mobilenet.cz před 5 lety: král Walkmanů a první Xperia s Androidem

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než devět let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v první polovině listopadu roku 2009.

Ve 21. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do roku 2009, konkrétně do poloviny listopadu. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Vrchol klasických Walkmanů

Vzpomínáte si na Walkmany od Sony Ericsson? Šlo o telefony zaměřené na hudební nadšence. Na sklonku roku 2009 prošel redakčním testem model W995, což byl vrcholný model a dodnes nejlépe vybavený Walkman bez otevřeného operačního systému. Nabízel například 2,6palcový QVGA displej, podporu rychlých dat HSPA+, dostalo se však také na Wi-Fi nebo GPS. Celý telefon byl vyroben z kovu a na zadní straně měl stojánek pro snadnější sledování videí. Jako první Walkman také konečně nabídl klasický 3,5mm jack konektor. A abychom nezapomněli, byl to samozřejmě „vysouvák“.

Sony Ericsson W995

Xperia kráčí pod křídla Androidu

Další vzpomínka míří opět k Sony Ericssonu a jeho dnes již legendární řadě Xperia. Ta byla původně samozřejmě spjata s chytrými telefony, ale v počátcích výrobce sázel na systém Windows Mobile. Zlom přišel až s třetí Xperií, která dostala název Xperia X10. Ta jako první nabídla operační systém od Googlu, konkrétně šlo o Android ve verzi 1.6. Vše se odehrávalo na 4palcovém displeji, telefonu nechyběl například 8megapixelový fotoaparát, Wi-Fi či GPS.

Sony Ericsson Xperia X10

Vodafone se pochlubil

Již před pěti lety dosáhl Vodafone významného milníku. Jeho síť využívali téměř 3 milióny zákazníků. Nutno podotknout, že šlo o metu opravdu významnou, neboť žádné další podobné významné jsme se za dalších pět let nedočkali. Český trh je totiž víceméně rozdělen a velké přelévání zákazníků mezi operátory se nekoná.

Dorazil Oceán od Samsungu

Před pěti lety se oficiálně odhalil operační systém Bada, dnes již polozapomenutý. Samsung s ním měl velké ambice a zejména lépe vybavené modely řady Wave byly oblíbené. Bohužel snaha přiživovat vlastní systém Samsungu vydržel zhruba tři roky. Dnes vyhlížíme nový projekt s názvem Tizen, který je jakýmsi nepřímým následovníkem Bady, která v překladu znamenala oceán.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze