mobilenet.cz před 5 lety: konec Android Marketu a novinky od Sony

5
mobilenet.cz před 5 lety: konec Android Marketu a novinky od Sony

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než jedenáct let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v březnu 2012.

V 75. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme na začátek března 2012. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

První Sony v redakci

Pamětníci si ještě jistě vzpomenou, že mobilní telefony Sony tu s námi byly již v 90. letech 20. století. Zmizely však po spojení Sony a Ericssonu v roce 2001. Server mobilenet.cz vznikl až o další čtyři roky později, z čehož vyplývá, že jsme se několik let setkávali pouze s mobilními telefony Sony Ericsson. V roce 2011 však došlo k návratu Sony, když odkoupilo podíl od Ericssonu. Zkraje roku 2012 jsme tak v naší redakci přivítali první novodobé Sony. Šlo o designově velmi povedený model Xperia S, který se stal vlajkovou lodí. Kromě kvalitního hardwaru lákal například na tehdy málo vídaný displej s HD rozlišením. Jak se ji na nás povedlo zapůsobit, si můžete připomenout v obsáhlé recenzi.


Sony Xperia S

Google „zavřel“ Android Market

Přelomový okamžik nastal také u Googlu, který s trochou nadsázky zavřel svůj obchod s aplikacemi Android Market. Realita však samozřejmě byla trošku jiná. Americká společnost pouze sloučila Android Market a Google Music, čímž dala zelenou vzniku centrálnímu obchodu s veškerými multimédii. Jak správně tušíte, v březnu roku 2012 se zrodil obchod Google Play, ve kterém nakupujeme dodnes. Jen již není omezen jen na hry, aplikace a hudbu, ale nachází se v něm také například filmy či elektronické knihy.

Android Market

Bezdotyková Xperia

V dnešním vydání se musíme ještě jednou zastavit u japonského Sony. V březnu roku 2012 se totiž výrobce ze země vycházejícího slunce vytasil s novinkou střední třídy zvanou Xperia sola. Na telefonu nebylo na první pohled nic zajímavého. Až do chvíle, kdy výrobce oznámil, že telefon podporuje bezdotykové ovládání, které bylo pojmenováno jako floating touch. Některé úkony bylo možné provádět pouze tak, že jste měli váš prst nad displejem. Šlo o zajímavé řešení, kterým jste na své okolí zapůsobili. O příliš praktický způsob ovládání bez zpětné odezvy však nešlo a více jsme se s ním již nesetkali.


Sony Xperia sola

Třetí generace iPadu

Březen před pěti lety, to nebyly jen novinky z Barcelony, ale také ostře sledované představení třetí generace tabletu iPad od Applu. Dnes bychom jej mohli pro zjednodušení nazvat iPad 3, avšak Apple jej tehdy prezentoval jako „The New iPad“. Bylo nasnadě, že toto označení se příliš neuchytí. Nový model uživatele lákal zejména na vylepšený displej s jemným Retina rozlišením a zásadně vyšší výkon ve srovnání s populárním iPadem 2. Potřebnou proměnou prošel také hlavní fotoaparát, který se prvně v historii iPadů dal označit jako dobře použitelný.

Apple The new iPad (iPad 3)
Diskuze ke článku
Martin
Jo Xperia S. Mám jí furt v šuplíku a je plně funkčí. Výbornej displej, na tu dobu super vybavení i skvěle fotila. Nyní mám skoro 3 roky Xperii Z2 a taky šlape bez problému, ani jedna reklamace. Teďka koukám po XZ premium, snad se dostane rychle na trh.
bosto2
Já začal až od Sony Z ,Z2 jsem měl také pak Z3 a teď Z5 a XZ . Bohužel XZ bez poutka a se zaoblenými okraji na bocích už není ono :-(
Marek Dvořák
Marek Dvořák
Můj první android :)) Dodnes funkční
Xwert Is
Xwert Is
To pozadie tuším sa volalo Cosmic flow bola pecka...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze