mobilenet.cz před 5 lety: HTC s klávesnicí a nový perník

1

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už celých deset let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v prvních týdnech prosince 2010.

Ve 46. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme na začátek prosince 2010. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Vládlo Froyo

O málokterém systému máme tak podrobný přehled jako o Androidu od Googlu. Každý měsíc inovovaná statistika podílů jednotlivých verzí je tu s námi už snad od samého počátku, kdy systém se zeleným robotem vznikl. Zatímco dnes je celý Android velmi rozštěpený a poslední ani předposlední verze nepatří mezi nejrozšířenější, před pěti lety byla situace značně odlišná. Znali jsme prozatím pouze čtyři verze a nejnovější byl Android 2.2 Froyo, který byl současně nejrozšířenější verzí s více než 40% podílem. Na paty mu pak šlapala verze přecházející s označením 2.1 Éclair. A právě zmíněná verze 2.2 Froyo je dnes verzí nejstarší, která se ještě objevuje v pravidelných statistikách.

Android 2.2 Froyo

Dorazil perník

Ne, do redakce nám opravdu nedorazila zásilka vzpruhy, nýbrž informace o nové verzi operačního systému Android. Zkraje prosince 2010 se oficiálně představil Android 2.3 Gingerbread, volně přeloženo Perník. V historii systému od Googlu přelomová verze, která přinesla značně inovované prostředí, novou klávesnici či podporu NFC. Není divu, že s tato verze brzy stala a dlouhou dobu i byla zcela nejrozšířenější. Vůbec prvním telefonem s touto verzí byl nový Nexus S, který měl na svědomí Samsung.

Android 2.3 Gingerbread

To jsme ještě mohli mít klávesnici

Ačkoliv byl nástup dotykových telefonů před pěti lety drtivý, klávesnic jsme se ještě nehodlali vzdát a výrobci si toho byli vědomi. Na redakční test tak zkraje prosince dorazilo HTC Desire Z. Velmi povedené zařízení s kvalitním displejem i výbavou, která těžila z toho nejlepšího, co přinesl původní Desire. Zásadní odlišností však byla přítomnost hardwarové QWERTY klávesnice. Vrchní část se mírně odklopila, posunula do strany a pohodlná klávesnice byla připravena k práci. V recenzi jsme si pochvalovali nejen precizní zpracování, ale i svižné prostředí či spoustu funkcí.

HTC Desire Z

Obr s okny

Výše zmíněný Desire Z nebyl jediným zařízením této společnosti, který prošel redakčním testem před pěti lety. Na redakční testování dorazila také novinka jmenující se HTC HD7. Šlo o zástupce s tehdy zbrusu novým operačním systémem Windows Phone 7, který se zároveň řadil k obrům své doby. Nabízel totiž 4,3palcový displej, na kterém prostředí zaměřené na velké dlaždice vyniklo ještě více. V recenzi jsme kvitovali kovové materiály či praktický stojánek. Díky velkému displeji tu byl předpoklad častějšího sledování videí. Velmi příkladná tehdy byla i integrace sociálních sítí do samotného systému.

HTC HD7
Diskuze ke článku
Milan
Mám pořád Dezire Z.Od tý doby nic jinýho.Poslední telefon co trocho vypadal.Od tý doby samý odporný stejný černý placky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze