mobilenet.cz před 5 lety: nejslabší Lumia a hlasoví asistenti

mobilenet.cz před 5 lety: nejslabší Lumia a hlasoví asistenti
  • V redakci jsme testovali Nokii Lumia 610 nebo Xperii P od Sony
  • Podrobně jsme porovnali možnosti hlasových asistentů
  • V rámci rubriky Retro došlo na vzpomínání na Nokii 7650

V 80. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do května 2012. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Nejslabší „wokna“

Před pěti lety se Nokia pokoušela nabrat dech s modelovou řadu Lumia, kde se nacházely chytré telefony s operačním systémem Windows Phone 7.5. Širší povědomí měly zajistit telefony z nižších tříd, které logicky nabídly nižší cenu. Jedním takovým byl i model Lumia 610, ve své době nejhůře vybavený zástupce od Nokie se systémem od Microsoftu. Nabízel slušný vzhled oblých rozměrů či displej s úhlopříčkou pod 4 palce. Hardwarová výbava byla velmi základní, což platí také o fotoaparátu. Dokázal telefon přesto obstát v naší tehdejší recenzi?

Nokia Lumia 610

Souboj asistentů

Zatímco dnes jsou takřka samozřejmostí na každém telefonu, před pěti lety tomu ještě tak nebylo. Řeč je o hlasových nebo chcete-li virtuálních asistentech. Před pěti lety se rozhořel souboj mezi Siri od Applu a asistentem S Voice od Samsungu, který se objevil v modelu Galaxy S III. To jsme si nemohli nechat ujít a oba asistenty jsme postavili proti sobě. Jejich možností a výstupy si můžete stále prohlédnout nejen v našem článku, ale i ve videopohledu.

Kovová Xperia

Do redakce se nám na přelomu května a června 2012 dostala velmi zajímavá a povedená Xperia P od Sony. Jde o jeden z prvních modelů, který na svém těle nesl pouze logo japonského Sony. Šlo o vydařený telefon s kvalitní konstrukcí i displejem a velmi dobře optimalizovaným prostředím s povedenou nadstavbou. Ne náhodou jsme model Xperia P v naší recenzi nazvali nejlepší Xperií posledních let.

Sony Xperia P

Vzpomínka na foto legendu

První červnový den roku 2012 byl časem pro další díl seriálu Retro, kam jsme si vybrali další obrovskou legendu. Konkrétně šlo o Nokii 7650. Mnozí z vás si ji jistě rychle vybaví. Výsuvná Finka s operačním systémem Symbian, která se stala symbolem nástupu fotoaparátů a MMS zpráv do mobilních telefonů. Na zadní straně se totiž nacházel integrovaný fotoaparát s VGA rozlišením. Na velice zachovalý kousek jsme si tak před pěti lety mohli krásně zavzpomínat. Vy třeba dnes můžete klidně znovu.

Nokia 7650
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze