly časy...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze