mobilenet.cz před 5 lety: Verzo Kinzo a MeeGo

4
mobilenet.cz před 5 lety: Verzo Kinzo a MeeGo

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v listopadu 2011.

V 71. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do listopadu 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Poslední QWERTY Xperia

Přibližně v polovině listopadu 2011 jsme v redakci testovali velmi povedenou Xperii Pro, tehdy ještě pod hlavičkou Sony Ericssonu. Pokud si vzpomenete, jde o model, na který jsme na českém trhu poměrně dlouho čekali. Dočkali jsme se až na sklonku roku, avšak odměnou bylo zařízení s velmi dobrou výbavou a především výsuvnou QWERTY klávesnicí. Nikdo tehdy navíc nemohl tušit, že se jedná o vůbec poslední takový model, který v řadě Xperia vznikl.


Sony Ericsson Xperia Pro

Pamatujete na Kinzo?

Dnes se drtivá většina chytrých telefonů vyrábí v Číně a málokterý výrobce také odjinud pochází. Před pěti lety jsme však byli svědky vzniku telefonu,o kterém jsme mohli s hrdostí říci, že má částečně české kořeny. Řeč je o telefonu Verzo Kinzo. Za tímto nezvyklým názvem se skrýval designově neotřelý kus hardwaru se slušnou výbavou. Výrobce kladl důraz na úpravu prostředí, prémiovou podporu či opravdu bohaté prodejní balení, kde jste například obdrželi i držák na čelní sklo automobilu. Kinzo však nedopadlo příliš dobře, zákazníky jednoduše neoslovilo.

Verzo Kinzo

MeeGo, poprvé a naposledy

Listopadový měsíc před pěti lety byl na zajímavé telefony opravdu velmi bohatý a tak jsme si mohli důkladně otestovat designově zdařilou Nokii N9. Vzhled je vám všem velmi dobře známý, neboť jej Nokia poté ještě několikrát zrecyklovala v pozdějších Lumiích. V útrobách modelu N9 však běžel zcela nový systém MeeGo, který se měl stát konkurencí pro Android či iOS a navrátit Nokii zpět na výsluní. Finský výrobce však vlastnímu tahu příliš nevěřil a vlastně v úplných počátcích nad modelem zlomil hůl. Šlo tak o zajímavou a jedinečnou sondu do nového systému, který se již nikdy více neobjevil.

Nokia N9

Souboje na denním pořádku

Již po několik let vám přinášíme různá srovnání či duely mezi telefony, které vás zajímají. Na podzim roku 2011 přišel na řadu podrobný fototest tehdejších novinek. Proti zbrusu novému iPhonu 4S a zajímavé Nokii N9 jsme postavili populární Samsung Galaxy S II. Celý trojlístek nabízel slušné fotoaparáty s automatickým ostřením či přisvětlovací LED diodou. Při testu jsme je nijak nešetřili a porovnali jejich výkony v různých podmínkách. Pro větší objektivitu jsme nabídli i pohled dvou našich redaktorů. Připomeňte si náš velký fotosouboj.

Nokia N9 / Samsung Galaxy SII / Apple iPhone 4S
Diskuze ke článku
pds
MeeGo odstřelil "big boss" Nokie a trojský kůň Microsoftu "Stephen Elop", který měl v podstatě připravit Nokii pro ms. Mimochodem tehdy se psalo: "Nokia vystřídá muže ve vedení. Olli-Pekka Kallasvuo totiž selhal v konkurenčním boji zejména na poli chytrých telefonů, kde Nokii mílovými kroky dohání konkurence, zejména společnosti Apple a Google" . Jak dopadly chytré telefony s WP a Nokia pod vedením toho kanaďany dnes víme. MeeGo mělo dostat šanci.
adam
Souhlas. Meego zůstává zatím nepřekonáno. I dnes člověku padá brada, když si uvědomí, jaký v Meego byl potenciál...verom tomu, ze trh by vypadal jinak a vedle IOS a Androidu by existovalo Meego a Nokia by byla stále jedním z lídru trhu. Fascinujici a přitom jednoduché ovládání N9..
N9 - posledni Nokia
take souhlasim, N9 mam stale po ruce, kamera luxusni vydrz take. schopnost bezproblemoveho behu internetu diky html 5 integraci v systemu coz je vec ktera bezi az posledni rok, nanejvys dva kdy zacalo. plus bezi mi tam ubuntu, sailfish a android spolu s meego diky ruskym developerum a projektu nninedroid a jejich multiboot. thats legen-wait-dary phone :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze