mobilenet.cz před 5 lety: rozhovor s Nokií a odolná Xperia

1
mobilenet.cz před 5 lety: rozhovor s Nokií a odolná Xperia

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než jedenáct let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme na přelomu listopadu a prosince 2011.

V 72. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme na přelom listopadu a prosince 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Testujeme odolnost

Odolné telefony jsou mezi námi už dlouhá léta a mnohé se nezměnilo ani s příchodem chytrých telefonů. Dlouhou dobu byl průkopníkem zejména Sony Ericsson, jehož model Xperia active jsme si vzali před 5 lety do parády. Velmi kompaktní telefon s dobrou výbavou se chlubil odolností proti prachu a vodě. Tělo bylo také částečně pogumované a konektory chráněné krytkami. V redakci jsme tak nasimulovali například prašné prostředí či nechtěnou koupel telefonu a následně se podívali, kam až nežádoucí materiál telefon pustil. Ostatně se o všem můžete přesvědčit v našem tehdejším článku, kde nechybí ani videopohled.


Sony Ericsson Xperia active

Poctivé BlackBerry

Značka BlackBerry je s námi sice stále, avšak opouští svůj vlastní systém a také výrobu hardwaru přenechává ostatním. Před pěti lety byla situace o poznání lepší a fanoušci se mohli těšit z nového modelu BlackBerry Bold 9790, který zcela exkluzivně doputoval do naší redakce. Bez dlouhého přemýšlení lze říci, že šlo o jedno z posledních poctivých BlackBerry. Klasický černý design, horizontálně orientovaný displej či pohodlná klávesnice. I kanadská společnost však šla s dobou a displej, ačkoliv měl úhlopříčku pouze 2,45 palce, byl dotykový. Nechyběl slušný fotoaparát nebo dostatečně výkonný hardware, který přiváděl k životu operační systém BlackBerry 7.1.


Black Berry Bold 9790

Plány Nokie

Jistě si většina z vás pamatuje zásadní přerod Nokie, který se v období před zhruba 5 lety odehrával. Finská společnost se rozhodla uchýlit pod křídla amerického Microsoftu a do svých chytrých telefonů nasazovat mobilní verzi systému Windows. Na sklonku roku 2011 jsme na českém trhu netrpělivě vyhlíželi příchod prvních Lumií a otázek ohledně Nokie přibývalo rychleji než samotných odpovědí. My jsme se proto rozhodli natočit rozhovor s tehdejším ředitelem české pobočky Nokie, Petrem Kasou, kterého jsme vyzpovídali. Dostalo se nejen na samotné Lumie, ale ještě také na operační systém Symbian či plány Nokie do budoucna, které byly rozhodně smělé.

Rozhovor s Petrem Kasou o budoucnosti Nokie

Troufalost HTC

Ani začátkem prosince 2011 jsme nezanevřeli na testování novinek a redakční recenzí prošlo HTC Explorer. Výrobce představený chytrý telefon měl představovat pomyslný základ celého portfólia. Zajímavá byla gumová konstrukce, která snesla i méně šetrné zacházení. Ve výbavě figuroval 3,2palcový displej s HVGA rozlišením či základní jednojádrový procesor v kombinaci s 512MB operační pamětí. Nijak oslnivý hardware drželo nad vodou prostředí Androidu 2.3 s nadstavbou Sense, kterou HTC dokázalo skvěle optimalizovat. Výbava však dále neměla čím zaujmout a například fotoaparátu chybělo automatické ostření. HTC se přesto nebálo nasadit značně vysokou cenu kolem 5 tisíc korun, čímž vlastní model odsoudilo k neúspěchu. Důkazem může být i fakt, že lépe vybavený model Wildfire S od stejného výrobce byl nabízen za nižší cenu.


HTC Explorer
Diskuze ke článku
scotch
No je vidět, že Petr Kasa v době rozhovoru již asi byl jednou nohou venku ze své kanceláře. Je velká škoda, že prakticky nic z toho, co se týkalo Symbianu či Meego v rozhovoru, nevyšlo. Podpora S do 2016, N9??? Ono to s oběma spíš dopadlo ve stylu do roka a do dne. Podle mne stačilo zlepšit HW.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze