mobilenet.cz před 5 lety: krvavá řežba a fronta na HTC

11

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme na přelomu května a června 2011.

V 59. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do období přelomu května a června 2011. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Fronta na HTC

Ještě před několika lety bylo zcela běžné, že se na nové iPhony od Applu stály dlouhé fronty. Platilo to však nejen pro iPhony. Dvoudenní čekání absolvovali také zájemci o špičkové HTC Sensation, které na konci května přicházelo na český trh. Částečně kovový smartphone nabízel například 4,3palcový qHD displej, dvoujádrový procesor, 1 GB operační paměti nebo 8megapixelový fotoaparát. Právě foto schopnosti však nepatřily mezi nejsilnější stránky, o čemž jsme se záhy přesvědčili v našem testu fotoaparátu.

Fronty na HTC Sensation v Praze

Ještě jeden návrat

O Xperii PLAY od Sony Ericsson jsme v našem vzpomínkovém seriálu psali již několikrát a neodpustíme si to ani tentokrát, byť již pravděpodobně naposledy. Po základním otestování jsme se totiž zaměřili i na primární vlastnost tohoto smartphonu a tou byly samozřejmě hry. Redakčním testem tak prošla špičková akční hra BackStab, která byla navržena přímo pro Xperii PLAY a milovníci krvavých řežeb si v ní přišli na své. Díky klasickým herním ovladačům byla otevřena cesta také k pohodlnému hraní konzolových her. Nelenili jsme a vyzkoušeli různé emulátory a legendární hry. Připomeňte si staré herní klasicky v podání Xperie PLAY.

Hra BackStab

První a poslední?

Začátkem června roku 2011 jsme si pro vás přichystali podrobnou recenzi prvního tabletu z dílen kanadského BlackBerry. Mnozí z vás si jistě vzpomenout na sedmipalcový model PlayBook, který nabídl zcela nový operační systém. Na svou dobu se jednalo o hardwarově výkonný tablet s dvoujádrovým procesorem, 1GB operační pamětí a ve vrcholné verzi až se 64GB úložným prostorem. V době začátku popularity tabletů se jednalo o velmi zajímavý kousek, který na nás i v recenzi zanechal dobrý dojem.


BlackBerry Playbook

Předposlední Symbian

Před pěti lety ještě nebyly karty mezi operačními systémy rozdány tak jasně jako dnes, ačkoliv směřování bylo nastaveno. Na všech trzích jsme se ještě běžně setkávali s operačním systémem Symbian od Nokie, který se z posledních sil snažil držet krok s mládeží v podobě Androidu a iOS. Své ambice Nokia ukázala vydáním aktualizace se jménem Anna. Ta měnila nejen grafickou podobu systému a vdechla ji také moderní háv, ale především zlepšila chod celého systému, což byl patrně vůbec nejpalčivější problém. Injekci konkurenceschopnosti dostala také výbava. Kochali jsme se novou klávesnicí a internetovým prohlížečem, inovovaným e-mailovým klientem a v neposlední řadě i přepracovaným kalendářem. Ostatně, podívejte se na naše tehdejší dojmy i vy.

Symbian Anna
Diskuze ke článku
Absolon Novak
Absolon Novak
Njn na iPhone se stály skutečné fronty, na HTC a Samsung stáli ve frontách placení brigádníci...
Martin
Pokud si dobře pamatuji tak HTC Sensation mělo operační paměť 768 MB, nebo ne?
kleinak
Nikdy jsem nestál ve frontě na telefon, nikdy jsem ani žádnou frontu na telefon osobně neviděl, ale rozhodně jsem měl osobní zkušenost se Symbianem a to Belle. Skvělí systém, fungujicí a na N8 prostě šlapal perfektně, ale ?????,
Jen do doby, kdy byl podporován. Po převzetí MS se to už jen zhoršovalo a to jsem si koupil ještě N808, která jako jediná Belle posunula o fous dál. Ale jen na chvilku. Potom už jsem musel telefon stále restartovat,kousal se a některé aplikace skončili a nebyli dále podporovány. To byl konec Symbianu i pro mě. Bohužel. Tak jsem přešel na WP L1020, nechtěl jsem, ale Perfektního fotoaparátu jsem se nechtěl zbavit. A zase stejná písnička WP 8.1 skončil.
MS jsou podle mě nepoučitelní, dělají si z lidí prdel. WP 8,1 stále fungují a dokud nebude náhrada za L1020,tak nic jiného nechci. Kdo neměl nikdy L1020 ať si nechá keci na koledy.
Jura
Dobrý den, máte v článku chybu. Symbian Anna nebyl poslední. Po něm přišel ještě Symbian Belle, který mnohem více pozměnil prostředí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze