mobilenet.cz před 5 lety: Nokia E6 a model ChaCha od HTC

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme na přelomu června a července roku 2011.

V 61. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme sedmého měsíce roku 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Symbian a klávesnice naposledy

Před pěti lety jsme v redakci podrobně testovali nadějnou novinku od Nokie v podobě modelu E6. Jak už název napovídá, šlo o pracovní telefon, jehož výbava byla zaměřena především na propracovaný adresář a organizační funkce. Nokia E6 však přišla také s mnohými inovacemi. Například využívala nového Symbianu Anna, který byl již lépe uzpůsoben dotykovému ovládání. Ano, i přes nevelký displej, úhlopříčka činila jen 2,46 palce, byl displej plně dotykový. Ovládaní jste však klidně mohli svěřit i do rukou kláves. Velkým lákadlem pak byla plnohodnotná QWERTY klávesnice umístěná pod displejem. V recenzi jsme si rovněž pochvalovali precizní zpracování. V žaludku nám naopak ležel horší fotoaparát či slabý výkon telefonu.


Nokia E6

Slepá vývojová větev

V roce 2011 byly hlavním tématem telefony s 3D displeji. Jedním takovým byl například LG Optimus 3D. Výrobci část svých prostředí přepracovali do 3D podoby a zážitek jste si mohli užívat snadno, nebyly potřeba ani žádné brýle. Stačilo se jen dívat na displej ve správném úhlu. Ještě dále pak zašlo právě jihokorejské LG, které připravilo takřka dvacítku her, které byly upraveny tak, aby dokázaly využívat právě možnosti 3D displeje. O jaké herní tituly šlo? Na to se můžete podívat v našem tehdejším článku.

HTC, Chacha

Kdepak, známému výrobci se rozhodně neposmíváme. Pouze vzpomínáme na jeho model, který se skutečně jmenoval ChaCha („čača“). Šlo na poměry HTC o vcelku netradiční zařízení, které nabízelo horizontálně orientovaný displej, který měl úhlopříčku 2,6 palce a byl dotykový. Pod displejem se pak nacházel plnohodnotná QWERTY klávesnice. Výrobce tehdy velmi dbal na provázání se sociálními sítěmi, což jsme si i v recenzi pochvalovali. Kritiku naopak sklízel malý displej, nepřesvědčivý fotoaparát nebo nepříliš dostatečný výkon.


HTC ChaCha

Půlka z nás svištěla na 3G

Zatímco dnes se operátoři mohou pyšnit téměř úplným pokrytím sítěmi LTE, před 5 lety to bylo mnohem smutnější pohled. O sítích LTE jsme si mohli nechat pouze zdát a luxusem bylo i pokrytí sítěmi 3G. Začátkem července se například O2 chlubilo 55% pokrytím populace. Dodejme, že v místech s pokrytím, si uživatelé mohli užívat rychlost kolem 5 Mbit/s. Konkurenční T-Mobile na tom nebyl lépe. Jeho pokrytí tehdy dosahovalo 50 % populace České republiky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze