mobilenet.cz před 5 lety: Nokia v pokušení a těžké časy 3G sítí

1

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už celých deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme ve druhé polovině prosince 2010.

Ve 47. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme na závěr prosince 2010. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Námluvy započaly

Ačkoliv se to může zdát jako poměrně nedávno, první náznaky, že dojde ke splynutí Nokie a Microsoftu se objevily již na sklonku roku 2010. Tehdy jsme se dočetli o spekulacích, že šéfové obou společností plánují nasazení operačního systému Windows Phone 7 do telefonů Nokia. Finská Nokia, tehdy ještě největší výrobce mobilních telefonů na světě, však systém od Microsoftu odmítala dlouhou dobu. A nejinak tomu bylo u prvních spekulací, které Nokia razantně odmítla. Kdo však tehdy mohl tušit, že do představení první Lumie neuteče ani jeden rok.

Pokrývání sítěmi 3G

Dnes už sítě třetí generace nikoho příliš nezajímají. Máme pokrytá téměř všechna sebemenší města, ale další rozšíření se již rozhodně nechystá. Důvodem je masivní nástup sítí LTE. Před pěti lety jsme však na rychlý internet mnohde marně čekali. Operátoři totiž teprve pokrývali větší města. V případě O2 tak na konci roku 2010 přibyl například Litvínov, Kadaň či Náchod. T-Mobile měl ve stejném období pokryto 39 měst a obcí v celé naší republice a nově se signálu 3G dočkali obyvatelé Děčína či Staré Boleslavi.

Přibližné pokrytí sítěmi 3G u O2 a T-Mobile na konci roku 2010

Bolestivé začátky

Závěr roku 2010 byl ve znamení prvního hájení nového operačního systému Windows Phone 7. V začátcích mu silnou oporou bylo HTC, které vydalo hned několik modelů s tímto systémem. Jedním takovým bylo také HTC 7 Trophy, pomyslný základní model. Zatímco se nám líbila kvalitní konstrukce či působivá plynulost prostředí, tak jsme žehrali nad všudypřítomnými omezeními, která uživatele až nepříjemně svazovala. Pomyslnou korunu tomu pak nasadil hrůzostrašný program Zune, který bylo nutné použít vždy při připojení s počítačem. Za vzpomenutí také stojí, že před 5 lety Windows Phone 7 nepodporoval český jazyk a tuzemští uživatele ani nemohli nakupovat v Marketu.

HTC 7 Trophy

Zkusil to i Samsung

Pomyslnou dvojkou za HTC v podpoře nového systému Windows Phone 7 byl Samsung, který přispěchal s modelem Omnia 7. Nemohli jsme si novinku nechat ujít a připravili podrobnou recenzi. Jihokorejský výrobce šel na vše po svém a poznávacím znamením byl například kvalitní Super AMOLED displej s úhlopříčkou 4 palce. Opět jsme se těšili z kvalitní konstrukce, nadprůměrné výdrže nebo propojení se sociálními sítěmi. Dobré dojmy však hatil omezený systém Windows Phone 7 a rovněž i zbytečně velké rozměry telefonu.

Samsung Omnia 7
Diskuze ke článku
Misa
Tito tragedi získali licence na LTE, to je vizitka. Sice díky podmínkám již pokrývají obstojně, tak tarify připomínají spíše časy 3g. Tfuj...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze