mobilenet.cz před 5 lety: tabletový Android a telefony Doro

4

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už celých deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme na přelomu roku 2010 a 2011.

Ve 48. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme na přelomu roku 2010 a 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Tabletový Android

Není to tak dávno, avšak dnes jde o polozapomenutou věc. Ještě před pěti lety se totiž Android dělil na verzi pro telefony a zvlášť na verzi pro tablety. Poznali jsme Android 3.0 Honeycomb a vůbec prvním počinem s touto verzí systému byla Motorola Xoom. Byla představena na veletrhu CES 2011 a nabízela na svou dobu špičkovou výbavu. Základem byl 10palcový HD displej či dvoujádrový procesor nVidia Tegra. Interní paměť mohla mít až 64 GB a dále ji šlo rozšiřovat. Zavzpomínejte v našem tehdejším článku, kde nechybí ani náš komentovaný videopohled.

Motorola Xoom

HDMI vypadalo běžně

Začátek roku 2011 byl samozřejmě, stejně jako jakýkoliv každý začátek roku, plodný na novinky. Dočkali jsme tak představení později veleúspěšného Sony Ericssonu Xperia arc. Ten nás oslnil velkým displejem o úhlopříčce 4,2 palců či výkonným hardwarem. Poutavá byla tenká konstrukce celého telefonu či zdařilé prostředí. Velmi se nám líbilo i nasazení microHDMI konektoru, díky kterému bylo možné telefon velmi snadno propojit s televizí.

Sony Ericsso Xperia arc

Trojka pro seniory

Sváteční čas roku 2010 se na mobilenet nesl v duchu trojrecenze. Na test nám dorazily hned tři modely již možná zapomenuté značky Doro. Ta se specializuje na telefony určené seniorům. Dva zástupci vsadili na klasickou konstrukci a doplnil je model véčkové konstrukce, který si nás získal nejvíce. Měl dostatek místa pro velká tlačítka a díky konstrukci mohl výrobce nasadit také velký displej. Pochvalovali jsme si pevnou konstrukci či snadno nahmatatelné SOS tlačítko. Jednoznačným plusem byly i čitelné displeje. Vyloženě sympatické pak také ceny, které jen mírně překračovaly hranici 1 000 Kč.

LG chtělo navázat

Úspěch LG Optimusu One výrobce nenechal na pochybách, že se vydal správným směrem. To znamená, že se vyrojila spousta dalších rádoby nástupců. Jedním z povedených byl model Optimus Chic. Ten nás zaujal elegantním černým designem, který byl podpořen skutečně kvalitní konstrukcí. Hodila se tehdy kompletní nabídka konektivity, případně relativně nový Android 2.2, který dobře fungoval. Menší nadšení panovalo z chybějící LED diody u fotoaparátu, případně z bídného zvukového výstupu.

LG Optimus Chic
Diskuze ke článku
Honza7521
Xperia Arc vypadá i po pěti letech skvěle. Sony Mobile by se za takový vzhlednových Xperií s menšími úpravami vůbec nemusela stydět.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze