mobilenet.cz před 5 lety: tajemná Nokia a jediný tablet od HTC

8

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v červnu roku 2011.

V 60. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme šestého měsíce roku 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

První a jediný

Před pěti lety byla doba vzestupu tabletových zařízení a kdo je nevyráběl, jakoby s nadsázkou takřka nebyl. A tak se pochlapilo také HTC a vypustilo do světa svůj vlastní tablet Flyer. Líbivé zařízení lákalo na slušný displej, solidní hardware, příjemné pouzdro v balení či praktické pero, které se však nevešlo do těla tabletu. To vše jsme si v naší tehdejší recenzi pochvalovali. Vzpomeňme však i na to, že v roce 2011 nebyl na velké displej Android připravený a byť se HTC hodně snažilo, Android 2.3 byl pro tablety velmi rozporuplný. Zklamal nás také fotoaparát nebo přemrštěná cena, která se vyšplhala na 12 tisíc korun za základní verzi. Závěrem dodejme, že to byl jediný tablet, který HTC prodávalo pod svou značkou.


HTC Flyer

Android za hubičku

Shodou okolností v redakci právě testujeme nový Vodafone Smart platinum 7. Přesně před pěti lety jsme také testovali vrcholný model od Vodafonu, avšak byl to model 858 Smart, který spadal do kategorie low-endů. Nabízel jen 2,8palcový QVGA displej, postarší Android 2.2 a výkon mu dodával jednojádrový procesor s taktem 528 MHz společně se 178MB operační pamětí. Vše však dokázala vyvážit příznivá cena, která startovala na 2 577 Kč.


Vodafone 858 Smart

Tajemná Nokia

V červnu roku 2011 jsme dostali unikátní příležitost si v Praze vyzkoušet Nokii N950. Že jste o ní nikdy neslyšeli? I to se mohlo stát, neboť se tento model nikdy neprodával. Šlo však o velmi povedené zařízení, které svým vzhledem připomínalo klasickou Nokii N9. Stejně jako ona byl v útrobách operační systém Maemo, kterému však sudičky nepředpověděly dlouhý život. Hlavním rozdílem modelu N950 byla výsuvná QWERTY klávesnice.


Nokia N950

Opět duel

Po nějaké době jsme proti sobě postavili další dva znesvářené telefony, aby ukázaly, který je lepší. Představovat LG Optimus One, dost možná vůbec nejpopulárnější model výrobce, asi netřeba. Sympatický telefon s kvalitním displejem přinášel za rozumné peníze velmi zajímavou výbavu. To bylo samozřejmě trnem v oku konkurence a snažila se různými modely reagovat. Samsung to zkusil s modelem Galaxy Gio, který přišel s téměř totožnou výbavou. Vyrovnanost obou modelů prokázalo i naše srovnání. Vítěze jsme sice našli, ale bylo to těsné. Ostatně, přesvědčte se sami v našem článku.


LG Optimus One a Samsung Galaxy Gio
Diskuze ke článku
Naecken
V N950 a N9 rozhodně nebylo nikdy Maemo ;)
kleinak
Páni redaktoři, N950 i N9 měli Meego!!!!!
kleinak
A jinak, takhle vypadá pořádný telefón,N950 byla skvělá.
Nekafrejte o systému, říkám telefon. Prostě Nokia byla ......
pawouczech
Škoda, že N950 nešla do výroby, mám ještě N900 a měl jsem N9. Úžasný mašinky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze