mobilenet.cz před 5 lety: Symbian s QWERTY a HTC v zisku

1

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než devět let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v červenci roku 2010.

Ve 36. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do července 2010. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Symbian s klávesnicí

V červenci roku 2010 jsme si pro vás přichystali recenzi Sony Ericssonu Vivaz Pro. Jednalo se o dotykový telefon se Symbianem S60, který vycházel z původního modelu Vivaz, avšak nabídl oblíbenou výsuvnou QWERTY klávesnici. Kromě ní jsme si pochvalovali vzhled telefonu, rychlá data nebo HD video. Méně nadšeni jsme byli z rezistivního displeje nebo zastaralého prostředí. Mimochodem šlo také o vůbec poslední telefon od Sony Ericssonu, který nabízel Symbian.

Sony Ericsson Vivaz pro

HTC v zisku

Poslední roky jsou pro tchajwanské HTC spíše smutnou záležitostí. Až na pár čtvrtletí se stabilně pohybuje v červených číslech a již mnohokrát se mluvilo o prodeji. Rok 2010 byl však ještě úplně jiný. HTC se dařilo, a to takřka na všech frontách. Končící systém Windows Mobile totiž dokázalo rychle nahradit Androidem a nechalo za sebou i věhlasnější výrobce.

Základní Android od Samsungu

Ačkoliv byl v roce 2010 operační systém Android takřka ještě v plenkách, nebylo nutné investovat horentní sumy při koupi nového modelu. Ve střední třídě se nacházel například Samsung i5700 Galaxy Spica, který vyšel na zhruba 5 000 Kč a prošel naším redakčním testem. Radost udělal tehdy novým Androidem 2.1 Éclair, kapacitním displejem nebo rozumnými rozměry. Naopak ztrácel slabším fotoaparátem nebo pomalejšími daty.

Samsung i5700 Galaxy Spica

Srovnání oblíbených HTC

Na dlouhé letní dny jsme si pro vás připravili také foto a video srovnání. V něm jsme se zaměřili na tehdy populární duo HTC Desire a HTC Wildfire. První byl pomyslnou vlajkovou lodí, druhý typickým zástupcem dostupné třídy. Oba modely pak spojoval operační systém Android.

HTC Wildfire a HTC Desire
Diskuze ke článku
Miroslav Maršál
Miroslav Maršál
Jo, jo. Starý dobrý Desire. Byl to můj první Android a asi i díky tomu mám dodnes HTC a jeho Sense v oblibě. Měl jsem po Desire všechny jejich androidí "vlajkovky". Do M9 už jsem ale nešel. Smutné, jak to vedou...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze