mobilenet.cz před 5 lety: první dvoujádro a poslední starý Symbian

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už celých deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme již v lednu roku 2011.

Ve 49. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do kraje ledna roku 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

První telefon s dvoujádrovým procesorem

Zní to až neuvěřitelně krátce, ale honba za co největším počtem jader v telefonu započala teprve před 5 lety, a to představením telefonu LG Optimus 2X, který jsme si právě v lednu mohli vyzkoušet na veletrhu CES 2011. Ten vůbec jako první nabídl dvoujádrový procesor nVidia Tegra v kombinaci s 512 MB RAM. Jednalo se rázem o nejvýkonnější zařízení na trhu, které zvládalo na svou dobu vysoce kvalitní hry. Doba přerostlých displejů ještě netrpělivě přešlapovala za dveřmi, a tak si i špičkový stroj vystačil se 4palcovou úhlopříčkou a klasickým rozlišením 800 × 480 pixelů. Fotoaparát nicméně již nabídl 8 megapixelů a tykal si se záznamem Full HD videa.

LG Optimus 2X

Druhá hvězda nezářila

Před pěti lety byl oficiálně představen také Samsung Star II. Nástupce legendárního Staru měl nelehký životní úkol a myslím, že i přímo v Samsungu věděli, že jde o úkol takřka nesplnitelný. Napodobit nevídaný úspěch předchůdce se tedy dle očekávání nepodařilo. Přesto se i Star II těšil značné oblibě, a to navzdory tomu, že téměř po celou dobu jeho prodeje se prodávala i první generace. Velkou výhodou druhé generace byla přítomnost Wi-Fi, což v kombinaci s tehdy velmi pomalým připojením k internetu skrze operátory, bylo jistě velmi vítané.

Samsung Star II

BMW ovládané Nokií

Na tomto je krásně vidět, jak jde technologický pokrok rychle dopředu. Dnes se auta s mobily běžně párují a brzy zřejmě nebude nic neobvyklého, že z automobilu nejprve vystoupíte a pak teprve zaparkujete, třeba pomocí svého chytrého telefonu. Před pěti lety však šlo o hudbu budoucnosti. Přesto si to dva nadšenci vyzkoušeli, když speciálně naprogramovali BMW a Nokii C7. Počínaje malými hračkami, na kterých vše zkoušeli, se jim povedlo dálkově ovládat i klasický automobil, však se můžete sami podívat.

Nokia C7

Naposledy Symbian S60

Systém, který nás provázel dlouhé roky. Přinesl rozšíření chytrých telefonů, byl jakousi stálicí, avšak i zdánlivě nekonečné věci svůj konec mají. Původní Symbian S60 nebyl připraven na konkurenci s propracovaným dotykovým ovládáním a jeho dny byly v roce 2011 sečteny. Přesto ještě dostal poslední možnost se ukázat, a to v levnějších modelech. S nevídanou popularitou se setkala Nokia C5-03, která se nám líbila i v recenzi. Malinký telefon s dostatečně velkým displejem nabízel solidní výkon, Wi-Fi, 3G i obstojný fotoaparát. Samotné prostředí doznalo menších změn, které bychom mohli nazvat poslední omlazovací kúrou Symbianu S60 a díky tomu bylo vše ještě použitelné. Vše pak podpořila nízká cena. Nikoho nepřekvapilo, že se tato Nokia vydržela prodávat bezmála dva roky.


Nokia C5-03
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze